E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Eskiden "bitcoin madenciliği" denince akla odasında dizüstü bilgisayarının karmaşık matematik
işlemlerini yürütmesini izleyen genç girişimciler gelirdi. Günümüzde onların yerini ultra yüksek hızlı işlemcileri ve muazzam enerji ihtiyacı olan cihazları kullanan startuplar aldı. Bu değişim bitcoin madencilerinin kendilerini tüm kârlarını bir gecede yok edebilecek elektrik fiyatlarındaki dalgalanmadan koruyacak yeni finansal türevler bulmaya itiyor. Kripto para birimlerine olan ilginin artıyor olması önceleri tek tük görülen bitcoin madencilerini yatırımcıların ilgisini çeken sermaye yoğun girişimciler haline getiriyor. Kripto madencileri birbirlerine karşı karmaşık matematik problemlerini çözmek için yarışarak blockchain, yani blok zinciri, inşa ediyorlar. Blok zincir inşa edildikçe yeni kripto
para kazanmış oluyorlar. Ancak bunun için giderek daha fazla ve büyük miktarda işlem gücüne ihtiyaç duyuyorlar.
Startuplar, kısaca bitcoin üretmek için ihtiyaç duyulan hesaplama gücü anlamına gelen, "hashrate" değerindeki değişikliklere karşı büyük ölçüde savunmasız kalıyorlar. Hashrate değerinin yükselmesi daha fazla elektriğe ihtiyaç duyulması sonucunu da doğurduğundan bitcoin üretmek için gereken
maliyetin artmasına ve sonuçta da bitcoin satışından elde edilen kârın yok olmasına neden oluyor. Önceden kestirilemeyen bu durum, startupların pazardaki yatırımcıları ve kurumları ikna etmede zorlanmalarına neden oluyor. Reuters'a bilgi veren yedi kripto madencisi ve sektör oyuncusuna göre bu durumun çözümü madencilerin hashrate'i hedge etmelerine imkan veren türev kontratları. Bu kontratlar, teorik olarak potansiyel yatırımcılara daha net nakit akışı tahminleri verilmesini sağlayabilir.
Amerika'dan İngiltere'ye, Kanada'dan Hong Kong'a kadar birçok yerdeki kripto madencisi ve dijital para birimleriyle işlem yapan işlemci henüz başlangıç seviyesinde de olsa böyle türevler kontratların mevcut olduğunu ve giderek önem kazanacağını belirtiyorlar.
Cambridge Üniversitesi'nde kripto madencileri ile ilgili çalışma yürüten Michel Rauchs, "Hashrate yükselme eğiliminde. Bu yüzden üretim kapasitesini arttırmayan madenciler aynı enerji tüketimiyle daha az bitcoin elde ediyorlar" dedi ve "Hashrate türev kontratlarıyla riski fiyatlandırmak mümkün hale geliyor" diye ekledi. Kendisini kripto para ticaret bankası olarak niteleyen Londra merkezli DAG Global, madencilerin hashrate'i hedge eden ürünlere karşı ciddi bir ilgi gösterdiğini söylüyor.
Şirketin dijital varlıklar satış yöneticisi Robert Andersen, "Hashrate'teki değişim nedeniyle hızla kârdan zarara dönebilirsiniz... Bu ürünler sizi bundan koruyor. Bir nevi sigorta olduğundan prim ödemeniz gerekiyor" dedi. Bir başka kripto para işlemcisi GSR de bu tarz bir ürün üzerinde çalıştıklarını ancak pazar daha gelişmekte olduğundan ürünü sunmaya henüz hazır olmadıklarını söyledi. GSR'ın kurucularından Richard Rosenblum, "Hashrate ve yarattığı sorunlara karşı çeşitli ürünler geliştiriyoruz" dedi. Pazarın gelişmesinin yıllar sürebileceğinin altını çizen Rosenblum, "Ürünlerin ciddi bir likidite seviyesinde hazır olması birkaç ay daha sürecektir" diye ekledi. Pazarın henüz başlangıç seviyesinde olduğundan kesin rakamlara ulaşmak güç olsa da bazı kripto işlemcileri, kontratların yıllık bazda toplamda 50-100 milyon dolar arası büyüklükte olduğunu belirtiyorlar.
Yatırımcıları kazanmak
Yüksek getiri peşinde koşan geleneksel yatırımcılar için, özellikle de yıllardır devam eden düşük faiz ortamı da göz önüne alınırsa, kripto madencilerinin ortaya koyduğu fırsatlar çekici olabilir.
Bitcoin'in 7,500 dolar seviyesinden işlem gördüğü ve günde 1,800 kadar bitcoin üretildiği düşünüldüğünde pazardaki bitcoin pastasının değeri yıllık 5 milyar Dolar seviyesine ulaşmış oluyor.
Birçok yatırımcı da bu pastadan dilim kapmak istiyor. Yatırımcıların kripto para sektörüne iştahının bir
göstergesi Çin'de kurulu kripto madencilik şirketi Canaan'ın geçen ayki halka arzı oldu. Canaan 90 milyon dolar büyüklükte bir halka arz ile ABD'nin Nasdaq borsasında işlem görmeye başladı. Halka arz fiyatına göre şirketin tamamının değeri yaklaşık 2 milyar dolar ediyor. Canaan küresel kripto madenciliği sektöründeki oyunculardan yalnızca bir tanesi. Daha küçük firmaların ise yatırımcıların
ilgisini çekmek için daha çok çalışması gerekiyor. Yine de İzlanda'dan Kazakistan'a kadar birçok yerde madencilik yapan Hong Kong menşeili Genesis Mining'in kurucularından Marco Krohn, sektörün yüz milyonlarca dolar yatırımı çekebileceğini söyledi. Krohn "Geleneksel yatırımcıları ikna etmek gerekiyor, kafalarında birçok soru var. Genelde riskten kaçınmak istiyorlar" dedi.
Reuters'ın sorularına yanıt veren madencilik şirketleri, bu tarz yatırımcıları ikna edebilmek için hem hashrate hem de fiyatlar üzerindeki riskleri kontrol altında tutmalarını sağlayacak finansal araçları incelediklerini belirttiler. Canaan'ın blockchain yöneticilerinden Kevin Shao yaptığı açıklamada "Geçtiğimiz aylarda madenciler arasında bu türevlerin kullanımı ciddi oranda arttı" dedi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Yunus mili sen hala pul ile mektup gonderiyormusun ?
Abuk, subuk rezalet ötesi ahmakça zırvalar! Kitleleri bu haltları bir şekilde özendirip sonrasında perişan etmek gibi bir düzen eninde sonunda kurma gayretleri.
Hepsi hayal mahsulu.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:22)