E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisKRİZ BANKA HİSSELERİNİ YERLE BİR ETTİ!---

KRİZ BANKA HİSSELERİNİ YERLE BİR ETTİ!

KRİZ BANKA HİSSELERİNİ YERLE BİR ETTİ!
09 Ekim 2008 - 00:56 borsaningundemi.com

Bankacılık liginde sıralama nasıl değişti? Hangi banka ne kadar değer kaybetti? Türk bankaları hangi yabancı bankalardan daha değerli hale geldi?

HABERTURK.COM’ 

ABD'de başlayan mali kriz domino etkisiyle tüm dünyaya yalıyor. Global’  ekonomiyi finanse eden dev bankalar ise deyim yerindeyse kağıttan kuleler gibi yıkılıyor. Gelişmiş ülkeler mevduat kaçışını durdurmak için bir yandan mevduata güvence getirirken diğer taraftan kasalarını sonuna kadar açarak piyasalara para pompalıyor.
Ayakta kalma mücadelesi veren bankaların piyasa değeri ise hızla eriyor. ABD ve Avrupa bankalarının piyasa değerlerini baz alarak yaptığımız listede sıralamanı değiştiği gözleniyor. Genellikle bankacılık sektöründe sıralama aktif büyüklüklerine göre yapılıyor, ancak bankalardaki sorunlu varlıkların oranları tam olarak bilinmediği için Piyasa değerini baz alarak yaptığımız araştırmada JP Morgan'ın ismi ön planı çıkıyor. Batmak üzere olan Bear Stearns'i hisse başına 2 dolar karşılığında kendi bünyesine katan JP Morgan, Washington Mutual'ı da kapsayan son satın alımının operasyonuyla krizden en karlı çıkan banka konumuna geldi.
ABD ve dünyanı en değerli bankası konumunda olan Citigroup'un piyasa değeri yüzde 66 gibi rekor oranda geriledi ve 82 milyar dolarlık piyasa değeriyle bankacılık liginde 4. sıraya geriledi. Wachovia gibi ABD'nin en değerli bankaları arasında en üst sırasında yer alan dev finans kurumu ise fırtınaya dayanamayarak tarihe karıştı. Listede yüzde 40 değer kaybına rağmen Merrill Lynch gibi dev yatırım bankasını 50 milyar dolara satın alan Bank Of America ikinci sıraya yükselirken, 105 milyar dolar olan piyasa değerini bir yıl önceye göre koruyan HSBC 3. sırada yer alıyor. Fortis'i satın alarak hem Türkiye, hem de Avrupa pazarındaki payını artıran Fransız BNP Paribas ise Goldman Sachs gibi dev yatırım bankasını da geçerek 5. sıraya yerleşti. Sorunlu mortgage kredileri ile çok fazla ilgilisi olmayan BNP'nin piyasa değeri son bir yılda sadece yüzde 17 oranında geriledi.
Yatırım bankacılığından ticari bankacılığa geçen Goldman Sachs'ın hisselerinin son bir yılda yüzde 48 oranında gerilemesi bankanın piyasa değerini 54 milyar dolara çekti. ’ 

EN BÜYÜK DÜŞÜŞ İNGİLTERE'DE

1970'ten bu yana hiçbir bankayı kamulaştırmayan İngiltere ise krizden en ağır yarayı alan ülke konumuna geldi. İngiliz hükümeti, mortgage krizi sonucu batma noktasına gelen Northern Rock'tan sonra ülkenin en büyük finans kuruluşlarından biri olan Bradford & Bingley (B&B) bankasına da el koydu. İngiliz Bankası Lloyd TSB en büyük rakibi HBOS'u 12 milyar sterline satın aldı. Ancak sıkıntı bitmedi. Royal Bank of Scotland, Lloyds TSB ve Barclays gibi Avrupa'nın önemli bankaları olan bilinin İngiliz finans kurumları da sıkıntılı bir sürece girdi. Bu üç kurumun 26 milyar dolar destek arayışında olduğunu öne sürüldü. Ardından İngiliz Hükümeti'nin, Royal Bank of Scotland ve Barclays bankası dahil sermayelerini desteklemek için bankalara 79 milyar dolar yatırım yapabileceği haberleri yayıldı. Bankalar da dün gün boyu bu haberleri yalanladı. Bugün ise İngiliz hükümeti 200 milyar sterlinlik bir paketle bankaları kurtarmaya soyundu. İngiliz bankalarını bir bölümünü kamulaştırılması öngörülüyor. Krizden ağır yara alan Barclays Bank'ın piyasa değeri 22 milyar dolara gerilerken, diğer iki İngiliz bankasının piyasa değeri 20 milyar doların altına düştü. Ve bu rakamlar Piyasa değerlerine göre bankacılık liginde İngiliz bankaları orta sıralara çekti.

ALMANYA KRİZDEN KURTULAMADI

Avrupa Birliği'nin mali krizin etkisini azaltmak için kurmak istediği fona karşı çıkan Almanya'da sarsıntıdan kurtulamadı. Ülkenin en büyük konut kredisi kuruluşlarından Hypo Real Estate (HRE), 50 milyar euroluk bir paketle kurtarıldı. Ardından mevduata garanti getirilerek diğer bankaların yükü hafifletildi. Ancak tüm müdahaleler dünya devleri arasında sayılan Deutsche Bank'ın piyasa değerinin yüzde 51 oranında değer kaybetmesinin önüne geçilemedi. Deutsche Bank'ta 21 milyar dolara düşen piyasa değeri ile bankacılık liginde orta sıralara geriledi.

TÜRK BANKALARI DİRENİYOR

ABD piyasalarında geliştirilen sentetik mortgage kağıtlarına hiç bulaşmayan Türk bankaları ise bir dönem Avrupa bankalarını fonladıktan sonra son günlerde oldukça defansif bir tutum sergiliyor. Ancak hisse senetlerindeki kaybın önüne geçilemiyor. Sadece Türkiye'den banka alan yabancı bankaların merkezlerinde yaşanan sıkıntı ülkemizde de hissedildi. Bankaların piyasa değeri dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hızla geriledi. Önce Hollanda Hükümeti ardından Belçika Hükümeti tarafından el konulan Fortis'in Türkiye ayağını da kapsayan kısmı BNP'ye satıldı. Bu operasyondan sonra Türkiye pazarına Dışbank'ı alarak giren Fortis'in isminin BNP olarak değiştirilebileceği de gündeme geldi. Borsalardaki düşüşün etkisiyle piyasa değeri 11 milyar dolara gerileyen Akbank ise bankacılık liginde orta sıralara yerleşerek birçok Avrupa bankasını geride bıraktı. İş Banaksı bile yaklaşık 10 milyar dolarlık Piyasa değeriyle Alman Comerzbank ve Dexia'yı geçti. Türk bankaların bir diğer özelliği ise yatırımcılara en fazla kazandıran şirketler konumunda olmaları. Dünya genelinde bankaların piyasa değeri yüzde 70'lere varan düşüşler kaydederken, Türk bankalarının değeri yüzde 20 ile 60 arasında geriledi.

BATIK MİKTARI NE KADAR?


Bankacılık sektöründe yaşanan çöküşün ardından küresel finansal krizden kaynaklanan zararın büyüklüğü daha fazla önem kazandı. 900 milyar dolardan başlayan tahminler 1.4 trilyon dolara kadar yükseldi. Ancak kaybın 2 trilyon dolara kadar yükseleceği tahmin ediliyor. IMF tarafından hazırlanan ''Küresel Finansal İstikrar Raporunda'' Nisan ayında 945 milyar dolar olarak öngördüğü finansal krizden kaynaklanan zararı 1.4 trilyon dolara yükseltti. IMF'nin önümüzdeki günlerde bu miktarı bir miktar daha yukarı çekmesi bekleniyor.
IMF raporunda, büyük bankaların önümüzdeki birkaç yılda yaklaşık 675 milyar dolar tutarında sermayeye ihtiyaç duyacağı tahmin ediliyor.
Eylül ayı sonu itibarıyla kayıpların 560 milyar doları bulduğu ifade edilen raporda, banka hisse senetlerinin değerinin gerilemeye devam ettiği, yeni sermaye bulmanın daha zorlaştığı belirtildi. Veriler, gelişmeler, beklentiler bankalar için sıkıntılı sürecin devam ettiğini gösteriyor. Avrupa borsalarında mali sektör hisselerinin gerilemeye devam etmesi halinde Türk bankaları kısa sürede bölgenin en değerli bankaları konumuna gelebilir. BANKA LİGİNİ GÖSTEREN TABLO AŞAĞIDA

’ 

Banka ismi

Piyasa değeri (milyon$)’ 

Bir yıllık kayıp(%) Günlük kayıp’ (%)
JP Morgan’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  154.985’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  -14.09 -10.63
Bank of Amerika’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  108.440’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  -51.37’  -26.22
HSBC 104.908’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  -2.44’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  -3.77
Citigroup 82.497’ ’ ’ ’ ’ ’  -66.53’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  -12.98
BNP Paribas’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  58.820’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  -17.16’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  -5.73
Goldman Sachs’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  54.698’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  -48.96’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  -7.25
Unicredit’ ’ ’ ’  33.994’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  -51.04’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  -8,64
American Expres’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  32.752’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  -52.04’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  -6.05
Merrill Lynch ’ 27.556’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  -74.90’ ’ ’ ’  -25.62
Barclys’ ’ ’  ’ 22.495’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  -54.62 -7.98
Deutsche Bank’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  21.752’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  -57.32’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  -7.5
Royal Bank of Scotland’  16.546’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  -77.3’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  -10.88
LLoyds TSB’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  12.935’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ 

-58.17’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ 

-5.76
Fortis’ ’  12.722’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  -75.34’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  ’ ’ ’  kapalı
Akbank’  11.214’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  -45.19’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  -8.11
İş Bankası’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  9.657’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  -37.93’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  -4.78
Garanti Bankası 7.449’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  -58.91’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  -6.92
Comerzbank 7.340’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  -64.0’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  -0.80
Yapı Kredi’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  6.691’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  -42.55’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  -7.08
Dexia 6.541’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  -72.00’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  Kapalı
Finansbank’ ’ ’  4.371’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  -18.08’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  -0.47
Halkbank’ ’ ’ ’ ’  ’ 3.793’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  -58.14’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  ’ -6.76
Vakıfbank 3.426’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  -55.07’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  -7.88’ ’ 
’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ 
’ ’ 
Not: Veriler ABD bankaları için 7 Ekim 2008, Avrupa bankaları için ise 8 Ekim 2008 ilk seans kapanışları baz alınmıştır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)