E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD Başkanı Joe Biden'ın koronavirüsün kaynağı hakkında yeni bir soruşturma açılması çağrısı, Pekin'de dejavu etkisi yarattı.
Bir yıldan biraz daha uzun bir süre önce, ABD'de Kovid-19 enfeksiyonları artarken, eski Başkan Donald Trump, virüsün ilk tespit edildiği Çin şehri Wuhan'daki bir laboratuvardan sızdığına dair o zamanki bir teoriyi desteklemeye başladı. Pekin, bu iddiaya öfkeyle tepki gösterdi ve Trump'ı, salgını ülke içinde kontrol edemediği için Çin'i günah keçisi yapmaya çalışmakla suçladı.
Bu hafta, Wuhan Viroloji Enstitüsü'ndeki birkaç araştırmacının Kasım 2019'da hastalandığını ve hastaneye kaldırılması gerektiğini iddia eden daha önce açıklanmamış bir istihbarat raporu ortaya çıktı. Artan kamuoyu baskısı altında Biden, istihbarat topluluğuna virüsün bir laboratuvar kazasından çıkma olasılığı da dahil olmak üzere nasıl ortaya çıktığını yeniden inceleme çabalarını yoğunlaştırmasını emretti.
Doğal olarak, bu tekrar Pekin'in öfkesini çekti ve virüsün aslında ABD'de başladığına dair bir karşı komplo teorisini yenilemesini sağladı.
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian, "ABD gerçeklere ya da gerçeğe hiç aldırış etmiyor, ne de kökenleri üzerine ciddi bir bilimsel çalışmayla ilgilenmiyor. Tek amacı salgını damgalama ve siyasi manipülasyon için kullanmak" dedi.
Zhao daha sonra Maryland'deki ABD Ordusu biyomedikal araştırma laboratuvarı Fort Detrick'e atıfta bulundu ve "Şüphelerle örtülmüş Fort Detrick'te ve dünyanın her yerindeki 200'den fazla ABD biyo-laboratuvarında hangi sırlar saklı? ABD'nin "dünyaya bir açıklama borçlu" diye konuştu.
Fort Detrick teorisi geçen Mart ayında Çin devlet medya raporlarında yüzeye çıkmaya başladı, ancak bu yılın başlarında, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) virüsün kökenlerini incelemek için Wuhan'ı ziyaret ettiği sıralarda, Çin'de önemli bir ivme kazandı.
Bu soruşturma Şubat ayında tamamlandığında, Çin dışişleri bakanlığı ABD'yi "olumlu, bilime dayalı ve işbirliğine dayalı bir şekilde hareket etme" örneğini izlemeye ve "köken izleme çalışması için WHO uzmanlarını" davet etmeye "çağırdı.
Mart ayında DSÖ, Çin'deki soruşturmasına ilişkin bir rapor yayınlayarak, koronavirüsün bir laboratuvardan sızmasının "son derece olası" olmadığı sonucuna varmıştı. Rapor, şeffaflık sorunları nedeniyle dünyanın dört bir yanındaki hükümetlerden eleştiriler aldı.
Ancak Pekin'in bakış açısından, Washington ne kadar zorlarsa zorlasın başka bir soruşturmayı kabul etmek için çok az neden var.
Biden'ın ticaret şefi, gerilim artarken Çin ile 'samimi' görüşmelerde bulunuyor
Amerika Birleşik Devletleri ve Çin nihayet ticaretle yeniden konuşmaya hazır olabilir.
ABD Başkanı Joe Biden'ın ticaret müzakerecisi Katherine Tai, Çinli mevkidaşı Liu He ile bu hafta telefonla ilk kez görüştü. Tai'nin ofisinin tanımladığı gibi "samimi" toplantı, ABD-Çin ticaret görüşmelerinin resmi bir başlangıcı değildi. Ancak Tai, ofisine göre "ABD-Çin ticaret ilişkisine ilişkin devam eden incelemesini ve aynı zamanda endişe verici konuları gündeme getirdiğini" tartıştı.
Çin Ticaret Bakanlığı konuşmayı "dürüst, pragmatik ve yapıcı" olarak nitelendirdi.
Telefon görüşmesi, Biden'ın bu yılın başlarında göreve gelmesinden bu yana türünün ilk örneğiydi. 2018'de bir ticaret savaşı başlatan ve Çin'i haksız ticaret uygulamaları ve fikri mülkiyet hırsızlığı ile suçlayan eski Başkan Donald Trump döneminde bozulan ticari ilişkileri onarmaya yönelik bir adım olabilir.
Ancak Washington'daki liderlik değişikliği, ticareti yeniden başlatmanın önündeki tüm engelleri kaldırmadı. İki taraf, son aylarda Sincan'da iddia edilen insan hakları ihlalleri ve Kovid-19'un kökenleri konusunda çatıştı. Biden, ABD istihbaratını, örneğin bir Çin laboratuvarından kaçıp kaçmadığı da dahil olmak üzere, pandeminin kökenlerini araştırma çabalarını iki katına çıkarmaya yönlendirdiğini söyledikten sonra Pekin, bu haftanın başlarında pandemiyi "suçlamak için" kullanmakla suçladı.
Asya’da Kovid vaka sayısı artmaya devam ediyor
Washington DC, antitröst ihlalleri iddiasıyla Amazon'a dava açtı
ABD verileri fiyatlamalarda etkisini sürdürüyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Abd maddi zarar tazmini adı altında faturayı Çine kesmeye çalışıyor,ikiz kulelerde suudlara kestiği gibi
amerika artik cin in fisini cekiyor gibi hindistana yonelmek lazim hint borsalarini arastirma zamani geldi
Mahalle kavgasi gibi. Abd sebep ariyor kavga için. Salgin icin isbirligine ihtiyac var halbuki
Kuşa bak kuşa bak yapıp ülkelerin dikkatini başka yerlere çevirirler iken kendileri paraları para katıyorlar.rusya, fransa, ingiltere çin abd bunların hiç biri asla savaşmazlar başka ülkeleri savaştırırlar hep kendileri kazanırlar.bir yıl önce böyle bir virüs abd tarafından çıkartılacağına dair tv lerde açık oturumlar var idi.
Kayıkçı kavgası, her alanda birbirlerini yıpratmak için fırsat arıyorlar
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (20:04)