E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Kripto endüstrisi darbe üstüne darbe almaya devam ediyor. Çalışmalar, otomatik olarak gerçekleştirilen birçok ticari işlemde alıcı ve satıcıların aynı olduğunu gösteriyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, büyük ölçekli bir çalışma, özellikle otomatik olarak gerçekleştirilen birçok alım satım işleminin aynı kişiler tarafından yapıldığını ortaya koyuyor. Bu, halihazırda zaten hasta olan kripto piyasalarında bir darbe daha anlamına geliyor.
Sahte işlemlerin oranı yüzde 70
Switzerland Times’tan Jean Claude Raemy’nin haberine göre, kripto işlemlerinin yüzde 70'i sahte. Büyük ölçekli bir çalışma, otomatik olarak gerçekleştirilen birçok ticari işlemde alıcı ve satıcının aynı olduğunu gösteriyor. Zaten hasta olan kripto endüstrisi için bu haber gelecek için karamsarlığı daha da artırıyor.
Başta Bitcoin olmak üzere hemen hemen tüm kripto para birimleri aylardır ciddi bir kriz yaşıyor ve endüstri, defalarca dolandırıcılık iddialarıyla karşı karşıya kalıyor.
Kripto endüstrisi şu anda öyle bir krizden geçiyor ki, ‘kripto kışı’ teriminin literatüre çoktan yerleşmiş olduğunu söylemek hata olmaz. Bu terim, parlak yükseliş yıllarının ardından artık kripto endüstrisi etrafında kasvetli, bunalımlı bir atmosferin hakim olduğunu gösteriyor.
Son yayınlanan rapor da bu karamsarlığı artıracak bir nitelik taşıyor. Sonntagszeitung gazetesine göre ABD, İngiltere ve Çin'den araştırmacılar, Amerikan Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu (the American National Bureau of Economic Research - NBER) tarafından yayınlanan bir çalışmada ciddi sonuçlar ortaya koyuyor. Çalışma, toplam 26 adet düzenlemeye tabi olmayan kripto borsasındaki tüm işlemlerin yüzde 70'inin sahte olduğunu ortaya koyuyor.
Alıcı ve satıcı aynı
Spesifik olarak, bu işlemler ‘wash trade’ olarak bilinen ‘kendi kendine işlem’lerden oluşuyor. Bunlar çoğunlukla var olmayan veya daha doğrusu alıcı ve satıcının aynı aktör olduğu ve 'bot'lar tarafından üretilen alım satım süreçleri olarak biliniyor. Bu sürecin amacı, borsaya dayalı alım satım yoluyla bir kripto para birimine yapay olarak ilgi yaratmak olarak kabul ediliyor. Çok fazla bu tür işlemin olması, örneğin yatırımcılardaki fiyat artış beklentisini artırabiliyor.
Bu fenomen pek yeni de sayılmaz. Geçen yıl, iş dünyası dergisi Forbes dünya çapında 150 kripto para borsasını analiz etti ve borsa işlemlerinin yüzde 50'den fazlasının 'açık alım satım' olduğu sonucuna vardı. Bununla birlikte, kripto patlamasının bir sonucu olarak, sorunun şu ana kadar halının altına süpürülmek istendiği görülüyor.
Bazı uzmanlara göre ise bu bir dolandırıcılık yöntemi. Bu öncelikle denetimsiz kripto borsalarında gerçekleşiyor. Araştırma ekibi tarafından incelenen ve mali otoriteler tarafından denetlenen üç borsada ise bu tür manipülasyonlar görülmüyor. Ancak, tüm işlemlerin yalnızca küçük bir kısmı Coinbase veya Bitstamp gibi düzenlenmiş borsalarda gerçekleştiriliyor. Bu nedenle, bildirilen kripto ticaret hacminin önemli bir kısmının sahte olması muhtemel gözüküyor.
Olumsuz raporlar bitmiyor
NBER raporu, sürekli büyüyen negatif kripto haberleri listesine katılıyor. Kripto borsası FTX'in çöküşü ve kurucusu Sam Bankman-Fried aleyhine açılan dava, kripto dünyasındaki olası dolandırıcılığın ilk kez kamuoyunun dikkatine sunulmasını sağlamıştı. Benzer bir süreç, önde gelen Winklevoss ikizleri içinde de geçerli olacak gibi duruyor. İkizler, kripto borsası Gemini nedeniyle dolandırıcılıktan dava edilmiş durumda. Olumsuz haberler bununla da kalmıyor. Kripto para borsası Coinbase’in kara para aklamayla mücadele önlemleri almadığı için 50 milyon dolarlık bir cezayı kabul etmesi de endüstriyi yakından takip edenler için kötü anlamlar ifade ediyor.
Kripto piyasasında pozitif hava
Kripto piyasası düşüyor, benimsenme artıyor
Kripto varlık fonlarına girişlerde büyük düşüş
Kripto piyasası her düşüşünde ayağa daha güçlü kalkıyor
2023'te kripto para piyasaları regülasyonlara odaklı
Bitcoin kürkçü dükkanına geri döndü
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Günaydınnnnn
Günaydın! Yuh artık biz iki yıldan beri bunalrın yapay zeka ya da robotlar ile sahte alım satımlar ile yönlendirildiğini söylemedik mi? Yazmadık mı? Sizin uzmanlarınız nerede idi. Şimdi bazı soytarılara soruyorum ki bazıları resmen uçuyordu. KİM HAKLIYMIŞ? Bak hatanızda ısrar ederseniz ancak belanızı bulursunuz. Bunlara kontrol mekanizması koymak ve standart getirmek hiç zor bir şey değil! Israrla görmezlikten gelinmesi insanların uçuruma atmak için olduğu belli.
Kripto varlığın gerçekliği var mı ki!
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (20:41)