E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
PolyNetwork isimli merkezi olmayan finans (DeFi) platformu, kendisinden 610 milyon dolarlık kripto para çalan hackerlara yaklaşık bir hafta sonra iş teklif etti.
Bilgisayar korsanları, kullanıcıların birden fazla blok zincirinde token takas etmesine olanak sağlayan PolyNetwork platformunu geçtiğimiz hafta hacklemiş ve 610 milyon dolar değerinde kripto varlığı çalmıştı. Sonrasında hackerlar platforma paranın bir bölümünü iade etti.
“EĞLENCE AMACIYLA HACKLEDİK”
Platformdan 610 milyon dolar çalan ve paranın yarısını iade eden korsanlar, kalan 235 milyon doları iki aşamalı bir şifreleme yöntemi ile koruyor. Şifreleme aşamalarından birini PolyNetwork’e veren korsan diğerini kendi elinde tutuyor. Paranın tamamını geri almak için çeşitli yollar arayan şirketse çareyi korsanlara iş teklif etmekte buldu.
Bilgisayar korsanları saldırının motivasyonunu “eğlence” olarak açıklamış, kodlarda bir hata tespit ettikten sonra parayı “güvende tutmak için” aldıklarını söylemişti.
POLYNETWORK: BİZİ HACKLEYEN BEYAZ ŞAPKALI HACKER
Platform, kendisine yönelik saldırının, ‘projeyi kurtarmak’ için yapılan bir ‘iyi hack’ girişimi olduğunu iddia etti. Korsanların ise ‘beyaz şapkalı hacker’ olduğu belirtildi.
Beyaz Şapkalı hackerlar, bilgisayar ağlarında güvenlik açıkları bulan ve bunları düzeltmeleri için şirketleri ve kuruluşları uyaran “etik” bilgisayar korsanlarını tanımlamak için kullanılan bir terim.
Olayın ardından dün, PolyNetwork, Bay Beyaz Şapka olarak tanımladığı korsana “Baş Güvenlik Danışmanı” pozisyonu için bir iş teklifi sundu.
Bilgisayar korsanının kimliği henüz bilinmiyor. Bay Beyaz Şapka’nın tek bir kişi mi yoksa bir grup saldırgan mı olduğu konusu da henüz netlik kazanmadı.
‘BAŞ GÜVENLİK DANIŞMANI’ POZİSYONUNA DAVET
Şirket açıklamasında “Teşekkürlerimizi sunmak ve Bay Beyaz Şapka’yı güvenlik gelişimine katkıda bulunmaya teşvik etmek amacıyla PolyNetwork’ün Baş Güvenlik Danışmanı olmaya davet ediyoruz” dedi.
PolyNetwork, para iadesinden bu yana fonlara erişebilmek için Bay Beyaz Şapka’ya yalvarıyor. Bilgisayar korsanı, iş teklifine ve bilgisayar korsanının 500 bin dolarlık fonu elinde tutmasına izin verecek başka bir teklife rağmen henüz şifreleri teslim etmiş değil.
Korsanların bu davranışı uzmanları da şaşırtmış durumda. Konu ile ilgili Bloomberg’e bilgi veren blok zincir analiz sağlayıcısı Elliptic Enterprises şirketinin kurucu ortağı Tom Robinson, “Çok sayıda DeFi platformu hacklendi ama bilgisayar korsanı ile platform arasında herhangi bir konuşma olmamıştı” dedi. Robinson, korsanın egolu biri olduğunu ve dikkat çekmeye çalıştığını belirtti.
Merkeziyetsiz finansın güvenilirliği sorgulanıyor
DeFi olarak da bilinen merkezi olmayan finans, insanların aracı olmadan birbirlerine ticaret yapmalarını, borç almalarını ve borç vermelerini sağlayan uygulamaların gelişmesinin ardından son birkaç yılda popülerlik kazanmıştı.
Son zamanlarda milyarlarca dolar yatırımcı fonu çeken DeFi uygulamaları, sık sık saldırıların hedefi haline geldi.
Kripto güvenlik şirketi CipherTrace'e göre, bu yıl toplam hack ve hırsızlık kripto saldırılarının yüzde 60'ından fazlasını DeFi'lere gelen saldırılar oluşturdu. Bu rakam, kripto güvenlik şirketi CipherTrace'e göre 2020'de yüzde 20'ydi.
2021'in ilk beş ayında yapılan hırsızlık 2020'nin tamamında yapılan hırsızlık miktarını aştı. İlk beş ayda DeFi'lere yapılan hacklemelerden çalınan para 156 milyon dolar olurken 2020'in tamamında çalınan para 129 milyar dolardı.
DeFi uygulamalarında yaklaşık 80 milyar dolar bulunduğu tahmin ediliyor.
Tether, Bitcoin’in yükselişine engel mi?
Ethereum, Bitcoin'den önce pik yapabilir
'Bitcoin, herkese kralın kim olduğunu hatırlatacak!'
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:38)