E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Muhiddin Gülal, fonun kayyumluğundaki şirketlere yönelik yol haritasının çizilmesi için hukuki süreçlerin kesinleşmesi gerektiğini belirterek, "Koza Altın'ı eğer hukuki süreçleri kesinleşirse Türkiye Varlık Fonuna devredebiliriz, bu bir opsiyon. Erciyes Anadolu Holding'de çok ciddi bir yapılanmaya gittiler, markaları ayırdılar. Halka arz bir metot olabilir. Pırıl pırıl şirketlerimiz var, şartlar oluştuktan sonra satış da gündeme gelebilir." dedi.
Gülal, TMSF'nin 2020 yılı faaliyetleri ve 2021 yılı hedeflerine ilişkin basın mensuplarıyla sohbet toplantısı gerçekleştirdi.
TMSF'nin aslında bir mevduat sigortacılığı kurumu olduğunu ve sigorta limiti 150 bin liraya yükseltildikten sonra Avrupa ve dünyanın en kuvvetli mevduat sigortacılığı kurumlarından biri haline geldiğini ifade eden Gülal, "An itibarıyla 68 milyar lira büyüklüğe ulaşan bir rezervimiz var. Burada önemli olan rezervimizin riskimizi karşılama oranı. Sigortalı mevduat toplamı 862 milyar lira seviyesinde. Dünyadaki en yüksek rasyolardan birine sahibiz. Biz bu süreçte rezervimizi büyüteceğimiz kadar büyüteceğiz. Birkaç yıl sonra 100 milyar liralık rezerv büyüklüğüne ulaşacağız. İleriki süreçte belki ticari mevduatı da buna dahil eder miyiz diye düşünüyoruz ama onun için biraz daha zamana ihtiyacımız var. Bunun için yasa değişikliği lazım." diye konuştu.
Gülal, 18 yıldır ülkede bankacılık krizinin yaşanmamış olmasının, rezervlerini artırmalarına olanak sağladığına işaret ederek, sadece Bank Asya nedeniyle ödeme yükümlülüğüyle karşılaştıklarını ve orada da 967 milyon lirayı, Bank Asya'nın sigorta limiti kapsamındaki tutarı mudilere ödediklerini söyledi.
TMSF'ye devrolan 26 bankanın hakim ortaklarından kamu alacağının tahsiline ilişkin süreçlerin sonuna geldikleri bilgisini veren Gülal, "Toplam tahsilatımız 23,3 milyar lira seviyesine ulaştı. Bundan sonra artık iyimser tahminle 350 milyon dolar daha tahsilat yapabiliriz diye öngörüyoruz." ifadelerini kullandı.
Gülal, Balkaner Grubu'na yönelik çalışmalar kapsamında Ataşehir'de "Ataşehir Modern" adında bir inşaat projesi yürüttüklerine dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu:
"Lansman yaparak satışa çıkacağız. 1113 konutluk, 3 bloklu bir proje. 70 ticari alan var, 1 artı 1'den, 5 artı 1'e kadar farklı büyüklükte daireler var. Oradan 1 milyar lira kamu alacağı tahsili yapabiliriz diye öngörümüz var. Onunla da meşhur Balkaner Dosyası'nı kapatmış olacağız."
Uzan Grubu'na ilişkin süreci de değerlendiren Gülal, "Bizim Uzan'lardan hala 5 milyar dolara yakın alacağımız var ama bunun tahsil kabiliyeti var mıdır, tabii yurt dışında çalışmalarımız devam ediyor, yurt içinde bir varlığının kalmadığını görüyoruz. Artık elimizdeki diğer dosyaların tahsil kabiliyeti çok zayıf." dedi.
TMSF Başkanı Gülal, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) aidiyeti ve iltisakı tespit edilen şahıslara ait bir kısım varlıkların TMSF kayyumunda yönetimine karar verildiğini anımsatarak, bu kapsamda 797 şirket olduğunu bildirdi. Bu şirketlerin aktif olarak yüzde 64 seviyesinde büyüdüğüne ve öz kaynak büyümesinin de yüzde 60 seviyesine geldiğine dikkati çeken Gülal, "TMSF kayyumu döneminde irtifa kaybeden herhangi bir şirketimiz olmadı." diye konuştu.
Şirketlerle ilgili yol haritasının çizilmesi için hukuki süreçlerin kesinleşmesi gerektiğini vurgulayan Gülal, şirketlerin satış sürecine ilişkin şu bilgileri verdi:
"Özellikle içi boşaltılmış şekilde devraldığımız şirketler var. Naksan Grubu ve Aynes gibi zarardaki şirketleri çalışır hale getirdik. Naksan ve Royal Halı'da satış süreci yaşadık ama talihli olmayınca 'İhaleyi ileri tarihte tekrarlarız.' diye öteledik. Elimizde büyük 8-10 grup var. Bu gruplar toplam aktifin yüzde 80'ine tekabül ediyor. Bizim konsantrasyonumuz bunların üzerinde. Erciyes Anadolu Holding, Yargıtay aşamasında, müsadere kararı çıktı. Koza'da da müsadere kararı çıktı ama istinaf aşamasında. Diyoruz ki 'Koza Altın, altın üretiyor, eğer hukuki süreçleri kesinleşirse bunu Türkiye Varlık Fonuna devredebiliriz, bu bir opsiyon. Erciyes Anadolu Holding'de çok ciddi bir yapılanmaya gittiler, markaları ayırdılar. Halka arz bir metot olabilir. Pırıl pırıl şirketlerimiz var, şartlar oluştuktan sonra satış da gündeme gelebilir. Her halükarda hukuki süreçlerinin kesinleşmesi lazım ki bu projeksiyonları daha sağlıklı yapalım. 2021'de Aynes Gıda, Alfemo Mobilya, Aker Tekstil, Mark Antalya AVM'nin ve Central Hospital'ın satışı düşünülüyor."
Bu şirketlerin mali durumunu da değerlendiren Gülal, "Özellikle imalat ve üretim sektöründe faaliyet gösteren firmalarımız pandemiye rağmen 2020'yi çok iyi geçirdiler. Yıl sonu itibarıyla 2020 büyümeleri bir önceki yılın büyümesinden fazla. 3 ay mağazaları kapalı kalmasına rağmen Aydınlı Grup dahi yılı karla kapattı. Bu sürece rağmen 2020'yi tahminlerimizin çok üzerinde kapattığımızı rahatlıkla söyleyebilirim. Aşılanma süreciyle ilgili çalışmaları tamamlayıp mart sonu gibi kısmi normale dönme süreci başlarsa 2021'nin çok daha iyi geçeceğine ilişkin inancım sonsuz. 2021'de hukuki süreçlerin tamamlanmasına odaklanmamız lazım." dedi.
Koza Altın'ın Türkiye Varlık Fonuna devrine ilişkin soru üzerine Gülal, "Öyle bir ihtimal var. Sonuçta Varlık Fonu, Türk Madencilik AŞ diye bir firma kurdu. Varlık Fonunun elindeki şirketlere baktığımızda oraya mobilyayı koyamazsın ama Koza altın üretiyor ve stratejik de bir firma. Koza Altın ülkede üretilen altının üçte birini üretiyordu. Projeksiyon olarak söylüyorum, hukuki süreci kesinleşince Varlık Fonuna devredebiliriz. Bu bir ihtimal ama geldi birisi, yerli ya da yabancı 'Talibiz' derse satışı da mümkün olabilir. Bütün bu işlemlerin olması için hukuki süreçlerin tamamlanması lazım ve halihazırda tamamlanmış dosyamız yok." diye konuştu.
Gülal, satışa en hazırlıklı grubun markalarıyla pazar lideri olan Erciyes Anadolu Holding olduğuna işaret ederek, "Halka arz edebilir miyiz, evet edebiliriz. Her markanın fabrikasını ayırdık, marka marka satabiliriz. Bunların hepsi gündemde." ifadelerini kullandı.
Mülkiyet reformuyla ilgili yapılan çalışmaların TMSF kayyumunda yöneten şirketlerle ilgisi olmadığını vurgulayan Gülal, şöyle devam etti:
"Bu şirketlerin hukuk reformuyla iade edilmesi söz konusu değil. Bunu çok net olarak ifade edeyim. Şu an hukuki süreçler kesinleşmediği için mülkiyet hakkı hala eski sahiplerinde. Bundan bir dönüş olma ihtimali terörle mücadele noktasında çok mümkün değil."
Gülal, hukuki süreçte büyük grupların tamamında müsadere kararı verildiğine dikkati çekerek, "Erciyes Anadolu Holding'de, Koza'da, Aydınlı'da bu karar verildi. Müsadere kararı onandığı andan itibaren bu mülkiyet sorunu ortadan kalkacak. Bu hisseler Hazineye devrolacak ve mülkiyet eski sahiplerinde değil, devletimizde olacak. O zaman Hazinemiz ile oturur konuşuruz. Şu anda Hazineye devredilmiş varlık olmadığı için sonuna kadar biz buna vaziyet edeceğiz. Artık Hazine adına belki bu işleri yapacağız." değerlendirmesinde bulundu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Müjdeler olsun,müjdeler olsun,,refah geliyor.
Şubatta müjdeler bekliyoruz.Ağrı rezervleri açıklanmadı.
Bence devlet tüm hissedarların parasını ödeyip şirketleri kamulaştırmalı çıkan altınlar hazineye ve devletin açıklarına gitmelidir.MB burdan rezevlerini doldurmalıdır.
Bakın arkadaşlar bu bazı itiraz eden soytarılar sizce niye itiraz ediyor. Çünkü bu kahpe vee hain ipek in mirasçıları var burada kuyruk acıları ondan.
akın ipek davası nıye bitmez anlamadım 4 yıldır sürer gerekli hukiki işler bitmeli açık ve seffaf ihale ile yerli kurumsallara satılmalı varlık fonu işi aldatma oraya giden iflah olmuyor
yurt içinde olsa çoktan biterdi de,adam yurt dışında dava açıyor,,iş uluslararası yani,,bu devlet uzanlarda 5 kuruş bırakmadı bunu da çözer merak etmeyin.
Kimse merak etmesin Türkiye nin istikbali çok parlak! Zenginlikleri kendi vatandaşına da yeter bir çok mazluma da yetecektir. Ancak arzı küreyi yutmaya çalışan Kapitalizm, Komünizm, Emperyalizm Faşizm kavramlarını önce insanlara zorla benimsetilip bunlar ile hastalıklı kafalara doldurup yine mazlum insan ve ülkeleri mahvetmek için satranç piyonu gibi kullanılan içerideki ve dışardaki kahpeler ile son bir mücadelemiz olacak. İşte bu alçakların hesabı görülünce her şey bu alçakların hiç istemediği kadar hızlı ve güzel olacak. BU çok değerli münafık ganimetlerini satılması şimdilik sakıncalıdır.
Hee heee katrilyon ton altın kentrilyon metreküp dogalgaz milli yolcu uçağı elektrikli arabası traktörü dünya almak için sırada lâkin görünce nazar değer diye piyasaya çıkarmıyoruz enflasyon ve faizle kıt kanaat geçiriyoruz dünya bizi kıskanıyor sınırlarını açsak AB de 1 kişi kalmaz tüm Avrupalı ve İngilizi iş için çalışmak için ülkemize gelir bebem ve sen de bunlara inanır torunlarının bile borçlu doğacağından habersiz mutlu mutlu atar tutarsınız sizin kadar cahil olunca mutlu olmamak imkansız
Bekir mi tekir mi oklu dizi dediğin dizileri mal gibi seyredeceğine biraz ibret alsaydın! Senin gibi malların aklında sadece ok kılıç kalır! Ey ahmak Osmanlı nın kuruluğu o bölgede Söğüt te şimdi Dünyanın en zengin Altın rezervi bulunmakta. Demek ki senden binlerce yıl akıllıymışlar, önde imişler.
Adam lakabını berber Bekri koymuş. Değiştirmesi gerek . Ona yakışan BEBE Bekri ...
Çok mu dizi seyrediyon okçulu çadırlı seyret de fazla kaptırma gerçek değil onlar ganimet akçe sefer bey padişah filan üzmüş seni bi elini yüzünü yıka git bi pazara markete aklın başına gelsin
Sayistay gibi bir kurum gorevlendilmeli hersey denetlenmeli
Ne istendin de vermedik olayında kim ne kadar götürmüş acaba?
Verdikleri gibi geri almışlar! Hem de fazlası ile onu görmek zoruna mı gidiyor?
Tez zamanda asyab, hisse başı en az 10 TL hesaplarımıza yatsın...yeter artık 4,5 yıldır bekliyoruz. Biz üvey evlat mıyız ?
Tcell de şimdi varlık fonunda değil mi? Kozala ne katkısı olur sizce
Açıklamadaki şu ifadeye dikkat. "Varlık Fonuna devredebiliriz. Bu bir ihtimal ama geldi birisi, yerli ya da yabancı 'Talibiz' derse satışı da mümkün olabilir"
varlık fonuna devredilmesi kotu bir talih olur sevindirici bir haber degil ama maalesef bizde olumlu yaklasımlarda bulunuyor eskiden bu tarz hadiselerde kagıtlar ciddi deger kaybederdi algıyı pozitif yonde degerlendiriliyor bence yanlıs
FENIS HOLDINGTE DE VARLIK FONUNA ALIN. DEVLET VATANDAŞINA HAKSIZLIK ETMEZ SEDAT ALOGLUNUN EKMEGINE YAĞ SÜRMEZ. YAZIK OY YE...
kepez, çukurova elektrik vs.vs. gibi elimize vermesinler.olurmu olur.
Öncelikle şirketlerin kasasında 100 veya en fazla 200 milyon milyon nakit kalacak şekilde temettü dağıtımı yapılmalı. Sonra şirketler birleştirilmeli. Ve TVF bünyedine alınmalı. Zincirleme ortaklık yapısı içinde aynı nitelikte üç şirketlerin ayrı ayrı borsaya kote edilmesinin niyeti farklı. Borsada aynı patrona aşt böyle çok sayıda şirket var, katakulle işler için!!
Koza grubu şirketleri birleştirilip, tek şirket haline getirilerek TVF una devredilmesi iyi olur. Asyabank ta TVF una devredilip tekrar işlev kazandırılmalı. Ve daha bir çok varlık TVF una devredilerek pozitif işlev kazandırılmslı.
Bankasya varlıkları Fona devredilsin hisse senet mağdurlari Kurtarılsın TMSF uyuma hesap vakti gelecek haberiniz olsun
Yazıklar olsun size. Sizlerin sözüne,inandık, asyab aldık. 4 yıl geçti..halen bir şey yok...yarım kalan inşaatları tamamladınız..bizi unuttunuz
Öncellşkle kozaa ile ipeke birlrştşrilmeli. Borsada piyasayı söğüşlemek için yapılmış ortaklık zinciri. Bunun gibi ve aynı amaçla bir çoklu şekilde borsaya sokulmuş çok şirket.
bence ipek elektrik, koza a ve kozal hepsi birleştirilmelidir.ne öyle üç şirket milleti kazıklamak için şirkeri parçalamışlar.sonrada hepsi özelleştirilmeli devletin açıkları kapıtılmalıdır.
Tabi yaa ne kadar karlı holding kurum varsa varlık fonuna devredilmeli hopşop şaralop yapılmalı başta KOYAK işkankası ne varsa ülkede dibi sıyrılmalı
Abdülnecis, insanlara iftira ve hakaret edeceğine az biraz kendini zorla ve dağda bayırda semirdiklerin hakkına bir kaç kez de hareketli ol. Aaaaa bak soluna. Tren geçiyor .....
Mantık kardeşim birak bu zottirikleri... Onlar iflah olmazlar... Ülkemiz güçlendikçe bu gibiler alçalıyor... Hem Ömer Hayyam cevablarını da vermiş ve bak ne demiş : Alimle sohbet et alırsın mertebe, cahille sohbet etme dönersin merkebe ...
Serseme bak ''bana ne bırakmışlar'' mış! Senin bütün bu işlerden anladığın bu oluyor tabi! Tam münafık ağzı oluyor bu! Kuran ayeti ''Bu işten bize ne var ki derler.'' diyor. İşte senin gibi sığır olunca başka türlü düşünemez tabi.
Abdül, siz gibi cahiller akıl almaz senaryolar peşinde! Türkiye nin zenginliklerinin finans gücünün dağınık ve kontrolsüz olması ancak onu yutmaya çalışan kapitalist küreselcilerin işine gelir.. Bir de senin gibi neyi savunduğunu bilmeyen ahmaklar kuru gürültü yapar.. İş bankası da en kısa zamanda kontrol altına alınmalı kimlerin nemalandığı ortaya çıkarılmalı!. Çok bilmişlik yapıp bir halttan anladığınız yok. Sahibi Londra da geberen ülke düşmanı şerefsiz gazetenin şerefsiz abuk subuk zırvalarını burada marifetmiş gibi zırvalama.
Mantık RUMUZLU zat ne bıraktılar satmaktan sen inaniyormusun varlık fonunun böyle kalacağına şimdi yürrü ense trasina baksın İNSANLAR burada BIR AHMET Ozbir DENEN alim vardı yanilmiyorsam ONUN yerini almış gibisin
Zottirik; Lafa gelince sattınız bitirdiniz oluyor. Devlette kalınca zoruna mı gidiyor?
Siyke yaoabiliriz boyle yaoabiliriz soykede yaoabiliriz, buyuklerimiz ne derse onu yaoabiliriz kisaca yani
Koza altında olanlar tabanı yağlasın.varlık fonunun adı bile yeter sürünmesi için.bunu açıklayanda kağıdın ne olacağını bildiğinden birde sonuna satışda yapılabilir demiş.çünkü varlık fonunda olan şirketlerin durumu ortada.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:56)