E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Kripto para birimleri yüksek volatilitesi nedeniyle biliniyor. Uzmanlarsa fiyatlardaki çöküşlerin hafta sonları gerçekleşme eğilimi olduğunu belirtiyor.
Kripto para uzmanı Stephen McKeon CNBC’deki açıklamalarında “Bu durum birkaç yıldır bir fenomen haline geldi” ifadelerine yer verdi. McKeon ABD’nin Oregon Üniversitesi’nde finans alanında doçentlik yapmasının yanı sıra kripto para odaklı yatırım fonu Collab+ Currency’nin ortaklarından birisi konumunda bulunuyor.
Uzmanlar, piyasa düzenleyicilerinin dijital para biriminin geleceğini tarttıkça bu hafta sonu düşüşlerinin önemli etkileri olabileceğini belirtiyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre hafta sonları krizlerinin başlıca nedenleri ise şu şekilde sıralanıyor:
Hafta sonları daha az ticaret gerçekleşiyor
Ohio Eyalet Üniversitesi’nde finans alanında yardımcı doçent olarak görev yapan Amin Shams hafta sonları kripto para birimlerinin daha az işlem gördüğünü bu nedenle de volatilitenin yükseldiğini belirtiyor.
Shams konuyla ilgili açıklamasında, “Hacim düştüğünde yapılan miktardaki işlemler fiyatları çok daha fazla hareket ettirebilir” dedi.
Stephen McKeon’se bankaların hafta sonlarında kapalı olmasıyla daha az ticaret hacmi gerçekleştiğini zira yatırımcıların hesaplarına para aktaramıyor olabileceğini belirtti. McKeon, “Çok fazla satış baskısının olduğu piyasalarda panik oluşur” dedi. McKeon ABD’de Pazar gecesi Asya bankalarının açılmasıyla birlikte ve ertesi gün ABD bankalarının açılmasıyla birlikte genellikle bir geri dönüş yaşanmasına dikkat çekiyor.
Tüm bunlarla birlikte New York merkezli yatırım danışmanlığı firması Onramp Invest’in CEO’su Tyrone Ross kripto para alanındaki Tesla CEO’su Elon Musk gibi önemli isimlerin açıklamalarının hafta sonları fiyatlarda ciddi bir etki yarattığına dikkat çekiyor. Musk’ın işlem saatleri sonrasında Bitcoin hakkında olumsuz bir Twitter mesajı yayınlaması kripto paralarda önemli bir satış dalgasının oluşmasına yol açabiliyor.
Marj işlemleri
Shams, hafta sonu fiyat dalgalanmalarının bir diğer nedeninin de yatırımcıların marj üzerinden kripto para birimi ticareti yapması olabileceğini söyledi. Söz konusu yöntem yatırımcıların daha fazla varlık satın almak için borsalardaki yatırımlarından borç alması anlamına geliyor.
Dijital para birimi fiyatları belirli bir seviyenin altına indiğinde, borsa yatırımcıları "marj çağrısı" olarak bilinen krediyi geri ödemek zorunda kalır.
Ancak yatırımcılar krediyi karşılamazsa, borsalar borç alınan parayı geri ödemesini sağlamak için kripto para satışına yönelebilirler.
Shams, bankaların hafta sonu kapalı olması nedeniyle, bazı yatırımcıların hesaplarına para taşıyamadıklarından borç paraları ödemek için zorlanabileceklerini ve bunun da kripto para satışlarını tetikleyebileceğini söyledi. Shams, “Bu durum fiyatları daha da düşürecektir” ifadelerine yer verdi.
Piyasa manipülasyonu
Kripto para birimlerinin hafta sonları değer kaybetmesinin bir diğer sebebi de fiyatları yapay olarak etkilemeye çalışan bireyler olabilir. Shams, “Piyasa manipülasyonunun görüldüğüne dair çok fazla araştırma var” dedi.
Örnek vermek gerekirse 2019 yılında yapılan bir araştırma ABD Doları’na bağlı olan bir stablecoin Tether’ın 2017 yılındaki piyasa patlaması sırasında Bitcoin’i ve diğer para birimlerini nasıl şişirdiği gösteriyor. Ancak Shams, araştırmacıların hala bunun ne ölçüde gerçekleştiğini bilmediklerini söyledi.
Konuyla ilgili bir teori sahte alım satım emirleri oluşturularak kripto para fiyatlarının yanlış arz talep algısı yaratılmasıyla etkilendiğini söylüyor. Bazı yatırımcılar bunun hafta içi daha çok gerçekleşerek fiyatların yükselmesine sebep olduğunu belirtiyor. Ancak Shams’a göre bu sadece bir spekülasyon niteliğinde bir teori olabilir.
Diğer uzmanlarsa bu teoriye karşı kesin bir görüşe sahip değiller. McKeon konuyla alakalı, “Ben bireysel olarak manipülasyonu gösteren herhangi bir ikna edici kanıtla karşılaşmadım” diyor.
Kripto fonları
Kripto para birimlerinin volatilitesi ne olursa olsun düzenleyici onayı bekleyen kripto para birimi bazlı yatırım fonları piyasa düzenleyicileri için yeni zorluklar teşkil ediyor.
ETF alım satımları sadece borsa işlem günlerinde gerçekleşirken yatırımcılar yedi gün 24 saat kripto para işlemi yapabiliyor. Shams bu durumun kripto para birimleri ile kripto ETF’leri arasında dengesizlik yarattığını belirtiyor.
Örnek vermek gerekirse kripto para piyasası %20 düşerse fonlarını satmak isteyen yatırımcıların pazartesi gününe kadar beklemesi gerekiyor. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler kripto para birimleri konusunda yatırımcıların daha fazla korunması gerektiğini düşünerek kripto EFT’lerin onaylanmasından önce daha fazla piyasa düzenlemesi gerekebileceğini belirtti.
SEC şu aralar birkaç şirketin Bitcoin ve Ethereum ETF’si başvurularını değerlendiriyor.
Bitcoin'de dalgalanma devam ediyor
Kripto paraya endeksli borsa yatırım fonu ısrarı
Hedge fonların Bitcoin’den çıkışı yatırımcılar için fırsat
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Borsa ve borsada mlp park astanesi başka tanımam ,,sakallı kıyak yapıt 3 sene önce halka 50 lira hisseyi 25 e sattı kıyak yaptı mizzz gibi hisse gerçi 21 lira osssuunnnn mizzz gibi yüzde 100 e yakın zarar yazdı hisseyi tezgaha gelip alanlar ,,astane sahibi oldular daaaa nossunnnn juhuuuuhjaaa batık bilanço ayrı oda hediyesi huhujuaa demem o ki kripto alsaydı hisse yerine insanlar şimdi ucustaydilar sakallı fena çarptı huhhuaaaa
Coinlerin işi bitti sürükwrğn kucaklarına bu sahtw paraları döküp gercek paraları topladılar.. Sadece Operasyon yememiş olanlar çıkar elbette!
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:30)