E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKrizin getirdiği risk 5 milyar dolar---

Krizin getirdiği risk 5 milyar dolar

Krizin getirdiği risk 5 milyar dolar
26 Kasım 2015 - 06:03 borsaningundemi.com

İlk 9 ayda Rusya'ya ihracat % 40, bavul ticareti % 34, turist sayısı % 20 geriledi. Kayıp 3.7 milyar dolar. Yeni krizle risk 5 milyar dolar

Rus uçağının Türk hava sahasını ihlal ettiği için düşürülmesinin ardından Rusya ile Türkiye arasında yaşanan gerginlik ve bu gerginliğin ekonomik ilişkilere etkileri tartışılıyor. Şebnem Turhan, gerilimin sürmesi halinde bunun Türkiye ekonomisine olası etkilerini Hürriiyet'teki haberinde paylaştı. İşte o haber:

TÜRKİYE’nin onuncu büyük ihracat pazarı Rusya ile gerilimin ekonomiye etkisi kaçınılmaz olacak. Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev dün “Rusya ile Türkiye arasındaki iyi komşuluk ilişkileri ekonomi ve siyasi alan dahil zarar gördü. Bu eylemin bir dizi ortak projenin iptal edilmesi ve Türk şirketlerinin Rus pazarındaki pozisyonlarını kaybetmesi gibi doğrudan sonuçları olabilir” diye konuştu. Rus Maliye Bakanı Siluanov da olayın Türkiye ve Rusya’ya ekonomik etkileri olacağını belirtti. İş Yatırım ekonomistlerinin hesabına göre dış ticaret, bavul ticareti ve turizme olası etkilerinin Türkiye ekonomisine maliyeti 5 milyar doları bulacak. 



Peki neler etkilenecek? Rusya Türkiye’nin ihracatında yüzde 2.5’lik pay sahibi. Türkiye ise Rusya’nın en çok ihracat yaptığı 5’inci ülke ve payı yüzde 5 seviyesinde. Türkiye Rusya’ya en çok mevye sebze satıyor, Rusya ise doğalgaz ve ham petrol. Dış ticaret hacmi 2014’te 31 milyar dolardı, 2015’in ilk dokuz ayında Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye’nin Rusya’ya ihracatı yüzde 40 geriledi ve 2.7 milyar dolara indi. Rusya’nın Türkiye’ye ithalatı da 15.8 milyar dolara düştü. Bu geçen yılın dokuz ayına göre yüzde 18.3’lük gerilemeye işaret ediyor. Türkiye’nin toplam ithalatındaki payı ise yüzde 10’u buluyor ama bunun çoğunluğu yani 9 milyar doları bulan kısmı doğalgaz ve ham petrol olduğu için gelecek üç ayda trendin sürmesi olası.



Rusya ile bavul ticareti de Sovyetler Birliği’nin yıkılmasıyla beraber başladı ve iki ülkenin vazgeçilmeyen ticaret yöntemlerinden biri olarak kaldı. Ancak bu konuda da işler iyi gitmiyor. Öte yandan, yılın ilk üç çeyreğinde yıllık bazda yüzde 34 gerileyerek 2.2 milyar dolara gerileyen bavul ticareti de hesaba katıldığında ihracat üzerindeki Rusya etkisinin artması bekleniyor. Gerilimin etkilediği üçüncü bölüm turizm. Ülkemize gelen turist sayısının yaklaşık yüzde 12-13’ü ile Rusya en büyük ikinci müşterimiz. Yılın ilk 9 ayında bölgeden gelen turist sayısında yüzde 20’lik gerilme var. Rusya’dan turizm geliri 1.9 milyar dolara indi geçen yılın ilk dokuz ayında bu 2.7 milyar dolardı.

ÇİFT TARAFLI KAYIP

Yılın ilk 9 ayında Rusya’daki yavaşlama nedeniyle ihracat ve turizm gelirlerinde toplamda 3.7 milyar dolarlık bir düşüş oldu. İş Yatırım analistleri bu gerileme dikkate alındığında ve Rusya ile krizin sürmesinin etkisinin 2016’da 5 milyar doları bulacağını hesapladı. 
Elbette sadece Türkiye ekonomisi etkilenmeyecek. Gerilim doğalgaz ve ham petrol hariç Rusya’nın Türkiye’ye ihracatına da tehdit. Rusya’nın Türkiye’ye ihracatının da yüzde 18’i bulan düşüşle 20 milyar dolara inmesi bekleniyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)