E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Profesyonel yatırımcılar kripto paralara rekor hızda akın ediyor. Kurumsal yatırımcılar 2021 yılında kripto para borsası Coinbase’de 1,14 trilyon dolar değerinde kripto para işlemi yaptı. Bu rakam bir yıl önceye kıyasla 120 milyar dolar daha fazla ve bireysel yatırımcıların 535 milyar dolarlık yatırımlarının iki katının üzerinde gerçekleşti. Bireysel yatırımcılar ilk yıllarda Bitcoin piyasasının liderleriydi ve yalnızca Bitcoin alım satımına imkan tanıyan borsalarda işlem yapıyordu.
Bu durum da ortalama işlemlerin dahi etki edebildiği küçük ve yüksek volatiliteli bir piyasaya yol açtı. Kripto odaklı borsa yatırım fonu (ETF) şirketi Valkyrie Funds CEO’su Leah Wald Wall Street Journal’a yaptığı açıklamada, “şimdi çok daha farklı bir piyasayla karşı karşıyayız” dedi. Bireysel yatırımcılar halen varlık göstermeye devam etse de, piyasalarda hedge fonlar, yatırım danışmanları ve bazı şirketler de rol oynuyor. El Salvador dahi önemli bir alıcı haline geldi.
Bitcoin araştırmaları yürüten D.A. Davidson Stratejisti Gil Luria, tüm bu yeni oyuncuların piyasalarda son dönemde aktif olmaya başladığını söyledi. Kripto para piyasalarında profesyonel yatırımcıların artması, kripto paraların son yıllarda ana akıma taşınmasının altını çiziyor. Girişim fonları 2021 yılında kripto paralara milyarlarca dolar yatırım yaptı ve kripto para borsaları, pazarlama alanındaki harcamalarını giderek artırdı.
State Street tarafından ekim ayında 300 kurumsal yatırımcının katılımıyla gerçekleştirilen anket çalışmasında, katılımcıların %80’inin kripto para yatırımları bulunduğu ortaya çıktı. 500 milyar doların üzerinde varlığı bulunan büyük fonlar, kripto paralar konusunda en boğa piyasası taraftarı olan yatırımcılar oldu. Bu yatırımcıların yaklaşık üçte ikisi, kripto para alanında uzmanlaşmış ekiplere sahip. Piyasalarda yer almayan tek önemli kurumsal grup ise ulusal varlık fonları oldu.
Ancak State Street bu grubun da iki yıl içerisinde kripto para yatırımlarına başlayabileceğini düşünüyor.
Kurumsal yatırımların büyümesi, kripto para piyasasının hareketlerinde de değişikliklere yol açtı. Şimdi dijital piyasalar, geleneksel piyasalara paralel bir şekilde ilerliyor. Luria’ya göre profesyonel yatırımcılar kripto paraları, çeşitlendirilmiş bir portföyde yer alması gereken varlıklardan biri olarak görüyor. Kripto para yatırımlarına, diğer varlıklara kıyasla büyük getiri imkanı nedeniyle yöneliyorlar ve kripto para yatırımlarına diğer riskli varlıklar gibi yaklaşıyorlar. IntoTheBlock Analisti Lucas Qutumuro Bitcoin’in son dönemde teknoloji hisseleriyle paralellikler göstermesinin nedeninin bu durum olduğunu söyledi.
borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışı planlamasına yönelik endişeler ve para politikalarındaki değişim riskli varlıklara ilginin düşmesine neden oluyor.
Alıcılar düşerken, korelasyon yükseliyor. Ocak ayında Bitcoin’in teknoloji hisselerinin çoğunlukta bulunduğu Nasdaq endeksiyle korelasyonu, 2020’nin nisan ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Nasdaq endeksi yıl başından bu yana %14 düşüş gösterdi. Yatırımcılar yükselen enflasyon, faiz oranları, ekonomi ve Ukrayna’daki savaşa yönelik endişelerini yansıttı. Bitcoin ise %18 düştü. Kripto piyasası ise yeni yatırımcılarına adapte oldu.
Piyasalarda artık birçok türev borsası ve yatırımcıların kaldıraç kullanmasına imkan tanıyan otomasyon hizmetleri bulunuyor. Bu tür finansal ürünlere yapılan yatırımlar, işlem hacminin büyük bir kısmını oluşturuyor. IntoTheBlock 100 bin doların üzerindeki işlemleri, bu türden kurumsal yatırımcıların ölçütü olarak kullanıyor. 2021’in dördüncü çeyreğinde bu işlemler, toplam işlem hacminin %99’unu oluşturdu. Kripto hedge fonları da bu talep karşısında yükselişe geçti.
Bugün yönetimi altındaki varlıkları 68 milyar dolar değerinde, 856 adet hedge fon var. 2016 yılında 1 milyar doların altında varlığa sahip 31 hedge fon faaliyet gösteriyordu.
Araştırma şirketi Data Trek Kurucusu Nicholas Colas, değişmeyen tek şeyin Bitcoin’in volatilitesi olduğunu söyledi. Genellikle varlıklar büyür ve kitlelere ulaşırken, volatiliteleri düşer. Colas, “bu durum Bitcoin için geçerli değil” dedi. Devamında, “şimdi de beş yıl önce olduğu kadar yüksek volatiliteli” ifadesini kullandı.
Ukrayna’ya kripto para bağışı: 17 milyon dolar
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Kripto para 1988 yılında tasarlanmaya başladı ve sahipleri de, şuan ki doların yaratıcılarıdır. Gerisi yalan, yeni yüzyılın adı dijital kölelik
Ukraynadan kaçan biri tüm malvarlığını kaybettiğini ve sokakta kaldığını söylemiş. Eğer önceden varlığını kriptoya çevirseydi şu an hiç bir zararı olmayacaktı. Ev araba altın para bunlara her an birileri el koyabilir yok edilebilir. 1988 de nerden çıktı nakamoto nun bundan haberi var mıydı acaba :D Sen amerikalıların domine ettiği altına kölelik etmeye devam et.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:39)