E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Küresel piyasalar, haziran ayının sona ermesiyle 2024’ün ilk yarısını resmen geride bıraktı. Makroekonomik gelişmelerin, başta ABD merkez bankası Fed olmak üzere küresel merkez bankalarının enflasyonla mücadele yöntemlerinin ve faiz indirimi rotalarının, dünyanın dört bir yanında gerçekleştirilen seçimlerin ve jeopolitik gerilimlerin damga vurduğu altı ayda kripto para birimleri de makro gelişmelerden etkilendi.
Öte yandan, kripto para piyasaları kurumsal adaptasyonun arttığı, spot borsa yatırım fonları gibi yeni yatırım araçlarının onaylandığı, Bitcoin’in dört yılda bir gerçekleşen yarılanmayı yeniden deneyimlediği bir dönemden çıktı. Alım satım işlem hacmi bakımından dünyanın en büyük ikinci kripto para borsası olan OKX’in küresel vizyonunu Türkiye pazarına taşıyan OKX TR’nin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çamır, yılın ilk yarısına ilişkin değerlendirmelerini paylaştı.
“Yılın ilk yarısında hem sevinci hem endişeyi yaşadı”
2024’ün kripto para piyasaları için dijital varlıkların geleneksel piyasalardaki kabulünü destekleyen olaylarla başladığına dikkat çeken Mehmet Çamır, “Kripto gündemi 2024’ün ilk altı ayında da durulmadı. Dünyanın en değerli dijital varlığı Bitcoin’in tüm zamanların en yüksek seviyesini kaydettiği bir dönem olan ilk yarı, yatırımcıya hem üzüntüyü hem sevinci yaşattı. Yarılanma etkinliği Bitcoin'e yönelik arz ve talebi doğrudan etkilerken Bitcoin fiyatına dayalı spot borsa yatırım fonlarının (ETF) onaylanması Wall Street’te kripto varlıklar için yeni bir alan açtı. Öte yandan ülkemiz, uzun süredir tartışılan kripto varlık yasasını kabul ederek regülasyon açısından öncü bir adım attı” dedi.
Memecoin’ler dalgalı piyasadan yararlandı
Bu dönemde Runes ve Ordinals gibi protokollerin Bitcoin’de inovasyonu yeniden canlanırken piyasanın genelindeki tematik performanslara bakıldığında ise dalgalı piyasaların kazananının memecoin'ler olduğunu görüldü. Memecoin'ler, yılın ilk yarısında %1.834 değer kazandı. En iyi performans gösteren temaları %214 getiriyle gerçek dünya varlıklarının blokzincirine taşınmasını öngören tokenizasyon odaklı projeler ve %72 getiriyle küresel teknolojideki trendden nasibini alan yapay zeka token’ları izledi. Öte yandan merkeziyetsiz fiziksel altyapı (DePIN) projeleri de %59’luk getiri gördü.
Kripto piyasalarının ilk 6 ay karnesi
Ocak 2024
Ocak 2024'ün en önemli olayı, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) spot Bitcoin ETF'lerine verdiği onaydı. ABD’nin önde gelen varlık yönetimi şirketlerinin ve müşterilerinin Bitcoin’i benimsemesine zemin hazırlayan ve Bitcoin’in erişilebilirliğini artıran spot Bitcoin ETF’ler ilk ayda “haberi sat” etkisiyle fiyatta büyük yukarı yönlü hareketler oluşturamadı.
Şubat 2024
Sakin geçen bir ocak ayının ardından Şubat 2024, Bitcoin’in Aralık 2020’den bu yana yaşadığı en iyi aydı. Spot Bitcoin ETF’ler, kripto para piyasalarındaki büyümenin en önemli etkeni oldu. Bitcoin’in şubat kazancı %43’ün üzerindeyken Ethereum %50’ye yakın değer kazandı.
Mart 2024
İlk çeyreğin son ayı kripto para piyasaları için coşkunun hakim olduğu bir aydı. Bitcoin mart ortasında 73 bin doların üzerine çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesini kaydetti. Spot Bitcoin ETF’ler 5 milyar dolarlık net girişlerle büyümeyi yönlendirmeye devam etti. Öte yandan ABD’de halka açık MicroStrategy hazinesindeki Bitcoin miktarını artırarak kurumsal adaptasyonun da sinyallerini verdi.
Nisan 2024
Oldukça hareketli bir mart ayının ardından kripto para piyasaları nisanda sakinleşti. Bu durulmada ABD’de beklentilerin üzerinde gelen ve ekonominin yüksek faizlere rağmen güçlü olduğunu kanıtlayan ekonomik verilerin etkisi de büyüktü. Bir önceki ay tüm zamanların en yüksek seviyelerini kaydeden BTC nisanda 60 bin dolar seviyelerine çekildi, Ethereum ise 3 bin doların altına indi. Öte yandan Bitcoin, dört yılda bir gerçekleşen yarılanma etkinliğini 19 Nisan’da tamamladı ve Bitcoin madencilik ödülleri yarı yarıya azaldı.
Mayıs 2024
Mayıs ayı, yılın ilk yarısında kripto para piyasalarına güç veren bir diğer önemli ay olarak öne çıktı. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) beklenmedik, sürpriz bir adımla spot Ethereum ETF başvurularının ilk aşamasını onayladı. Öte yandan ABD Temsilciler Meclisi kripto varlıkları emtia olarak tanıyan ve denetleme yetkisini büyük ölçüde ABD Federal Ticaret Komisyonu’na (CFTC) veren yasayı onayladı. Yasanın yürürlüğe girmesi için Kongre onayı gerekse de bu gelişmeler ABD’de kripto para regülasyonuna yönelik adımların hızlandığı ve özellikle kriptonun seçim sonuçlarına potansiyel etkisinin de öne çıkan adaylar tarafından dikkate alındığını vurguladı. BTC ayı 67 bin dolar üzerinde tamamlarken, ETH 3.700 dolar seviyelerinde işlem görüyordu.
Haziran 2024
Japonya merkezli batık kripto para borsası Mt.Gox tarafından yapılan mağdurlara geri ödemelere başlanacağına dair açıklamalar, Almanya ve ABD hükümetlerinin satış sinyali veren merkezi borsa transferleri gibi gelişmeler, haziranın sonlarında piyasalardaki satış baskısını derinleştirdi. Öte yandan ayın son günlerinde spot Ethereum ETF onayının yaz sonuna kalmayacağına yönelik beklentiler arttı. Yatırımcılar temmuz ayı içinde spot Ethereum ETF onayı beklerken VanEck ve Ark 21 gibi şirketlerden Solana tabanlı ETF başvuruları geldi. Tüm bunlar yaşanırken ABD’de enflasyonun kalıcı düşüş için hareketlendiğini, artışın yavaşladığını ispatlayan ekonomik veriler açıklanmaya başladı. Bu da Fed’in 2024’te en az bir faiz indirimi yapacağı yönündeki umutları güçlendirdi. Türkiye’de kripto para yasası meclisten geçti.
Kripto piyasası Bitcoin liderliğinde toparlandı
Kripto para hırsızlıkları iki kat arttı
Kripto yatırımcılarının yakından izlemesi gereken 4 gelişme
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:00)