E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dünyanın önde gelen 10 savunma ve havacılık şirketinin hisseleri, geçen yıl azalış kaydetti.
Analistler, 2020'nin, hisse senedi piyasalarında işlem gören savunma ve havacılık şirketleri için zor bir dönem olduğunu belirterek, yeni tip korona virüs salgınının talebi azaltmasının "sektörün 2020'de büyüyeceğine" dair umutları boşa çıkardığını, salgın nedeniyle hava yoluyla yapılan seyahatlerin azalması sonucu şirketlerin hisse fiyatlarının olumsuz etkilendiğini ifade etti.
Kovid-19'a ilişkin ikinci dalga endişelerinin pay piyasaları üzerinde satış baskısı oluşturması nedeniyle bu şirketlerin hisselerinin düşüş kaydettiğini aktaran analistler, kötü gelen bilançoların da savunma ve havacılık şirketlerinin hisse senedi piyasalarındaki performansını olumsuz etkileyen unsurlar arasında yer aldığını kaydetti.
Kovid-19'a ilişkin ikinci dalga endişeleriyle birlikte özellikle Avrupa'da artan vakalara karşı önlemlerin bölgesel olarak artırılması, savunma ve havacılık şirketlerinin performansını olumsuz etkiledi. Sıkı tedbirlerin ekonomik toparlanmanın yavaşlayabileceği endişelerini artırarak hisse senedi piyasalarını olumsuz etkilemesi, ülkelerin birbirlerine ticari yaptırım uygulayacağına dair haberler, salgının etkisi altında gelir kaybı yaşayan hava yolu şirketlerinin harcamalarını kısarak teslimat tarihlerini ertelemesi de savunma ve havacılık şirketlerinin hisse performansını etkileyen diğer faktörler olarak belirlendi.
Çin'in ABD merkezli bazı savunma ve havacılık şirketlerine yaptırım uygulayacağına dair haberler de yatırımcılarda bu şirketlerin hisselerine dair risk algının artmasına neden oldu.
Savunma ve havacılık şirketleri kasımda yatırımcısına kazandırdı
En fazla kayıp İtalyan Leonardo'da
İtalyan Leonardo şirketinin hisseleri geçen yıl yüzde 43,4 değer kaybetti. İtalya'nın geçen yıl Avrupa'da Kovid-19'dan en çok etkilenen ülkelerden biri olması, Leonardo'nun hisse performansını etkileyen önemli nedenler arasında yer aldı.
Merkezi ABD'de bulunan Boeing'in hisseleri 2020'de yüzde 34,3 azalış kaydetti. Şirket, geçen yıl salgının etkisiyle çalışan sayısını yaklaşık yüzde 10 azaltacağını duyururken, Boeing Üst Yöneticisi (CEO) Dave Calhoun, ABD'de hava yolu taşımacılığında yolcu hacminin düşüş gösterdiğini, şirketin küresel ticari hava yolu taşımacılığı gelirinde de düşüş beklendiğini söylemişti. Tüm bu zorlukların şirketin nakit akışında kısa vadeli baskılara neden olduğuna işaret eden Calhoun, işletme maliyetlerini ve zorunlu olmayan harcamaları azalttıklarını, temettü ödemelerini askıya aldıklarını, hisse senedi geri alımlarını durduklarını aktarmıştı.
Airbus da yatırımcısına yüzde 31,2 kaybettirdi. Şirket hakkında çıkan yolsuzluk ve rüşvet skandalları, savunma grubunda küçülmeye gidilip işten çıkarmalar yapılacağına dair haberler, Katar Hava Yolları'nın Kovid-19'un yolcu sayısında büyük düşüşe yol açması sonucu filosundaki Airbus A380'lerin uçuşunu durdurması Airbus hisselerini olumsuz etkileyen başlıca nedenler arasında yer aldı. Analistler, Airbus'ın geçen yıl sıfır emisyon konsept uçağını duyurduğunu ancak Kovid-19'un etkileriyle beraber ABD'li hava yolları firması Delta'nın daha önce siparişini verdiği 40 uçağın teslimatını ertelemek için Airbus ile görüştüğüne dair haberlerin Airbus hisselerinde düşüşe neden olduğunu söyledi.
Merkezi ABD'de bulunan Raytheon Technologies, geçen yıl yatırımcısına yüzde 24,1 kaybettirdi. Raytheon Technologies, 2020'de ABD merkezli şirketler Raytheon Company ve United Technologies'in birleşmesiyle tek bir şirket haline gelmişti. Dow Jones endeksinin işletmesini yürüten S&P Dow Jones Indices şirketi, Raytheon Technologies hisselerinin 31 Ağustos itibarıyla Dow Jones endeksinde işlem görmeyeceğini duyurmuştu.
Geçen yıl Fransız Thales'in hisseleri yüzde 19, ABD'li şirket General Dynamics'in hisseleri yüzde 15,6, İngiliz şirket BAE Systems'in hisseleri yüzde 13,5, ABD merkezli şirketler Northrop Grumman'ın hisseleri yüzde 11,4, Lockheed Martin'in hisseleri yüzde 8,8 ve L3 Harris Technologies'in hisseleri yüzde 4,5 azalış kaydetti.
Analistler, F-35 uçaklarının işletimi ve bakımının ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) bütçesi için maliyetli olduğuna dair haberlerin Lockheed Martin'in hisse performansını olumsuz etkileyen unsurlar arasında olduğunu vurguladı.
Tav Havalimanları ve Aksa sorusu
Airbus ve Boeing, aralıkta yatırımcısına kazandırdı
Hisse senedi piyasalarında Airbus ve Boeing, geçen ay yatırımcısına kazandırdı. Airbus'ın hisseleri yüzde 2,3 ve Boeing'in hisseleri yüzde 1,6 arttı. Söz konusu dönemde Northrop Grumman'ın hisseleri de yüzde 0,8 artış kaydetti.
Geçen ay yatırımcısına Raytheon Technologies yüzde 0,3, General Dynamics yüzde 0,4, L3 Harris Technologies yüzde 1,5, Leonardo yüzde 2,5, Lockheed Martin yüzde 2,7, Thales yüzde 2,8 ve BAE Systems yüzde 3 kaybettirdi.
Yabancıların paylarını en fazla artırdığı ve azalttığı hisseler
Borsa İstanbul yeni yıla yükselişle başladı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
FAİZLER ZİRVEDE DEVELASYON OLMUS ÜLKEDE BORSANIN BUKADAR DÜZELTME YAPMADAN YÜKSELMESİ ŞASIRTICI. GECEN SENE 50 LİRA OLAN UN CUVALI 100 OLMUŞ . ARABALAR 2 KATINA ÇIKTI. AYÇİÇEK YAGI YÜZDE 150 DEN FAZLA YÜKSELDİ. ŞAHLANIYORMUSUZ. GECİN BU DAĞLARI. ŞAHLANMAYI BIRAKIN ŞAH MAT OLMAYALIM.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (17:58)