E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)Başkanı Erdem Başçı, "Faiz oranlarındaki düşüş, firmaların, tüketicilerin borçluluğunda bir azalmaya ve hafiflemeye neden oluyor" dedi.
Başçı, "2013 Nisan Enflasyon Raporu"nun açıklandığı basın toplantının ardından soruları yanıtladı. "Yurt dışındaki düşük faiz oranları nedeniyle şirketlerin borçluluğunu artırması sıkıntı oluşturur mu?" şeklindeki soruya Başçı, dünyada şu anda düşük faiz ve bol likidite dönemi yaşandığını ve bunun tarihte daha önce hiç yaşanmadığını söyledi. Başçı, bu durumun Türkiye ve gelişmekte olan ülkelere bazı avantajlar sağladığı gibi bazı riskleri de beraberinde getirdiğini anlattı.
Burada yapılması gerekenin avantajları kullanırken, risklerden mümkün olduğunca kaçınılması gerektiğini ifade eden Başçı, "Buradaki avantajlar nedir? Türkiye'de özellikle özel sektör açısından baktığımızda ülke olarak net borçluyuz, net alacaklı değiliz. Dolayısıyla faiz oranlarındaki düşüş firmaların, tüketicilerin borçluluğunda bir azalmaya ve hafiflemeye neden oluyor. Riskler nedir? Bunun cazibesine kapılıp aşırı borçlanma yoluna gitmektir. Aşırı borçlanma yoluna gitmek çok kısa vadede fark edilmeyen ama orta ve uzun vadede kendisini gösteren bir takım riskleri vardır. Bu risklerin iyi yönetilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.
Kamu otoritelerine önemli rol düştüğünü anlatan Başçı, şöyle devam etti:
"Önemli ölçüde aşırı hızlı kredi genişlemesi problemini yumuşattık. Kredi büyüme hızını yüzde 35'lerden yüzde 20'ler mertebesine indirdik. Burada da atacağımız adımların kalıcı olması yeterli olur diye düşünüyorum. Döviz rezervlerini artırıcı yönde, zorunlu karşılıkları da enstrümanlarla ölçülü adımlar atmaya devam edeceğiz. Hangi şartlar altında? Kredi büyüme hızı bizim sürdürülebilir diye düşündüğümüz referans değeri yüzde 15'in üzerinde olduğu müddetçe bu tür adımlar atmaya devam edeceğiz."
"Mevduatın çekiciliği azalıyor"
Erdem Başçı, döviz rezervlerindeki artışın dış borçlarına karşı stabilizasyon görevi gördüğünü ifade etti.
Bankaların bir numaralı fon kaynağının mevduat olduğunu söyleyen Başçı, şunları kaydetti:
"Türk Lirası'nda mevduatlardaki artış hızına baktığımızda yaklaşık yüzde 15'in biraz üzerinde bir artış görüyoruz. Bu yüzde 15'in üzerindeki artış hızı önümüzdeki dönemde kendiliğinden aşağıya gelecektir. Mevduatların çekiciliği de azaldığından eskisi gibi çok yüksek yüzde 15'ler gibi mevduat artışı görmeyeceğiz. Bir diğer fonlama olan yurt dışı finansmanda da Merkez Bankası gerektiği kadar sterilizasyon yoluyla aşırı riskleri önleme yeteneğine sahiptir. Rezerv opsiyon katsayılarıyla yaptığımız sterilizasyonun şöyle bir avantajı var. ROK'lardaki artış sonucunda dövizi çekiyoruz, fakat yerine Türk Lirası vermiyoruz. Dolayısıyla burada ilave bir Türk Lirası likiditesi elde etmek için ilave bir araç kullanmaya ihtiyaç kalmıyor. Burada bir inşa süreci var. 'İnşa süreci henüz tamamlanmadı' diyen bir görüş var. O süreç tamamlandığı zaman otomatik dengeleyici olarak sermaye akımlarına karşı fonksiyon icra etmeye devam edecektir."
Büyümeyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Başçı, ilk çeyrekte büyümede hafif toparlanmanın görüldüğünü belirterek, "Geçen senenin büyümesine göre bu yıl daha fazla bir büyüme oranıyla yılı tamamlayabileceğimizi oldukça güvenli bir şekilde söyleyebiliriz. Ne kadar yüksek olacağını hep birlikte bekleyip görelim. Sayısal bir tahmin veya rakam zikretmeyeyim. Zaten Hükümetle birlikte bir çalışma yürütülüyor. Yeni bir plan dönemine giriyoruz. 2014 yılında başlayacak plan çalışması söz konusu. Bunun sonuçlarını bekleyip oradaki rakamlara itibar edersek daha iyi olur" dedi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:19)