E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ABD merkezli petrol devleri ExxonMobil ve Chevron, Rusya-Ukrayna savaşının ardından yükselen enerji fiyatlarıyla ikinci çeyrekte rekor düzeyde kâr bildirdi.
Muazzam düzeydeki kazançlar, ABD ve Avrupa'da tüketicilerin onlarca yıldır görülmedik enflasyon oranları altında ezildiği ve enerji stoklarının azaldığı sırada geldi.
EXXON'UN KAZANCI 17,8 MİLYAR DOLAR
Financial Times'ın haberinde S&P Capital IQ'nun derlediği verilere göre, Exxon'un ikinci çeyrekte net kârının tahminleri aşarak 17,8 milyar dolar olduğu belirtildi. Analistler Exxon'un net kârının 16,9 milyar dolar olacağını tahmin ediyordu. Şirket en son 2012'de petrol fiyatlarının yükseldiği bir başka dönemde 15,9 milyar dolarla rekor düzeyde çeyrek kârı açıklamıştı.
Bununla birlikte enerji devinin geliri 115,6 milyar dolara yükseldi. Bir yıl önce bu miktar 67,7 milyar dolar düzeyindeydi.
Exxon'un CEO'su Darren Woods, kazançların ve nakit akışının artan üretimden ve sıkı maliyet kontrolünden faydalandığını söyledi.
CHEVRON'UN KAZANCI 11,6 MİLYAR DOLAR
Chevron'un ikinci çeyrek kârıysa 11,6 milyar dolar ve bu miktar şirketin kaydettiği en yüksek çeyrek kârı. Chevron, analistlerin 9,9 milyar dolarlık kâr tahminini rahat aştı. Şirketin gelirleri de 65 milyar dolara yükseldi. Bu miktar bir yıl önce 36 milyar dolar düzeyindeydi.
Birleşik Krallık merkezli petrol devi Shell de 11,5 milyar dolarlık kazançlarla arka arkaya ikinci çeyrekte de rekor kazanç bildirdi. Fransız TotalEnergies ise bu çeyrekteki kârının geçen yılın aynı dönemine kıyasla üç kat artarak 9,8 milyar dolara yükseldiğini açıkladı.
Exxon, Chevron, Shell, BP ve TotalEnergies haziranın sonuna kadar olan üç aylık dönemde toplamda 50 milyar doların üstünde kâr elde etti.
WASHİNGTON'DAN TEPKİ GELEBİLİR
CNBC'nin haberine göre şirketlerin rekor düzeyde kazançlar açıklaması Washington'ın tepkisini körükleyebilir. ABD Başkanı Joe Biden, şirketlerin fiyatları tüketicilerin aleyhine yüksek tuttuğunu söyleyerek üretimi artırma çağrısı yapmıştı. Artan enerji maliyetleri rekor düzeyde enflasyon oranlarının ortaya çıkmasında önemli bir paya sahip.
Küresel düzeydeki ekonomik sorunlarla kendilerinin de uğraştığını belirten şirketlerse üretimi artırdıklarını belirtiyor.
Öte yandan The New York Times'ın bildirdiğine göre petrol üreticilerinin üretimi hızlı bir şekilde artırma konusundaki tereddütleri ham petrol fiyatlarını keskin bir şekilde yükseltti.
Bloomberg'in verilerine göre eylül vadeli Brent tipi ham petrolün varil fiyatı halihazırda 109,20 dolar. Eylül vadeli Batı Teksas tipi ham petrolün varil fiyatıysa şu an 98,14 dolar.
Fed sonrası petrolde yön yukarı
ABD'nin ticari ham petrol stokları geriledi
Suudi Arabistan petrole rekor zam yapabilir
ABD'den fiyatları düşürecek 'petrol' adımı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
aynen tüpraş
Zaten bu savaşı bilerek çıkartılar ki dünya zenginleri daha da zengin olsunlar diye hepsi köşelik oldular.birilerin gözlerinden kan akar iken birilerin de cepleri vampir gibi bunların kanlarını emerek zengin etmiştir.
Bu kadar yüksek petrol fiyatlarindan korunmak için tüketimin kısılması tasaruf yapılması verimliliğin artırılması lazim baska türlü başa çıkılamaz
petrol üreten ülkeler salakmı ki üretimlerini artırsınlar sonra bu petrolü çıkartan 7 tane şirket var hepsi abd ve ab li firmalar neden daha fazla üretim yapıp da fiyatları düşürsünler.
Ulke yoneticileri petrol şirketlerine söz dinletemiyorsa diyecek bir şey yok zaten. Artan petrol fiyati enflasyonu yükseltiyor ve piyasalar bu ortamdan memnun değil. Hele ki vatandaş ta rahatsız oluyor bu durumdan. Böyle devam ederse eğer tüm dünyadaki diğer ulkelerde, vatandaşlar ulke yöneticileri için değişiklik talep edebilir. Tum dunyada Çünkü kontrol mekanizması iyi işlemiyor vatandaş gözünde. Bundan en kârlı çıkan petrol şirketleri oldu sanki
Ustteki durum Turkiye şartları için geçerli değil dir. Turkiye şartları çok daha farklı. Turkiye için Petrol ureticisi diyemeyiz zateb. Ama güçlü olan devletler petrol sorununu çözmek zorundalar ve petrol üreticisi ulkelerle bu sorunu bir şekilde çözmeleri gerekir. Yoksa dış ülkelerde yaşayan batılılar (halk ) ayaklanabilir. Çünkü halkın alım gücü düşüyor
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:46)