E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM/ÖZEL HABER
Türkiye ekonomisi sıkıntılı bir dönemden geçerken ülkemizin önde gelen şirketleri hisselerinde ‘geri alım’ açıklayarak bir yandan sermaye piyasalarına, diğer taraftan küçük yatırımcılara destek sağlıyor. Bazı şirketler ise üst üste yüksek oranlarda bedelli sermaye artırımı yaparak yatırımcılara ekstra fatura çıkarıyor. Bu şirketlerin başında ise Boyner Perakende Tekstil Yatırımları geliyor. Geçen sene sermayesini 57 milyon liradan 257 milyon liraya çıkararak yüzde 346 oranında bedelli sermaye artırımı yapan şirket, bir yıl sonra bu kez de yüzde 155 oranında bedelli sermaye artırımı kararı alarak Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) başvurdu. Sermaye artırımı sürecinde son aşamaya gelindi ancak, Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “döviz ve altınlarınızı Türk Lirası’na çevirin” çağrısıyla TL’ye geçip borsa şirketlerine yatırım yapan yatırımcılar isyanda!
DAHA BİR YIL ÖNCE YÜZDE 346 SERMAYE ARTIRIMI YAPILDI
Tasarruf sahipleri, geçen yıl yüzde 346 oranında bedelli sermaye artırımı yaparak kasasına 200 milyon TL para sokan şirketin mali yapısının güçlenmesi gerekirken hâlâ zarar açıklıyor olmasına isyan ediyor. Her yıl küçük yatırımcıdan para istemek yerine hakim ortakların şirkete özkaynak enjekte etmelerinin daha doğru bir adım olacağı belirtiliyor. Zaten hisse fiyatları son yılların en düşük seviyesine gerilerken yatırımcılara her yıl yeni fatura kesilmesi borsa çevrelerinde tepkiye neden oluyor.
SPK’NIN KÜÇÜK YATIRIMCIYI KORUMASI BEKLENİYOR
Geçmiş dönemlerde SPK’nın benzer tarzda üst üste oldukça yüksek oranda yapılan bedelli sermaye artırımlarına karşı yatırımcıları koruduğunu belirten küçük hissedarlar, yeni bir mağduriyet yaşanmasından endişe duyuyor.
Dünyadaki uygulamalara bakıldığında ise bu tarz yüksek oranda bedelli sermaye artırımı yapmaya kalkan şirketlere karşı otoriteler, artırıma katılmayan yatırımcıların hisselerini nominal değerden değil şirketin piyasa değeri üzerinden ortaklık oranında azaltıyor ve küçük yatırımcıların ellerindeki paylar mutlak değer olarak erimiyor.
Kasaya yeni kaynak girdiği için de şirketin piyasa değeri yükseliyor, servet kaybı söz konusu olmuyor.
BU YÜZDEN KÜÇÜK YATIRIMCI BORSAYA GELMİYOR
Mağdur yatırımcılar 2000 yılından bu yana sermaye piyasalarında aktif yatırımcı miktarının artmamasının nedeni olarak da bu denli dünyada benzeri olmayan nominal değerden bedelli sermaye artırımlarını gösteriyor. Bu tarz bedelli sermaye artırımlarıyla, küçük yatırımcıların varlıklarının hakim hissedara transfer edilmesine neden olduğu ileri sürülüyor.
BİR YIL ÖNCE ŞİRKETİN KASASINA GİREN 200 MİLYON TL NEREDE?
Daha fazla mağdur olmak istemeyen yatırımcılar, bir yıl önce yapılan bedelli sermaye artırımından gelen 200 milyon liranın hesabını Boyner yönetiminden soruyor: “Paralar nerede? Bu paranın 80 milyon lirası üst yönetime prim olarak mı gitti? Açıklansın…”
Sermaye artırımı sonrası 350 milyon lira zarar eden şirketin üst düzey yönetici primlerinde yüzde 100’e varan orandaki artış ise tepkilerin çığ gibi büyümesine neden oluyor. İzahnamede borç kapatılacağı beyan edilirken üst düzey yöneticilere ödenen ücretlerdeki artış ve ardından tekrar bedelli sermaye artırım talebi adeta ‘insaf’ dedirtiyor. En zor dönemlerde şirketi fonlamaya devam eden yatırımcılar, her yıl bedelli sermaye artırımı yapılması yerine üst düzey yönetim giderlerinin kısılarak önemli oranda tasarruf sağlanacağına ve şirketin kısa sürede mali yapısını düzelteceğine inanıyor.
DÜNYADAKİ ÖRNEKLERİNDE YATIRIMCI MAĞDUR EDİLMİYOR
Daha da önemli nokta ise yukarıda da belirttiğimiz dünyadaki uygulamalarda olduğu gibi, bu tarz yüksek oranda bedelli sermaye artırımı yapmaya kalkan şirketlere karşı otoritelerin yöntemi; artırıma katılmayan yatırımcıların hisseleri nominal değerden değil de şirketin piyasa değeri üzerinden ortaklık oranında azaltılıyor, böylece küçük yatırımcıların ellerindeki paylar mutlak değer olarak yok olmuyor. Bu sayede sermaye piyasalarına güven artıyor, katılımcı oranı da en yüksek seviyede gerçekleşiyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
SPK !
Borsaya girerken zengin olmak 100 de 500 kazanmak icin girenler her zaman kaybeder hedef koymak kaybettirir yapılacak is basit alirken ucuz oldugundan emin olacaksın satarken astronomik kar etmeyi beklemeyeceksin misal 20 bin yatirdin 3bin karlisin satacaksın sen satmazsan o 3bin kar realizasyonunda geri çekilir satma fırsatı kaçar kâr realizasyonunda düşünce tekrar alicaksin
Bilançolarindaki borclara bakın anlarsınız. ..Beymen i ky kakalamaya çalıştılar. ..Basaramadilar. ...SPK noter gibi çalışıyor. ...YTD. ..
Bedelli artran şirket yatrmcyi enayi yerine kyar ipek ve kza da hep yatrımcıyı kazkladi
Rahmetli unakıtan sözüyle nerde lan paralar
birde parti kurdurulmuş memleketi yönetecekti.vah memleektim vah iyi kurtulmuş.
aynı tektu yaptı.150 milyon fışşş.bir diğerde turcas o nasıl kumpas.bi gecede 40 milyonluk hisseyi yok ettiler onay verende spk.**o hisseler borsqadan kimden hangi fiyattan alındı önemli***çok önemli**
Bazı arkadaşlar,sermaye artırım parası nerede diye soruyorlar.Bildiğiniz şeyi neden soruyorsunuz.Yiyorlar,iç ediyorlar.Bir daha,bir daha ,bir daha sermaye artırımı,nasıl olsa arayıp soran yok,onlarda da Allah korkusu yok.Devam.
Sermaye artırım parası nerde diye soruluyor
9 aylık da kur farkından zarar cok büyük olblr....gözaltı pazarına atılma riski yok degil.
Spk nın her önüne gelen bedelli sermaye arttrımına izin vermemesi gerekir ..özellikle kar açıklayan şirketlere ...yoksa bu ülkede yatırmcıyı borsaya çekmezsiniz adam gider %25 le faize yatırır....
Bilançosu incelenirse bu oranda sermaye artırımı yapmak bile yetersiz kalır.
Adam çapulcuyum çapulcu diyordu haksız değilmiş.. Yatırımcısının parasını alıp yönetime aktarıyor, sonra bi daha alıyor, sonra bi daha... Ne güzel İstanbul be!
Karademir e isyan edip bi çıktım daha da girmedim. 2 tl ye aldığım kağıdı 1 tl ye getirdiler kagit yıllardır burada süründü herkes kazanırken biz baktık yıllar sonra 2 tl ye zor sattım. Tabiyki kucuk yatırımcıyı burada döktüler kagit sonra 4 tl ye gitti. Kâğıt 1 tl olduğu zaman dolar borcunu bahane edenler şimdi şirketin dolar borcu yokmu? Herşey kucuk yatırımcının elinden kağıdını almak için kurgulanmış. Daha borsaya girer miyim. Büyükler birbirlerini
GELİR VERGİSİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILARAK ŞİRKETLERİN YÖNETİM KURULU ÜCRETLERİNE SINIRLAMA GETİRMELİDİR Bazı şirketler şirketin esas faaliyet karının büyük bölümünü yönetim kurulu üyelerine ücret olarak aktarıyor BAZILARI BEDELLİ SERMAYE ARTIŞI YAPARAK TOPLANAN PARALARI YİNE YÖNETİCİ ÜCRETLERİNE AKTARIYOR şirketlere 10 yıl içinde bir defadan fazla bedelli sermaye artışı yasağı getirilmeli EN AZ 3 YILDA BİR KÜÇÜK ORTAKLARA TEMETTÜ ÖDEMEYEN ŞİRKETLER BORSADAN ÇIKARILMALI/Küçük yatırımcıların zarar görmemesi için hisseleri satın alınmalıdır
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (18:01)