E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Tüm piyasalarda olduğu gibi kripto para piyasasında da 2022 yılı çöküş yılı olarak geçti. Özellikle bireysel yatırımcılar kriptoya olan ilgilerini kaybetmese de, düşüş yıl boyunca sürdü.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, piyasanın görünümü gerçekten de iç karartıcı nitelikte. Bitcoin ve Ethereum’da düşüş yüzde 70’lerin üzerinde gerçekleşti. Altcoinlerde ise durum daha da karanlık oldu.
Piyasa iflaslar ve kaosla dolu
Forbes’tan Dan Ashmore’un haberine göre, enflasyonun geçici olduğu ve Fed'in oranları sıfırda tuttuğu zamanlar çok geride kalmış gibi. Halbuki her şey sadece bir yıl önceydi. Ocak 2022'de Ethereum 3.800 doların üzerinde seyrederken Bitcoin neredeyse 48.000 dolardan işlem görüyordu. Fed'in enflasyona karşı savaşı, her iki önde gelen kripto para biriminin de bu kadar keskin düşüşünün ana nedeni oldu.
Hepsi bu değil. Son 12 aya bakıldığında, kripto para piyasalarının iflaslar ve kaosla dolu olmasının da bu düşüşte büyük etkisi bulunuyor. Yaşananları düşününce kayıpların kimseyi şaşırtmamış olma ihtimali ise yüksek gözüküyor. Şimdi ise soru, tüm bu kaosun 2023'te devam edip etmeyeceği ya da kripto kışının ne kadar süreceği.
Kripto kışı ne kadar sürecek?
Kripto para birimi, patlama ve düşüş döngülerine yabancı değil. Tüm endüstri için bir ölçüt olan Bitcoin'in fiyat geçmişine hızlı bir bakış, şu önemli noktaları gösteriyor:
2018 yılında yaklaşık 20.000 dolara yükselen belirgin artışın ardından, Bitcoin yüzde 84 düşüşle 3.000 dolara geriledi.
Bitcoin geri döndü ve Kasım 2020'de yaklaşık 17.000 dolara yükseldi, ardından daha da yükseldi. Mayıs 2021'de Bitcoin, o yıl yaklaşık 69.000 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşmadan önce tekrar yüzde 50 oranında düştü.
Yaşanan örnekler bu yıl yaşananları normal karşılamayı gerektiriyor gibi gözüküyor ancak birçok analist, daha geniş anlamda ekonomide yaşanan mücadeleler nedeniyle bu geri çekilmenin farklı olduğuna inanıyor.
CoinLedger CEO'su David Kemmerer, “Devam eden kripto kışı bu sefer daha uzun sürebilir. Bunun nedeni makroekonomik faktörler: 40 yılın en yüksek enflasyonu, artan borçlanma maliyetleri ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden sonra ortaya çıkan siyasi istikrarsızlık” şeklinde konuşuyor.
Kısa tarihi nedeniyle kripto piyasası gerilemeleri, yakın zamana kadar finansal alanda daha geniş çaplı bir ayı piyasasıyla aynı zamana denk gelmedi. Büyük Durgunluğun ardından piyasaya sürülen Bitcoin, yalnızca 2009'dan beri var.
Finans piyasaları 2009'dan 2021'in sonuna kadar uzun bir boğa piyasası yaşadı ancak 2020'nin başlarındaki Kovid-19 pandemi durgunluğu nedeniyle kısa bir süre kesintiye uğradı. Aslında, borsa bu yıl, Bitcoin piyasaya sürüldükten sadece iki ay sonrasından, yani 2009 yılı Mart ayının dip seviyelerinden yedi kattan fazla yükseldi.
Yüksek enflasyon ve yüksek faiz oranları
Ancak yüksek enflasyonun ve Fed’in faiz oranı artışlarının ikili rüzgarları, hem hisse senedi hem de kripto piyasalarına sağlam darbe vurdu. Hisse senetleri ve kripto gibi riskli varlıklar, geleneksel olarak faiz oranları yükseldiğinde zarar gördüğü gibi yine gördü.
Bunun nedeni, daha yüksek faiz oranlarının ekonomideki likiditeyi çekmesi ve risk yelpazesinin en uzağındaki varlıkların en çok darbe almasıdır. Kriptoya zarar veren aynı fenomen, teknoloji hisselerinin de değerini düşürdü. Meta yüzde 67, Netflix yüzde 52 ve hatta Apple bile yüzde 22 düşerek yaşanan gerilemenin yükünü hissetti.
Kripto kışının ne kadar süreceği sorusunu cevaplamak için, yükselen enflasyonun Fed'in şahin para politikası duruşunu ne kadar süreyle yerinde tutacağını anlamak gerekiyor. Yavaşlayan enflasyon ve düşen oranlar, şu anda kriptoya yardımcı olabilecek yegane şeyler arasında. Merkezi olmayan ödeme sağlayıcısı Divi Labs CEO'su Nick Saporano, “Son ayı piyasası iki yıldan uzun sürdü. Bugün bu sürecin henüz ilk yılındayız ve makroekonomik ortam, son ayı piyasasına kıyasla önemli ölçüde daha kötü” diyor.
Sonuç olarak, makroekonomik ortamın birçok piyasa gibi kripto para piyasalarının da geleceğini şekillendireceği görülüyor. Ancak dünya ekonomisinin içinde bulunduğu durum, bu şekillendirmenin en azından bir süre daha pozitif yönde olmama ihtimalini yüksek kılıyor.
Kripto piyasalarını iflas korkusu sardı
Kriptoda yeni kullanıcı sayısı artıyor
2023’te kriptoları neler bekliyor?
Kriptoya hangi jenerasyon ne kadar yatırım yapıyor?
JPMorgan: Kriptoda volatilite çok yüksek
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Arkadaşlar dikkatli olun derim.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (16:18)