E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
İspanya’da geçen hafta ilk kez bir kraliyet ailesi mensubu mahkemede ifade verirken, bankacılık krizinin patlak verdiği Lüksemburg’da da kraliyet ailesi zor günler geçiriyor.
Avrupa’da monarşiyle yönetilen ülkelerde kriz, halk kadar kraliyet ailelerini de vuruyor. İşsizlik oranının yüzde 20’yi geçtiği ekonomik krizdeki İspanya’da geçen hafta ilk kez bir kraliyet ailesi mensubu mahkemede ifade verdi. Eşinin karıştığı yolsuzluk skandalı nedeniyle Kral Juan Carlos’un kızı Prenses Christina geçen hafta ifade verirken, son olarak bankacılık krizinin patlak verdiği Lüksemburg da kraliyet ailesi zorlu günler geçiriyor. Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ndeki krizle fazla mesai yapan Euro Bölgesi’nin yeni odak ülkesi, dünyanın ikinci büyük finans merkezi olarak anılan Lüksemburg oldu.
YENİ SAATLİ BOMBA
Euro Bölgesi’nin büyüme motoru Almanya, hafta başında Avrupa’nın finans merkezlerinden Lüksemburg ekonomisine ilişkin önemli uyarılarda bulundu. Almanya Hükümet Sözcüsü Martin Kotthaus, bankalardaki mevduat büyüklüğü milli gelirinin kat be kat üstüne çıkan Lüksemburg’un benzer nedenlerle sorun yaşayan Güney Kıbrıs’dan sonra Avrupa’nın yeni bombası olarak tanımladı. AP’nin ülke ekonomisine ilişkin analizinde, yarım milyona sahip nüfusuyla AB’nin en zengin ülkelerinden biri olan Lüksemburg’un kişi başı gelir açısından Avrupa’nın en zengin ülkelerinden biri olduğu hatırlatarak “17 ülkenin ekonomi yönetimi, Lüksemburg’un yeni saatli bomba olup olmadığını merak ediyor” ifadesini kullandı.
MİLLİ GELİRİN 22 KATI
Özellikle ülke ekonomisinden büyük bir finansal sisteme sahip olan Güney Kıbrıs’tan sonra Lüksemburg’a yönelik endişeler arttı. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi’nin de geçen hafta ‘kendisinden büyük finansal sektörü olan ülkeler daha kırılgan’ uyarısından sonra, hafta başında Almanya’dan gelen aynı yöndeki sözler gözleri Lüksemburg’a çevirdi. Çünkü Lüksemburg’un bankalarındaki mevduat büyüklüğü 44 milyar Euro olan milli gelirinin 22 katına ulaşmış durumda. Bankalardaki mevduatlara sıkı ekonomik önlemlerin getirildiği Güney Kıbrıs’ta ise, mevduat büyüklüğü milli gelirin 8 katı büyük.
3.2 trilyon dolarlık fon
* Dünyanın en büyük ikinci finans merkezi olarak anılan Lüksemburg’da 3 bin 800 fon şirketi bulunuyor.
* Bunlar 2.5 trilyon Euro (3.2 trilyon dolar) büyüklüğünde varlığı yönetiyor
* Yönetilen fonların büyüklüğü ülkenin milli gelirinin 55 katı büyüklüğe sahip.
* Ülkede 141 yabancı banka bulunurken, sadece 5 yerli bankası var.
Para çıkışı kesinlikle yok
* LÜKSEMBURG Maliye Bakanı Luc Frieden, AB’nin Lüksemburg’un finans hizmetlerinden vergi alması ve müşteri bilgilerini paylaşması konusundaki telkinleri değerlendirdiğini söyledi. Finans sektöründe daha fazla şeffaflığa açık olduklarını dile getiren Frieden Frieden Güney Kıbrıs için açıklanan planın ardından Lüksemburg’daki bankalardan mevduat çıkışı olup olmadığı yönündeki soruya ise, “Kesinlikle böyle bir şey yok. Tersine, dünya genelinde özellikle de Asya’dan pek çok kişinin Lüksemburg’un finans sektörüne güven duyduğunu görüyoruz” yanıtını verdi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Lüksemburg'u yazıyorsunuz çok güzel ancak bugün 10 nisan Polis bayramı(günü)PKK' nın kuruluş günü olsa yazarsınız,sitenizde polislerin de bayramı kutlasanız ne olur saygılarla
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:26)