E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Ekonomi yönetimi tasarrufu artırıcı önlemler alırken, şehirleşme, harcamalardaki artışı da beraberinde getiriyor. Dünya Bankası'nın çalışmasına göre Türkiye'de gıda ve diğer gerekli ihtiyaçlar karşılandıktan sonra düzenli olarak tasarruf etme oranı oldukça düşük.
Zaman'ın haberine göre Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) destek verdiği Türkiye Finansal Yeterlilik Araştırması'nda ortaya çıkan tespitlere göre kırsal kesimde zorunlu ihtiyaçları karşılama ön plana çıkarken, şehirlerde ise harcama eğiliminin yüksekliği dikkat çekiyor. SPK'nın konuya ilişkin açıklamasında, “Kırsalda yaşayan ve düşük gelir grubundakiler zorunlu ihtiyaçlarını karşılamadan, zorunlu olmayan harcamalara girmekten çekinmekte; şehirde yaşayan ve yüksek gelir grubundakiler ise tam tersi yönde eğilim göstermektedir.” tespitlerine yer veriliyor. Genel olarak elde kalan para, en yüksek oranla yüzde 15 olmak üzere “acil ve öngörülemeyen durum ve sağlık harcamalarını karşılamak üzere” biriktiriliyor. İhtiyaçların karşılanmasından sonra elde kalan parayla, mal ve varlıklara yatırım yapma oranı ise yüzde 4,1. “Hanenizde kalan parayla ne yapılır?” sorusuna verilen cevapta yüzde 9,8'i “Belirli bir amaç gütmeden para biriktiririm.” cevabını veriyor. Araştırmaya göre uzun vadeli gelecek planı yapanların oranı da genel olarak düşük. Gelecek için yapılan planların en çok ne kadar uzun süreli olduğuna yönelik soruya yüzde 52'si ‘altı aydan az' cevabını veriyor.
Ankete katılanlar, paraya ihtiyaç olması halinde kredi ve bir başkasından borçlanma yoluna gidiyor. “Siz ve haneniz şimdiye kadar hiç paranın yetmemesi nedeniyle gıda veya diğer zorunlu harcama kalemlerini karşılamak için kredi veya borç para kullandınız mı?” sorusuna yüzde 55 ‘evet’ cevabı verdi. “Sizin ve hanenizin var olan borçlarınızı ödemek için şimdiye kadar hiç başka bir yerden/birinden borç aldığınız olur mu?” sorusuna da katılımcıların yüzde 51'i evet cevabını verdi. Araştırmaya göre aile ve yakın tanıdıklar borç alınan kaynaklar arasında birinci sırada yer alıyor. “Finansal Yeterlilik Araştırması” Dünya Bankası tarafından 12 ülkede uygulanan “Finansal Yeterlilik Araştırması”nın Türkiye ayağı. Araştırmanın saha çalışması 21 Nisan–4 Temmuz 2012 tarihleri arasında yapıldı. Türkiye genelinde 40 ilde 142 ilçede 3 bin 9 kişi ile ortalama 37 dakika görüşme gerçekleştirildi. Araştırmada ortaya çıkan temel bulgular şöyle: “Görüşülen kişilerin çoğu kısa vadeli plan yapmaktadır. Gelecek için düzenli olarak para biriktirmezler.” Bireysel bütçe planı yapan ve kırsalda yaşayanların gelecek planı yapma oranı, hane halkı bütçesi yapanlara ve şehirde yaşayanlara oranla düşük çıktı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
harcayin tatli tatli yiyin sonrada aci aci cikar dulikanizdan ve nihayeti devlet nerede diye bagirisiniz yerken vergi kacirirken rüsvet alirken devlet nerde demiyordunuz domuz soylari beter olun.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:18)