E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yüksek enflasyonist ortamda riskli varlıklardan kaçışın ivme kazanmasıyla kripto para piyasasında geçen yılın kasım ayında başlayan düşüş devam ederken, LUNA'da son yaşananlar nedeniyle güvenilirliğin sorgulandığı piyasada Bitcoin ve Ethereum üst üste 7'nci haftayı da kayıpla tamamladı.
Yapısı gereği ortaya çıktığı günden bu yana birçok kez sert iniş ve çıkışın yaşandığı kripto para piyasası, enflasyondaki artış ve bu paralelde oluşan yüksek faiz ortamı ile kasım ayından bu yana ağır darbe aldı.
Terra platformu tarafından bir dolara eşit olmak üzere tasarlanan kripto para UST'nin fiyatını dengelemek amacıyla çıkarılan stabil coin LUNA'da yaşananların ardından güvenin sorgulanması ise çöküşü hızlandırdı.
Gelinen noktada ilk 10'da gösterilen ve çok sayıda yatırımcısı bulunan LUNA'nın değerinin sıfırlanması ve Binance'den delist edilmesi, sabit coinlerdeki istikrarsızlığın piyasanın geneline sıçramasıyla sonuçlandı.
Bu gelişmelerle analiz şirketi Coinmarketcap'in verilerine göre, nisan başında 2,1 trilyon doları aşan kripto para piyasasının toplam değeri 1,2 trilyon dolar seviyelerine geriledi. Bitcoin 558,6 milyar dolarla en yüksek piyasa değerine sahip kripto varlık olurken, ikinci sırada 237,6 milyar dolarla Ethereum geliyor.
- Bitcoin'deki düşüş 7 haftada yüzde 40'a dayandı
Blokzincir teknolojisine sahip kripto para birimi olan Bitcoin'in fiyatı, geçen yılın kasım ayında 69 bin doları aşarak rekor kırdı.
O tarihten bu yana düşüşe geçen Bitcoin'in fiyatı, bu ay piyasada oluşan istikrarsızlık ortamı ile 24 bin 500 dolara kadar gerileyerek 1,5 yılın en dip seviyesini gördü. Bitcoin'in fiyatı böylece zirvesinden yüzde 64,5 düşüş kaydetmiş oldu.
Bitcoin'in fiyatı mart sonunda kayıplarının bir kısmını telafi ederek 48 bin doların üzerini görse de o tarihten bu yana üst üste 7 haftayı da değer kaybıyla tamamladı ve 29 bin 100 dolar seviyelerinde dengelendi. Böylece, nisan başından bugüne kadar geçen 7 haftalık süreçte Bitcoin'in fiyatındaki kayıp yüzde 40'a dayandı.
- Ethereum'un fiyatı 7 haftada yarıya yakın indi
Kripto paralar arasında en yüksek ikinci piyasa değerine sahip Ethereum'un fiyatı da geçen yılın kasım ayında 4 bin 870 dolarla zirveyi görmüş, o tarihten sonra düşüş trendine girmişti.
Sabit coinlerdeki düşüşün sıçramasıyla nisan başında bulunduğu 3 bin 590 dolar seviyelerinden 1.925 dolara kadar gerileyen Ethereum'un fiyatı, arka arkaya 7. haftayı da kayıpla kapatarak 1.960 dolar seviyesinde dengelendi. Ethereum'da söz konusu 7 haftanın kaybı yüzde 45 oldu.
- Dijital varlıklar en önemli sınavını veriyor
Uzmanlar, kripto para piyasasının önemli bir parçası olan sabit coin Luna'nın çöküşünün, tüm sektör üzerinde hala öngörülemeyen etkilere sahip olduğunu belirtiyor.
Yüksek enflasyon ve faiz ortamı nedeniyle riskli varlıklardan kaçışın arttığı bir ortamda kripto varlıklara yönelik güvenin sorgulanmasının piyasadaki oynaklığı artırdığını vurgulayan uzmanlar, istikrarsızlığın giderilmesi açısından net bir düzenleyici mekanizmaya ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
Uzmanlar, ortaya çıktığı günden bugüne birçok hızlı iniş ve çıkışın deneyimlendiği kripto paralardaki son yaşananların, dijital varlık ekosistemi için en önemli sınavlardan biri olduğuna işaret ederek, yatırımcının risklerini iyi tartmaları gerektiğini kaydetti.
Erdoğan’dan kripto para açıklaması: Sıcak bakmıyorum
Hindistan kripto paralar için yeni vergi hazırlığında
Cunliffe: Yatırımcı kripto parada riskleri tam anlamıyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Ne silinmesi allasen? Birilerinin kursağına girdi diyeceksiniz herhâlde. İnsanlık tarihinin en büyük soygunu ve sahtekarlığına daha ne kadar sempatik kılıflar bulunacak?
Ne yüzde 70 faizi be, faiz tek hane olacak!
İsfin den iyidir. İsfin pandemide 10 kat yükselen hisselerin yerine 3 kat değer kaybetmiş. İşbankası güya hisse geri alım açıklamıştı. Hergün isfini satıyorlar. İşbankasından soğudum
%70 faizli super bono gelecek diye konusuyor bankacilar
Reis yüzde 100 faiz vermeli.
Bir soru da şu olmalı hiç bir kontrol mekanizması ya da denetlemeye tabi olmayan bu sistemsizliklerde gerçekten böyle bir para var mı idi? Twitter in bile hesaplarının % 20 si sahte olduğu anlaşılınca Elon Musk alımı durdurdu. Spk Bist te herhangi bir hisseyi kimin alıp kimin sattığını gayet rahatlıkla tespit edebilir. Alım satım yapan bütün aracı kurumlar da görüyor zaten. Kripto Jetonlar da böyle bir durum söz konusu bile değil. Bütün işlemler göstermelik.
Sanal piyasalarda para yanacak.FED açık açık bütün sanal piyasalarda usd yakılacak demişti. O bakımdan kriptoları engellemekten vazgeçti. Çin bu durumu gördü engellemeye çalıştı. acılı yada aıcız karşılıksız dünya devletleri paraları bir şekilde yanacak. yakılacak. bu paralar piyasada olmayacak ki ekonomi kriz düzelsin. o bakımdan kaliteli coin, hisse almak ileride seni çok mutlu edebilir. Ülkemizde yeni ekonomik program ile avantajlı olunabilir DİKKATTTT usd düşüşü kriptalarda aynı oranda düşüş olacak atıyorum 16 den program ile 8 e düştü ne olacak ? usd bazlı düşüş olacak kriptolarda şimdiden hazırlayın seçimlere kadar kendınısı yada ekonomi program sohbet muhabbetlerini. vb. vb. bol şans
Soru şu : 1 trilyon dolar nereye gitti, tebeşirle tahtaya yazılan. diğer hoca gelince silinip giden birşey değil bu.
Bitcoin 5 $ olunca aranızdayım.
"kripto varlıklara yönelik güvenin sorgulanmasının piyasadaki oynaklığı artırdığını vurgulayan uzmanlar, istikrarsızlığın giderilmesi açısından net bir düzenleyici mekanizmaya ihtiyaç duyulduğunu ifade etti." Bu usmanlar değilmiydi kontrol, düzenleme olmasın, merkeziyetsiz, denetimsiz, düzensiz, nizamsız insanları soyalım diyenler... "nirde bu döölet, bizi niye bakmiir " demeleri yakındır.
Çok egleniyoruz kriptocularla uçacak kaçacak deyip atlayanlar şimdi melül melül seyrediyorlar yuvarlanıp aşağılara gidişini tavsiyem biran önce ne var ne yok satın sonra demedi deme İbrahim dersiniz ama ne çare iş işten gectikten sonra
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:27)