E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Aralık 2017'de Bitcoin'in 20 bin dolar, kripto paraların piyasa hacminin de 800 milyar dolar düzeylerine yükselmesinin ardından dünya genelinde oldukça yaygın olarak kullanılmaya başlanan kripto para birimleri piyasalarında, 2018 yılı boyunca söz konusu yaygınlaşmanın getirdiği etkenlerle yıl boyu dalgalanmalar görüldü.
Kripto para birimleri ve blockchain teknolojisinin olumlu ve olumsuz getirileri çeşitli kurum ve kişilerin gündeminde yer alırken, ABD Menkul Kıymetler Borsasının (SEC) kararları, çeşitli ülkelerin uygulamaya koyduğu düzenlemeler ve olumsuz öngörüler sonrasında piyasada başlayan ayı piyasası, 2018'in son gününe kadar devam etti.
Piyasadaki düşüş eğilimi yeni yılda da Fortune 500 yazılım geliştiricisi Bryce Weinerin Bitcoin'in "bir çöp ağı" olduğu açıklamalarının ardından devam etti. Weiner, resmi Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bitcoin bir çöp ağıdır. Yıllarca kötü mühendislik ve etik gecikmenin bir örneği oldu. Hiçbir zaman küresel rezerv para birimi olmayı hak etmedi. Bitcoin hakkındaki tek demokratik şey, kaynak kodunu çatallayabiliyor (fork) ve yeniden oluşturabiliyor olmamız."
ABD'li ekonomist Nouriel Roubini'nin 31 Aralık'ta resmi Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda Bitcoin'in piyasaya sürüldüğünden beri yüzde 82 değer kaybettiğine ilişkin paylaşımının ardından yeni yılın ilk gününde piyasanın belirleyicisi Bitcoin, son 24 saatte yüzde 1.61 düşüşle 3,760 dolara geriledi ve 65 milyar 504 milyon dolarlık piyasa hacmiyle piyasanın yüzde 51.7'sini oluşturdu.
Piyasanın en yüksek hacimli 10 kripto para birimi arasından son 24 saatte yüzde 1.30 ve yüzde 6.89 ile sırasıyla yalnızca Bitcoin Cash ve Bitcoin SV yükselirken, en yüksek hacimli 100 kripto para biriminden 72'si geriledi. Düşüş eğilimine yüzde 19.80 ile 64'üncü sıradaki Aurora öncülük ederken, artan 28 kripto para biriminden ise yüzde 1.518,99 ile en çok 41'inci sıradaki Paragon arttı.
Gelişmelere paralel olarak piyasa hacmi 127 milyar 28 milyon dolara çekildi ve piyasadaki 24 saatlik işlem hacmi 13 milyar 552 milyon dolar olarak hesaplandı.
En yüksek hacimli 10 kripto para birimindeki değişiklikler (sıra numaraları, birimlerin sıralamadaki yerini gösteriyor):
1. Bitcoin yüzde 1.61
2. Ripple yüzde 1.28
3. Etheruem yüzde 0.66
5. EOS yüzde 0.37
6. Stellar yüzde 1.58
7. Tether yüzde 0.41
8. Litecoin yüzde 1.33
10. TRON yüzde 1.24 düşerken
4. Bitcoin Cash yüzde 1.30
9. Bitcoin SV yüzde 6.89 arttı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:41)