E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKripto para birimi hakkında 7 yanlış kanı---

Kripto para birimi hakkında 7 yanlış kanı

Kripto para birimi hakkında 7 yanlış kanı
18 Mart 2021 - 13:03 borsaningundemi.com

Bitcoin'in son dalgalanması medyadaki eski hareketliliği yeniden uyandırdı.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bitcoin'in son dalgalanması medyadaki eski hareketliliği yeniden uyandırdı. Kripto para birimi ile ilgili birçok farklı haber birbirini takip ediyor. Bazıları haklı kaynaklara dayanırken bazıları tamamen şehir efsanesi durumunda.

Bitcoin destekçileri, kripto para biriminin yakında altının, tüm devlet destekli paraların ve kredi kartlarının yerini alacağını ve bankacılık sistemini tersine çevireceğini iddia ediyor. Akılcı coşku bir yana, en azından kısa vadede gerçekleşmesi pek olası değil. Öte yandan, medya eleştirmenleri Bitcoin'i spekülatif bir araçtan, çevresel bir felaketten, bir balondan veya daha kötüsü olarak kötü bir şekilde yanlış tanımlıyor.

Bu, bir yatırımcı tarafından gerçeklerin dürüst ve ölçülü bir analizini neredeyse imkansız hale getiriyor.  Yeni bir varlık sınıfı olarak, yatırımcılar Bitcoin üzerine ödevlerini yapmalı ve atlamadan önce riskleri dikkatlice düşünmelidir.

Bu anlamda, Bitcoin'de yaygın olarak görülen birkaç yanlış kanıyı doğrulamanın tam zamanı:

  • 1- Bitcoin yalnızca spekülasyon için kullanılır

Bu doğru değil. Bitcoin ağı her gün yaklaşık 10 milyar dolar değerinde işlem gerçekleştiriyor. Bitcoin'in günlük ortalama 305.000 işlemi, Federal Rezerv'in 550.000 işlemde finansal kurumlar arasında banka havalesi için ödeme sistemi olan Fedwire'ın çok gerisinde değil. Bu işlemlerin bazıları yatırım satın alımlarını temsil ediyor ve bazıları spekülasyon için olabilir, ancak diğerleri para havalesi gibi düzenli kullanım içindir. Örneğin, Dünya Ekonomik Forumu'na göre Nijeryalıların % 32'si, eşler arası ödemeler için Bitcoin'e sahip. Rusya ve Beyaz Rusya gibi rejimlerde Bitcoin bazen yolsuzlukla mücadele çabalarını ve protestoları finanse etmenin tek yoludur. Bu oldukça kullanışlıdır.

2- Bitcoin enerjiyi boşa harcar

Bitcoin “madencileri”, Bitcoin ağını güvence altına almak için muazzam bilgi işlem gücünü kullanır. Bu bilgisayarlar çok fazla enerji kullanıyor: bazı tahminlere göre Şili ülkesi kadar. Bu, enerji israfına yol açtı.

Bir şey enerjiyi yalnızca yararlı bir işlevi olmadığını düşünenlere göre "harcıyor". Bitcoin ağı, 1 trilyon dolar değerinde güvence sağlıyor ve çoğu geleneksel ödeme ağlarına erişimi olmayan milyonlarca insana hizmet veriyor. Madenciler genellikle enerjinin bol ve özgür olduğu yerlerde bulunurlar, bu da genellikle yenilenebilir hidroelektrik veya jeotermal kaynaklar anlamına gelir. Bugün Bitcoin madenciliğinin en az % 39'u yenilenebilir enerjiden güç alıyor ve bu pay hızla artıyor. FedEx, TikTok ve ABD Savunma Bakanlığı'nı çalıştırmak da çok fazla enerji gerektirir. Bitcoin'in karbon ayak izi şüphesiz çözüm gerektiren bir sorundur. Ancak bu Bitcoin'in kötü bir fikir olduğu anlamına gelmez. Daha ziyade, bu karbon ayak izi, her tür yararlı varlık için olduğu gibi, üstesinden gelinmesi gereken bir uygulama zorluğudur.

  • 3- Bitcoin, bir değer deposu olamayacak kadar değişken

Bitcoin'in, diyelim ki devlet tahvillerinden daha değişken olduğu doğru olsa da, bu doğası gereği fena değil. 1970'lerde, altın resmi olarak parasal sistemden koparıldığı için fiyatı son derece dalgalıydı, on yılda 10 kat arttı, sonra % 60 düştü ve on yıllar boyunca sabit kaldı. Altın, değeri yükselirken en dalgalı varlık halindeydi. Bazen en değişken varlıklar en iyi getiriye sahip olurken bazen de yoktur. Bitcoin bugün, aşağı yukarı büyük dalgalanmaların yaygın olabileceği 1970'lerde altının olduğu yere benzer bir "fiyat keşfi" aşamasındadır. Yine de, oynaklığı nedeniyle Bitcoin tüm yatırımcılar için uygun olmayabilir.

  • 4- Hükümetler Bitcoin'i öldürecek

Nijerya, Rusya ve Beyaz Rusya'da Bitcoin'in hükümetin soğuk omuzlarına sahip olduğu doğrudur. Ancak ABD, Kanada ve Batı'nın çoğunda durum farklı. Örneğin, ABD'nin en iyi menkul kıymet düzenleyicisi, MIT'de kripto para birimleri üzerine bir kurs verdi; Emtia piyasalarını düzenleyen Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu, Bitcoin türevlerini düzenlemede küresel bir yenilikçidir; ve ABD Para Birimi Muhasebeci Bürosu, yakın zamanda bankaları Bitcoin için saklama hizmetleri sağlamak üzere temize çıkardı. Merkez bankaları her şeyden önce finansal istikrarı önemsiyor. 1 trilyon dolarlık Bitcoin piyasasında hiçbir şey keyfi ve haksız baskılardan daha fazla istikrarsızlık yaratamaz.

  • 5- Diğer kripto para birimleri Bitcoin için sulandırıcıdır

 

Bitcoin 2009'da piyasaya girdiğinden beri, Bitcoin'in fiyatı üzerinde belirgin bir etkisi olmayan binlerce yeni kripto para birimi piyasaya sürüldü. Bu mantıklı. Dünyadan daha fazla kalay çıkardığımızda, altın arzını etkiler miyiz? Hayır, çünkü bunlar birbirleriyle alakasız varlıklardır. Bununla ilgili bir eleştiri, Bitcoin'in toplam arzının sabit olmamasıdır, çünkü Bitcoin küçük artışlara bölünebilir. Bunun neden yanlış olduğunu anlamak için, Bitcoin'i pizzayla değiştirin: Bir pizza alır ve bir milyar parçaya bölersek, daha çok pizza, daha az pizza veya aynı miktarda pizza var mı? Elbette bizde de aynısı var.

6- Merkez bankası dijital para birimleri (CBDC'ler) ve kurumsal para birimleri Bitcoin'i ezecek

Hükümetlerin teknoloji yenilikçileri olmalarına güvenmek çok iyimser. Birçok merkez bankasının CBDC girişimlerini duyurduğu doğru olsa da, çok azı kavram kanıtı aşamasının ötesinde. Tek istisna, hükümetin ülkedeki harcamaları daha fazla gözetlemek ve sınırlarının ötesine genişletmek için kendi dijital parasını piyasaya sürmeye istekli olduğu Çin'de. Komünist Parti'nin gözetiminden uzak durmayı tercih eden birçok kişi olduğu için bu, eğer bir şey olursa, Bitcoin için bir destek.

Kurumsal dijital para birimleri (stabilcoin olarak da bilinir) Bitcoin'i de tehdit etmeyecektir. Aslında, muhtemelen tam tersini yapacaklardır. Dolaşımdaki tüm stabilcoinlerin değeri 2017'den bu yana 40 kat fırladı, ancak Bitcoin, daha fazla kullanıcı dijital varlıklarla rahat bir şekilde büyüdükçe gelişmeye devam ediyor.

7- "Kolay para" Bitcoin'i balon bölgesine itiyor

Tüm risk varlıklarının Kanada Merkez Bankası, Federal Rezerv ve başka yerlerdeki kolay faiz oranı politikasından yararlandığı doğrudur. Tahvil getirileri arttıkça ve fon akışları ekonomik açıdan daha hassas bankaların, enerji şirketlerinin ve benzerlerinin hisse senetlerine girdikçe, Shopify, Zoom ve Peloton gibi teknoloji sektörü şirketleri de dahil olmak üzere düşük faizli bazı yararlanıcılar % 30 düzeltme yaptı. Bitcoin bir noktada aynı şeyi takip edebilir ve tabii ki yatırımcılar, Bitcoin'de olduğu gibi değeri bir yıldan kısa bir süre içinde % 500'ün üzerinde artan herhangi bir yatırıma karşı dikkatli davranmak akıllıca olacaktır. Bununla birlikte, Bitcoin'in, yükselen enflasyona işaret ederse, para politikasının sıkılaştırılmasından fayda sağlayabileceğini belirtmekte fayda var, çünkü birçok yatırımcı, Bitcoin'i artan tüketici fiyatlarına karşı bir koruma olarak görüyor.

Bitcoin kesinlikle bir inovasyon katalizörü ve küresel finansal sistemimizin geleceğinde kilit bir oyuncu olabilir. Bin yıl boyunca deniz kabuğundan kil tabletlere, değerli metallere, banknotlara ve banka bakiyelerine kadar gelişen para, geleceğe bir adım daha atıyor. Para dijital hale geliyor. Bitcoin satın almak, o geleceğe maruz kalmanın bir yolunu sunabilir. Ancak Bitcoin'in başarısı garanti edilmez ve herkes için uygun bir yatırım olmayabilir. Her yeni paradigmada olduğu gibi, riskler ve belirsizlikler vardır. Bitcoin'i anlamak için gerçeklerle başlayın.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ahmet kal18 Mart 2021 14:20

    Bizim borsa kadarda degildir herhal

  • Bağımsız Düşüce18 Mart 2021 14:01

    Piyasada silkelenecek kerizler her zaman vardır !  Kapitalizm altın dan nefret eder geri kalan değersiz her şeye değer verir !  Fed piyasadan ne olduğu belirsiz trilyonluk varlık alımı yapıyor yakında çok şeye hükmedecek herhalde oysa merkez bankaları rezervine altın koysa ve altın gerçek değerine gelse dünya da balon diye bir şey oluşmaz !!! Dünya ekonomisini bozan ve gelir adaletsizliğini yaratanlar Devlet dediğimiz ve bizi koruduğunu sandığımız yapı !!!

  • Melih18 Mart 2021 13:39

    Tamamen sanal ve hiçbir meta değeri olmayan para birimi. Kıyası yok yani. Alıcısı olduğu kadar canlı ve değerli olur. Spekülasyon ve suistimale açık kumar gibi bir şey bence..