E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Yatırım dünyası, amatörlerin profesyonellerden daha iyi performans gösterebileceği ve göstermesi gerektiği birkaç alandan biridir.
Wall Street Journal’ın haberine göre bireysel yatırımcılar son birkaç yılını sıcak hisse senetlerini kovalayarak ve profesyonelleri kendi oyunlarında yenmeye çalışarak geçirdi. Ancak habere göre küçük yatırımcı yanlış bir strateji yürüttü ve aslında tamamen farklı bir oyun planı yürütmesi gerekiyordu.
Giderek artan kanıtlar, fon yöneticilerinin bireysel yatırımcıların karşılaşmadığı çok büyük handikapların baskısı altında çalıştığını gösteriyor. Bu handikaplar, profesyonellerin amatörlere göre sahip olduğu deneyim ve uzmanlık, güçlü bilgisayarlar, ayrıntılı verilere anında erişim ve saniyede binlerce kez ticaret yapabilme gibi bariz avantajları dahi geride bırakacak nitelikte.
Fon getirileri uzun vadede düşüyor
WSJ haberinde 1991'den 2020'ye kadar 7.800'den fazla ABD hisse senedi yatırım fonunun getirilerine bakan yeni bir çalışma örnek gösteriliyor. Çalışmada fonların getirileri ile S&P 500 borsa yatırım fonunun ve ABD borsasının toplam getirilerine karşı durumu ölçülüyor. Karşılaştırmalar, aylık, yıllık ve 10 yıllık dönemlerin yanı sıra her bir fonun bu otuz yıl içindeki en uzun vadeli sicilini de kapsayacak nitelikte.
Araştırmaya göre ortalama olarak, fonların sadece %46'sı aylık bazda toplam piyasadan daha iyi performans gösterebiliyor. Fonların %39’u 12 aylık dönemlerde, %34’ü on yıllık aralıkta ve %24’ü ise tüm araştırılan dönem boyunca genel piyasa performansını geçebildi.
Fon getirilerindeki düşüklüğün en önemli sebeplerinden biri elbette fon ücretleri. Arizona Eyalet Üniversitesi Finans Profesörü Hendrik Bessembinder, Utah Üniversitesi Finans Profesörü Michael Cooper ve Güney Metodist Üniversitesi Finans Profesörü Feng Zhang ortaklaşa yaptıkları araştırmada tipik bir fonun yıllık harcamalarda %1’den fazla ücret aldığını belirtiyor.
Düşük getirinin sebebi “insan olma” maliyeti
Araştırmaya göre ortalama bir fon otuz yıl boyunca ücret sonrası yıllık bazda %7,7 getiri sağladı. Bununla birlikte, fon yatırımcıları ise borsalardaki yüksek performansı kovalamanın ve düşük performanstan kaçmanın neden olduğu kronik zorluklar yüzünden yılda sadece %6,9 kazanabildi.
Fon yatırımcılarının yüksekten alım ve düşükten satış davranışı, hisse senetlerinin fiyatının halihazırda yükseldiği zamanlarda fon yöneticilerini nakitle besleme eğilimi gösteriyor ve fonları bir düşüş sırasında hisse senedi satmaya zorluyor. Yani fon yöneticileri ancak en kötü yatırımcılarının izin verdiği kadar iyi performans gösterebiliyor.
Prof. Bessembinder söz konusu kayıpları “insan olmanın” maliyeti olarak tanımlıyor ve bu kayıp yıllık ücretlerden kaynaklanan düşük performansların bile ötesinde.
Araştırma yatırımcıların piyasanın genelini izleyen bir S&P 500 Endeks fonu satın almak ve bu yatırımını tutarak elde edeceği kazanç yerine hisse senedi yoğunluklu portföy oluşturan fonlara yatırım yaparak 1,02 trilyon dolarlık bir servetten fedakarlık ettiklerini ortaya koyuyor.
Portföy çeşitlendikçe getiri artıyor
WSJ yazarı Jason Zweig’a göre küçük yatırımcıların düşük getiri elde etmesinde bir diğer faktör etkili. Genel piyasa endeksi fonları yaklaşık 4.000 hisse senedinden oluşur, ancak fon yöneticilerinin ücretlerini haklı çıkarmak için bundan daha seçici olmaları gerekir. Morningstar'a göre, aktif olarak yönetilen ABD fonları ortalama olarak 160 hisse senedine sahip.
Bununla birlikte, uzun vadede, piyasanın neredeyse tüm getirisi, olağanüstü derecede az sayıdaki hisse senedinden sağlanıyor. On yıllar boyunca değerini %10.000 veya daha fazla artırabilen çok az sayıda hisse senedi var. Yatırım danışmanlığı firması Efficient Frontier Advisors’ın Yatırımcısı ve Finans Tarihçisi William Bernstein değerini bu denli artıran şirketlerin hisselerini “süper hisseler” olarak tanımlıyor.
Prof Beseembinder tarafından yapılan daha önceki araştırmalar hisse senetlerinin yarısından azının halka açık oldukları dönemlerde pozitif getiri sağlayabildiğini ortaya koydu. Araştırmaya göre hisse senetlerinin yalnızca %4,3’ü 1926 ile 2016 yılları arasında net getiri sağlayabildi.
Yani bir sonraki süper hisseyi bulmak muazzam büyüklükteki bir samanlıktan birkaç tane iğne bulmak anlamına geliyor. Profesyonel yatırımcılarsa tasarımları gereği tüm alanı, diğer bir deyişle samanlığın tamamını tarayamazlar.
Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, diğer çalışmalar da ortalama bir fonun sahip olduğu hisse senedi sayısı ne kadar az olursa, getirilerinin o kadar düşük olduğunu gösteriyor.
Morningstar verilerine göre, 31 Mart'ta sona eren üç, beş, 10, 15, 20 ve 25 yıllık dönemlerde, en az 100 pozisyona sahip ABD hisse senedi yatırım fonları, 50'den az pozisyona sahip olanlardan daha iyi performans gösterdi. Aynı dönemlerde, son beş yıl hariç, en fazla çeşitlendirilen fonlar 50 ila 99 pozisyona sahip olan fonlardan da daha yüksek getiri elde etti.
Örneğin, 1 Nisan 1998'de en az 100 hisse senedi tutan fonlara 10.000 dolar yatırım yapmış olsaydınız, bu yıl 31 Mart'a kadar yılda ortalama %7,4 getiri sağlamış olurdunuz. 50 ila 99 pozisyona sahip çeşitlendirilmiş fonlardan %7.0 ve 50'den az hisse senedine sahip olanlardan %6,5 getiri elde edebilirdiniz.
Bu etki daha az hisse senedine sahip olan tek bir sektöre veya pazarın dar bir dilimine yoğunlaşma eğilimi gösteren ETF’ler arasında daha da yoğun. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre çeşitlendirme kabaca tüm yumurtaları aynı sepete koymamak anlamını taşıyor. EFT’lerse sektör yoğunluklu portföylerle bu bilinen borsa stratejisinin adeta tam tersini yapıyor.
Küçük yatırımcı neden avantajlı?
Zweig’a göre fon yöneticileri sadece en iyi fikirlerine sadık kalabilseler, daha iyi getiri oranları sağlayabilirler. Ancak sadece bir avuç hisse senedine sahip olmak, vergi ve mevzuat konusunda baş ağrıları yaratabilir ve yatırımcılara yapılması gereken iadeler bocalarsa fon yöneticileri büyük para çekme işlemlerine (ve ücret kaybına) maruz kalabilir.
Bu yüzden çoğu portföy yöneticisi, en iyi fikirlerine odaklanabilmek için çok fazla hisse senedine sahiptir. Ancak bu hisse senetleri dev bir kazanan Hisse bulma olasılıklarını en üst düzeye çıkarmak için yeterli değildir.
Bireysel yatırımcılarsa, aksine, tüm samanlıklardaki her iğneyi bir genel piyasa endeksi fonu ile yakalayabilirler. Ardından, bir sonraki süper hisse senedini kendi başlarına seçmeye çalışarak üstün performans potansiyelini sağlayabilirler.
Ancak ne yazık ki, birçok bireysel yatırımcı, halihazırda sahip olduklarına çok benzeyen büyük hisse senetlerini veya kalabalık yatırımcı gruplarını çeken aşırı sıcak hisseleri takip ederek portföylerini çeşitlendiriyor.
Zweig bunun yerine bireysel yatırımcıların süper hisse senetlerini işletmesi kaybetmeden fiyatlarını yükseltebilme konusunda kendini kanıtlamış, küçük, tanınmamış firmalarda aranması gerektiğini yazdı.
Borsa yazarı bu tür yatırımlar için küçük yatırımcıların kendilerini toplam varlıklarının %5’i ile sınırlamasını tavsiye ediyor ve bu hisseler yükselse bile asla yeni para eklenmemesi gerektiğini savunuyor. Bu sayede yatırımcı kazanabilirse çok fazla kazanabilir, ancak kaybederse çok büyük bir kayıp elde etmesi.
Küçük yatırımcı bir süper hisse bulduğunda profesyonel yatırımcıların aksine dev bir getiri elde edebilmek için gereken süre boyunca hisse senedini tutabilir.
Zweig ‘profesyonel’ kelimesinin Latince’de ‘halka açık olarak beyan etmek’ anlamını taşıdığını hatırlattı. Borsa yazarına göre profesyonel yatırımcıların artık bireysel yatırımcılara göre aşılmaz avantajları yok. Sadece daha iyisini yaptıklarını iddia ediyorlar.
Ancak bireysel yatırımcılar daha hızlı işlem yaparak veya bir spekülatif hisse senedi çılgınlığına katılarak profesyonelleri yenemez. Zweig’a göre daha iyi borsa getirisi sağlamanın en iyi yolu sürüye karışmak değil, onlardan ayrı durmakta yatıyor.
Yatırımcılar yanıtladı: Dolarda neden düşüş bekleniyor?
Borsalarda 'sürpriz ralli’ işareti 7 gösterge
Borsa haftaya yükselişle başladı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
küçük yatırımcı dediğin adam borsayı senden 100 kat daha iyi biliyor
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:50)