E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKredi ve kredi kartlarında yeniden yapılandırma ve faiz düzenlemesi---

Kredi ve kredi kartlarında yeniden yapılandırma ve faiz düzenlemesi

Kredi ve kredi kartlarında yeniden yapılandırma ve faiz düzenlemesi
27 Eylül 2024 - 00:26 borsaningundemi.com

Bireysel kredi kartı kullanımına ilişkin yapılan yeni düzenleme ile kredi kartı borçlarına 60 aya kadar yeniden yapılandırma imkanı getirilerek yapılandırma faiz oranları referans faiz olan yüzde 3,11 ile sınırlandırıldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından bireysel kredi kartlarına ilişkin eş güdümlü adımlar atıldı.

TCMB'nin Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği Resmi Gazete'de, BDDK'nin konuya ilişkin Kurul kararı da internet sitesinde yayımlandı.

Buna göre, BDDK, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borcunu ödeyemeyenler için 60 aya kadar yapılandırma imkanı getirdi.

Bireysel kredi kartlarında dönem borcunun asgari tutarını ödeyemeyenler, mevcut kredi kartı borç bakiyelerini 60 aya kadar yapılandırabilecek. Her aya düşen taksit tutarı, ilgili ayın asgari ödeme tutarına eklenecek. Yapılandırılan kredi kartı borcunun en az yarısı ödeninceye kadar ilgili bankadaki kredi kartı limiti artırılamayacak.

TCMB de bireysel kredi kartlarında yapılandırmada kullanılacak azami faiz oranını referans faiz olan yüzde 3,11 ile sınırlandırdı.

İhtiyaç kredileri ise anapara ve faiz ödemelerinin 30 günden fazla gecikmesi halinde ilave kredi olmadan 60 aya kadar yapılandırılabilecek. Borçlunun 1 yıl içinde yapılandırma için başvurması gerekiyor.

Asgari ödeme oranında limite göre değişikliğe gidildi

BDDK, kredi kartlarında asgari ödeme oranında da değişikliğe gitti.

Dönem borcunun yüzde 20'si olan asgari ödeme oranında sınır tutar, 25 bin liradan 50 bin liraya çıkarıldı. 50 bin lira ve altında olan kredi kartları için asgari ödeme oranı dönem borcunun yüzde 20'si olurken, 50 bin lira ve üzerinde olanlarda yüzde 40 olarak uygulanacak.

BDDK'nin adımlarıyla uyumlu şekilde TCMB, bireysel kredi kartlarına uygulanan azami akdi faiz oranlarını kredi kartı dönem borcuna göre referans orana bağlı olarak farklılaştırdı. Bu kapsamda belirlenecek oranlar 24 Ekim'de açıklanacak ve 1 Kasım'da yürürlüğe girecek.

Referans oranın aynı kalması halinde azami akdi faiz oranları; dönem borcu 25 bin liranın altında olan kredi kartları için yüzde 3,50, 25 bin-150 bin lira olan kredi kartlarında yüzde 4,25 ve 150 bin liranın üzerinde olan kredi kartlarında yüzde 4,75 olacak.

Kredi kartları vasıtasıyla nakit çekim/kullanım azami akdi faiz oranı ise yüzde 5 seviyesinde korundu.

Döviz mevduatları 2 milyar dolar arttıDöviz mevduatları 2 milyar dolar arttı

 

Merkez'in rezervleri rekor kırdıMerkez'in rezervleri rekor kırdı

 

PPK özeti yayımlandı: Göstergeler enflasyonun eylülde yavaşlayacağına işaret ediyorPPK özeti yayımlandı: Göstergeler enflasyonun eylülde yavaşlayacağına işaret ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)27 Eylül 2024 11:50

    dünyada ağır sanayi, üretim hatları arge icatlar özgün teknolojiler ön planda... vergi rekortmeni.. ülkemizde kan emer gibi kar emen birey, kobi, esnaf, vb. karlarını kapan bankalar ilk 10 larda :D neden böyle ? ekonomi bozuk. insanlar nakte ihtiyaç duyuyor. karın doyuran toplumlar kredi kart faiz borç para ile bunu sağlıyor. hiç bir yatırım olmuyor, üretim günü kurtarıyor. böylece ülkede arge marge boş kapasite artışı boş. geçim sıkıntısı full bir sistem oluyoruz. bu bakan deiştirdim. yeni bakanlık kurdum. yeni birini atadım ile çözülecek sorun deil artık. Gerçekten bugunleri göreceğimizi yıllar önce belirttik. ve daha kötüsüde olacak. daha dip dkonunmadık malesef. 2025 yenıden değerlem oranları zamları ve maaş enflasyon artışları...Allah sabır versin