E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKristal küreye bakma zamanı---

Kristal küreye bakma zamanı

Kristal küreye bakma zamanı
02 Ocak 2017 - 18:03 borsaningundemi.com

Uluslararası para piyasalarının usta ismi Şant Manukyan, Forbes Türkiye dergisindeki yazısında 2016 karnesi ve 2017 beklentilerini kaleme aldı.

2017 tam anlamı ile 2016'nın devamı diyemesem de Kasım-Aralık 2016'nın devamı şeklinde tanımlanabilir. Geçen yıl boyunca olduğu gibi 2017'de de pek çok sürpriz olacaktır. Bu nedenle tahminleri amatör bir ruhla yaptığımı vurgulamak isterim. Yazılarım boyunca 2016 için şu beklentileri paylaşmaya çalıştım:

*Ana para birimi dolar olmalı. Pound ve yende ise sürpriz hareketler olacaktır.

*Euro'nun dinamiklerini doğru anlamak gerekir ve yukarı hareketleri aldatıcı olacaktır.

*S&P için pompalanan çöküş senaryoları gerçekleşmeyeceği gibi yeni rekorlar beklenebilir. Altın bin dolar ve altına çekilecektir.

*Çin ekonomisi ve özellikle yuanda (2015 sonu 2016 başında var olan) stabilizasyon düşüncesi hatalı bir görüştür. Yuanın değer kaybı süreceği gibi ekonomi birkaç yıl içinde yüzde 3-4 büyüme oranlarına gerileyecektir.

Dolar konusu tartışma yaratmayacak şekilde gelişti ancak euro hedefimin üzerinde seyrediyor. S&P'de sonuç beni haklı çıkarsa da yılın önemli bir bölümünde yatay bir seyir izledik. Altın yılın ilk döneminde beklentimin tam aksine bir performans sergiledi ancak yılı tamamlamadan olması gereken noktaya geldi. Çin konusunda ise pek bir sapma var diyemem. Kısacası kendime geçer not veriyorum.

O halde 2017'de neler olabilir?

Kurlar: Ana para birimi olarak doları önermeye devam ediyorum. Kuvvetli dolar (ve petrol) nedeni ile euro bölgesinde ve Japonya'da enflasyon beklentileri ve enflasyon yükselecek, "tape-ring" ciddi bir şekilde gündeme gelecek, 2018 için Avrupa Merkez Bankası faiz artışı konuşulacak olsa bile. Bu beklentiler sadece yıl içinde geçici yükselişlere neden olacaktır ki dolara geçiş fırsatı olarak değerlendirilmeli. Euro için son durak 0,82-0,86 seviyesinde ve şu andaki halinden farklı bir yapı olarak öngörmeye devam ediyorum.

Hisse piyasası: Muhtemeldir ki 2017'de de FK’lara işaret edilecek ve S&P'nin pahalı olduğu görüşü gündeme gelecek. Kısa vadede bir düzeltme gelmesi gerçeğini kenara koyarsak S&P'nin çok daha yükseleceğini düşünüyorum. 2320-40 aşıldığında yükselişte ikinci aşamaya giriyor olacağız. 20l6'da 2017 yılını S&P'nin zirve yapacağı ve ayı piyasasına gireceği yıl olarak düşünüyordum. Ancak Trump'ın stratejisi gerçekleşirse 2018'e doğru bir kayma söz konusu olacak. Yani iki yıllık bir dönem olarak bakıyorum. Avrupa ve Japon endeksleri S&P'ye oranla çok daha ucuz. Ancak zayıf kur etkisi ile yaşanacak rallileri (misal FTSE) gerçek bir hareket olarak kabul etmediğim için önermekte çekingen davranıyorum.

Altın: Altının üç aşamadan geçmesini bekliyorum: Birinci aşamada bin ve altı seviyeler; ikinci aşamada dolarla beraber eşzamanlı yükselen altın; üçüncü aşamada tek başına yükselen altın... Elbette bu üç aşama üç farklı global ekonomik durumla ilişkili olacak. Şu anda halen birinci aşamada bulunuyoruz. Yanıldığımı kabul etmem (stop noktası anlamında) ise biraz daha pahalıya yani bin 360 dolara patlayacak.

Bonolar: Bonolardan uzak duruyoruz. Söz konusu olan bir euro bölgesi bonosu ise o kelimeyi ağzımıza bile almıyoruz. UST ve eurodolar kontratlarına yığılan kısa pozisyonların kısa bir süre içinde sıkıştırılması ile bono getirilerinde bir gerileme olacak. Ancak bu sadece teknik bir hareket veya kısa vadeli bir al-sat fırsatı.

Siz değerli okuyucularıma mutlu bir 2017 diliyorum. Umarım tek sorunumuz S&P'nin yeni zirve görüp görmeyeceği olur.

ŞANT MANUKYAN/ FORBES TÜRKİYE

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)