E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Bir aracı hesap açmak ve bir yatırımcı olarak finansal piyasalara katılmak hiç bu kadar kolay olmamıştı. Genel olarak bakıldığında bu borsalar için olumlu bir gelişme.
Tarihsel olarak bakıldığında piyasa yatırıma halihazırda uygun olacak derecede ciddi miktarda parası olan yatırımcılarla sınırlıydı. Ancak Forbes’in haberine göre bugün yatırımcılar Vanguard gibi yatırım yönetimi şirketleri aracılığıyla bin dolar gibi bir giderle düşük maliyetli endeks fonları alabiliyorlar.
Eğer yatırım yapmak için bin dolar yoksa, bunun yerine bir robo-danışman platformu tercih edilebiliyor. Bu platformların çoğunluğu gider kesintisi bile göstermeden bireysel emeklilik hesabı veya komisyonculuk hesabı açılmasına izin veriyor.
Üstelik finansal danışmanlardan profesyonel yatırım tavsiyesi almak şimdi her zamankinden daha kolaydır. XY Planning Network gibi firmalar, ürün veya fon satmayan ve minimum yatırım gerektirmeyen yalnızca ücretli bir mali danışman bulmanıza yardımcı olabilir.
Eski usul danışmanlık firmalarının sizi müşteri olarak düşünmeden önce 1 milyon dolar veya daha fazla değeri olan varlık gösterilmesi şarttı. Şu anki borsalarda görülen yeni durum finansal hizmetlere ulaşılabilirlik açısından büyük bir değişimi oluşturuyor.
Yatırıma giriş için daha az engel olması ve yatırım için birden fazla yöntemin oluşması borsalarda son yıllarda yeni yatırımcılar selinin oluşmasını sağladı. Bu yatırımcıların büyük çoğunluğu kendi yatırımlarını profesyonel bir rehberlik olmadan gerçekleştiriyor.
Ortaya çıkan bu yeni tip yatırımcı figürünün acemice hamleleri borsaya girişteki kolaylığın oluşturduğu en olumsuz etki olabilir. Zira herkesin yatırımcı olabilmesi herkesin iyi yatırımcı olacağı anlamına gelmiyor.
Büyük yatırımcılar 2021’de teknolojiden vazgeçmeyecek
Forbes’in haberinde yatırımcıların dikkat etmesi gereken üç uyarı işaretinin altı çiziliyor:
Küçük yatırımcı kendi yeteneklerinden hiç şüphe etmiyor
Borsaya yeni adım atan yatırımcıların yaptığı en büyük hatalardan birisi portföylerindeki hatalara ilişkin uyarı sinyalleri çıktığında küçük yatırımcıların kendilerine fazla güvenmesi olarak görülüyor.
Borsaya ilişkin tamamen bilgisiz olmanın büyük sorunlara yol açabileceği gerçeğinin yanında yatırım yapmaya yetecek derecede bilgi sahibi olmak da tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Diğer bir deyişle küçük yatırımcı yatırım yapmanın temel değerlerini iyi kavramış olabilir. Ancak yeteneklere ilişkin aşırı özgüven ve şansla tesadüfün oynayacağı rolün göz ardı edilmesi yatırımcının deneyimlerini etkileyebilir.
Bu durum borsalarda spekülatif artışların gerçekleşmesine normalde küçük yatırımcıların karşılaması mümkün olamayacak ya da küçük yatırımcının göremediği için fırsat kaçırmasına neden olacak piyasa ortamının meydana gelmesine neden olabilir.
Genellikle finansal kararlarında başarılı olan insanlar kendi kararlarına yönelttikleri şüphecilikle sağlıklı bir ilişkisi olan kişilerdir. Bu kişilerin kendilerine inanmadıkları ya da şüphe nedeniyle hareket edemeyecek kadar belirsiz hissedecekleri anlamına gelmemeli.
Bu şüphenin asıl anlamı kişinin kendi limitlerinin farkında olmasıdır. Başarılı yatırımcılar hevesle belirli konularda daha fazla bilgiye sahip insan ararlar ve öğrenme sürecinin tadını çıkarırlar. Sorularının cevaplarını bildiklerini varsaymak yerine çok fazla soru sormaya yönelirler.
Eğer küçük yatırımcı kendi varsayımlarını sorgulamakta isteksizse, daha nitelikli kişilere ulaşmaya direniyorsa ya da daha tecrübeli isimlerden ikinci bir bakış açısı almıyorsa bu bir uyarı işaretidir. Yatırım oldukça karmaşık bir olgudur ve daha fazla eğitim alan ve bu alanda daha fazla akıl hocası olan kişiler daha iyi performans gösterirler.
Küçük yatırımcı sürekli öğrenmeye yatkın ve soru sormayı seven bir kişi olmalı. Başarılı yatırımcılar asıl özgüvenin bulundukları pozisyonda güvene sahip olan kişilerden geldiklerini bilirler. Aynı zamanda da her şeyi bilemeyecekleri konusunda da açık görüşlüdürler. Başarılı yatırımcılar kendilerini ve bilgi birikimlerini geliştirmek için kendi inançlarını sorgulamaya isteklidirler.
Tav Havalimanları ve Aksa sorusu
Küçük yatırımcılar kendi yatırım kurallarını oluşturmalı
Borsaya yeni giren yatırımcıların sürekli yaptığı hatalardan birisi de borsadaki zamanlamayı yakalamaya çalışmaktır.
İnsanlar genellikle seçim gibi önemli bir olay gerçekleşirken söz konusu belirleyici durum bitene kadar yatırımlarını bekletmeye yönelirler. Borsanın şöyle ya da böyle hareket edeceğine emin olan küçük yatırımcı beklemeyi tercih etse de aslına bakılırsa borsanın herhangi bir zamanda tam olarak nasıl hareket edeceğini hiç kimse bilemez.
Örnek vermek gerekirse ABD borsalarında seçim belirsizliği sebebiyle borsaların negatif yönlü hareket edeceğini düşünerek Kasım 2020’de paralarını çeken yatırımcılar bu ay içerisinde gerçekleşen büyük piyasa rallisini kaçırdılar.
Küçük yatırımcıların bir diğer kısmı ise gelecekte neler olabileceğini tahmin ederek piyasadan paralarını çekerler.
Yatırımcıların büyük çoğunluğu korona virüs salgınının oluşturacağı kıyamet beklentileriyle 2020’nin bahar aylarında portföylerini nakde çevirdiler. İlk başta bu yatırımlar başarılı gibi görünse de Mart 2020’de tarih boyunca görülen ayı piyasasından en hızlı çıkışını yaşandı.
Bu yatırım furyasına katılmak o dönemde çok akıllıca görülmese de borsalar bu dönemin takibinde tarihin en hızlı iyileşmesi görüldü ve yaz aylarının sonunda yeniden rekor seviyelere ulaşıldı.
Bazı insanlar bu borsa zamanlamasını doğru tahmin edebildiler. Ancak söz konusu tahminler daha çok hiç kimsenin göremediği piyasa olaylarını görebilme şansıyla ya da sadece şansla açıklanabilir. Borsada gelecek tahminlerine ilişkin kanı bazlı güvenilebilir bir zamanlayıcı ve sürekli kazandırabilecek bir formül yoktur.
Küçük yatırımcı da birkaç kez şanslı olmuş olabilir. Ancak her seferinde şansı yaver gitmeyecektir. Sürekli bir yatırım programıyla kabul edilebilir risk iştahına göre ayarlanan uzun vadeli bir programı takip etmeyen yatırımcılar belli bir dönemin sonrasında kazandıklarından çok daha fazlasını kaybedebilir.
Başarılı olmak isteyen küçük yatırımcı zaman içerisinde bağlı kalacak sistematik bir yönteme ihtiyaç duyar. Bu sistem kural bazlıdır ve duygusal karar vermeye asla alan tanımaz. Bu strateji bir başkasının değil küçük yatırımcının kendi ihtiyaç ve hedefleriyle eş güdümlü hareket etmelidir.
Duygularıyla, öngörüleriyle, içinden gelen sesle ya da sağdan soldan duyduklarıyla hareket eden yatırımcılar uzun vadede kaybedecektir. Başarılı yatırımcılar bir planla hareket etenin gücünü bilirler ve piyasada (ya da hayatta) her şey kötü gitse de sabit kalabilirler.
Risk iştahının seyri fiyatlamaları etkiliyor
Küçük yatırımcı gerçekleşen ve gerçekleşmemiş kazanç veya kayıpların farkını ayırt etmeli
2020 herkes için oldukça zorlu bir yıldı. İş yerlerimizde, haberlerde, özel hayatımızda ve piyasalarda dev iniş ve çıkışlar tecrübe ettik.
Borsalar ilkbaharda %30’un üzerinde düştüğünde insanlar yatırım portföylerindeki dev kayıplar nedeniyle endişelendiler. Ancak pozisyonlarından çıkmayan yatırımcılar için bu kayıplar gerçekleşmedi. Yatırımlar değer kaybetmiş olsa da yatırımcılar para kaybetmedi.
Yatırımlarda para kaybetmenin tek yolu alım yapılan fiyattan daha fazla satış yapmaktır. Portföyünde kalan yatırımcılarsa ya yaz aylarında ya da sonbahar aylarında yatırım değerlerinin yeniden yükseldiğini gördüler.
Bu aşırı titiz bir ayrım olarak görünebilir. Ancak “para kaybetme” düşüncesi duygusal karar alınmasına ya da yatırım portföyü için kötü seçimler yapılmasına neden olan en önemli etkenlerdendir.
Aynı durum madalyonun diğer yüzü için de geçerlidir. Eğer küçük yatırımcı portföyüne “para kazanma” şeklinde bakarsa daha fazla para kazandıracak bir yatırı stratejisine sapmak cazip hale gelebilir.
Ancak gerçekleşmemiş kayıplar gibi gerçekleşmemiş kazançlar da aslında herhangi bir bankaya geçene kadar gerçek bir para değildir.
Başarılı yatırımcılar her gün gerçekleşen kazançların ya da kayıpların uzun vadede önemli olmadığını bilirler. Asıl önemli olan uzun vadede inşa etmeye çalışılan varlıklarla ilgilidir. Bu süreç 20 hatta 30 yıl sürebilir.
Başarılı yatırımcılar kaybettikleri parayı takıntı haline getirmezler ve kazandıklarını düşündükleri parayla böbürlenmezler. Bunun yerine yolun sonundaki hedeflerine odaklanırlar. Bu hedefler de biriken varlılarla belirlenin hayat boyu sürekli gelirin sağlanması, varislere aktarılabilecek bir servetin birikmesi gibi asıl hedeflerdir.
Yatırımcılar 2021’de hangi risklere hazırlıklı olmalı?
Yatırımcının aşı dağıtım süreci strateji rehberi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
1- ya al satçı ol, yada uzun vade ci ol 2-zarara geçen kağıdı dönmesi için bekleme en büyük kayıp burda olur sat unut. 3-büyük kârlar bekleme, sat bekle yeniden al. 4-kağıdı iyi takip et blançosu, ne ye nasıl tepki veriyo iyi takip et. En önemlisi 5-bilmediğin tanımadığın kağıdı alma 6-kulaktan dolma, orda burda yazanlara itibar etme 7-para kazandıysan onu hemen çek al, o parayı almazsan sana güven verecek ve bu işi bildiğni sanıp daha fazla risk alıp kaybedeceksin. Şimdilik bu kadar yeter.
Uzun vadeli yatırım çok iyi de ekonomiye baktığınızda nasıl olacak bu . Önünüzü göremiyorsunuz :| :|
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:12)