E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
AB bloğunun baskın hizmet endüstrisindeki talebin düşmesi ve fabrika üretiminin KOVID-19’un ilk ortaya çıkışından bu yana en hızlı şekilde düşmesi nedeniyle Euro bölgesi ticari faaliyeti temmuz ayında beklenenden çok daha fazla daraldı. HCOB’nin flaş Bileşik Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Haziran’daki 49,9’dan Temmuz’da sekiz ayın en düşük seviyesi olan 48,9’a düştü. Düşüş, Euro bölgesinin en büyük iki ekonomisi olan Almanya ve Fransa ile geniş tabanlıydı ve her ikisi de daralma bölgesinde ve bloğun tekrar resesyona gireceği korkularını artırdı. Ayrıca, Avrupa Merkez Bankası’nın sürekli faiz artırımı söyleminin tüketicileri olumsuz etkilemeye ve hizmet sektörünü çökertmeye başladığını da gösterdi.
Zayıflık tüm sektörlerde yaygındı, ancak başka bir kötü veri de imalat sektöründen geldi.. Borçlu tüketiciler, artan borçlanma maliyetlerinden ve fiyatların harcamaları kısmasından dolayı sıkıntı yaşıyor ve hizmetler yeni iş endeksi yedi aydır ilk kez başabaş seviyesinin altına indi. Bloğun imalat sektörünü kapsayan bir PMI, 43,4’ten 42,7’ye düştü. Euro bölgesi hizmetler PMI, Ocak ayından bu yana en düşük seviyesi olan 52,0’den 51,1’e düştü. Euro bölgesindeki enflasyon, geçtiğimiz Ekim ayındaki %10.6’lık zirveden Haziran’da neredeyse yarı yarıya düşerek %5.5’e indi, ancak bu, enflasyonun “çok uzun süre çok yüksek kalacağının tahmin edildiğini” ve “kapatılması gereken daha çok zemin” olduğunu söyleyen ECB’yi caydırmaya yetmedi. Temmuz ayı 25 baz puan artış hemen hemen belli ve bu kimse için sürpriz olmayacak. Asıl soru, Eylül’de artış yapıp yapmayacakları.
Amerika Birleşik Devletleri’nde ticari faaliyet, yavaşlayan hizmet sektörü büyümesiyle Temmuz ayında beş ayın en düşük seviyesine geriledi . Yavaşlama, enflasyonu düşürmek için faaliyetin soğumasını isteyen Fed’de olumlu görülebilir. Politika yapıcıların yarın faizi 25 baz puan artırması ve bu artışın Fed’in mevcut sıkılaştırma döngüsünde sonuncusu olmasını bekleniyor.
Yurtiçinde ise TCMB tarafından sıkılaşma sürecini destekleyen adımları tamamlayıcı olarak, kredi büyümesine göre menkul kıymet tesisi kapsamında yüzde 3 olan TL ticari krediler için aylık büyüme sınırının yüzde 2,5 olarak belirlenmesine karar verilirken, İhracat, yatırım, tarım ve esnaf kredileri bu sınırlandırmanın dışında tutuldu.
Finansal kaynakların verimli kullanımının desteklenmesi amacıyla, taşıt kredilerinde %3 olan büyüme sınırının % 2 olarak belirlenmesine, ihtiyaç kredilerinde değişikliğe gidilmeyerek %3 sınırının korunmasına karar verildi.
Ayrıca, enflasyonun kontrolü ve iç talebin dengelenmesi kapsamında kredi kartı nakit kullanımlarına ve kredili mevduat hesaplarına uygulanan aylık azami faiz oranı %e 2,89’a yükseltildi.
Piyasa mekanizmasının işlevselliğini artırmak için, faiz oranına göre menkul kıymet tesisi uygulaması sadeleştirilerek,
ihracat ve yatırım kredileri hariç TL ticari kredilerde birinci kademe kaldırılarak faiz sınırının tek kademe olarak uygulanmasına karar verildi.
Bu gelişme ticari ve taşıt kredi büyüme hızını yavaşlatıcı etmenlerdir.
İhracatçıların finansmana erişimini desteklemek amacıyla:
1-Reeskont kredilerinin günlük limiti 300 milyondan 1,5 milyar TL’ye yükseltildi, Merkez Bankası, bu kararı ile ihracatçıların krediye erişimini desteklemeye devam ederken, aynı zamanda ihracat artışına katkı veren ihracatçıları da önceliklendirecek.
2-Reeskont kredisi kullanımında yüzde 30 ilave ihracat bedeli satış koşulu kaldırıldı, Reeskont kredi vadesi boyunca verilen döviz almama taahhüdünden, ithalat ödemeleri kapsamındaki döviz alımları istisna tutuldu.
Asya borsaları, Çin’in ekonomisine yönelik politika desteğini artırma taahhüdünün artması ve gayrimenkul sektörü liderliğinde yükselişte. MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse endeksi %1,2 daha yüksekti ve altı günlük bir kayıp serisini sonlandırmak üzere. Şanghay Bileşik Endeksi %1,55 yükselirken, Hong Kong’un referans göstergesi Hang Seng Endeksi %3,4 arttı
Euro bölgesi ticari faaliyetinin temmuz ayında beklenenden çok daha fazla daraldığının göstermesinin ardından, iki haftanın en düşük seviyesi olan 1,1059$’ı gören euro, %0,11 artışla 1,1074$’a yükseldi ve durgunluk endişelerini yeniden alevlendirdi.
Merkez Bankası'ndan miktarsal sıkılaştırma kararı
Asgari ücret desteğinin detayları belli oldu
Metal fiyatları teşvik vaadiyle yükseliyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:39)