E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Turizm Örgütünün raporlarından derlenen verilere göre, Kovid-19'un 2019'un sonlarında Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan şehrinde ortaya çıkmasının ardından dünya genelinde uygulanan sokağa çıkma yasakları, ülkelerin seyahatlere kısıtlama getirmesi başta hava yolu, hizmet sektörleri olmak üzere birçok sektörü olumsuz etkilerken turizm sektörü ağırladığı turist sayısı bakımından 1990'lar seviyesine geriledi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), salgının Çin'de patlak vermesinin ardından 30 Ocak 2020'de "Küresel Sağlık Acil Durumu", 11 Mart 2020'de "salgın" ilan ederken, dünya genelinde 20 Nisan 2020'de ise turizm destinasyonları turistlere seyahat kısıtlamaları getirmeye başladı.
DSÖ'nün açıklamalarına paralel olarak dünya genelinde turist hareketliliği Şubat 2020'de yüzde 16, martta yüzde 64, nisanda yüzde 97 azaldı. 2020 Mayıs-Aralık'ta kısmi iyileşme görülse de turist hareketliliği yüzde 15'in üstüne çıkamadı.
Öte yandan aynı yıl içinde otel doluluk oranları yüzde 40'lara kadar gerilerken, otel rezervasyonları yüzde 47, hava yolu seferlerinde koltuk kapasitesi yüzde 63, hava yolu rezervasyonları yüzde 81, turist sayısı yüzde 74 azaldı.
Dünyada 2020 sonunda turistlere kapatılan turizm destinasyonları sayısında Avrupa başı çekerken, Avrupa'yı, 2. sırada Orta Doğu, 3. sırada Afrika, 4. sırada Amerika, 5. sırada Asya-Pasifik izledi.
2019'da 1 milyar 461 milyon ulaşan dünya genelinde turist sayısı 2020'de salgın nedeniyle 381 milyona gerileyerek yüzde 74 azaldı. Doğrudan turizm sektörlerinde 100-120 milyon arasında iş kaybını beraberinde getiren salgının dünya genelinde turizme maliyeti 1,3 trilyon dolar olurken küresel gayrisafi hasılayı 2 trilyon dolardan fazla azalttı.
Turizm 30 yıl geriledi
Dünyada Kovid-19 salgını nedeniyle sınırların kapatılması, ülkelerin yabancı turistlere yönelik tamamen veya kısmen kısıtlama getirmesi sektörü turist sayısı bakımından 30 yıl geriye götürdü.
Dünya genelinde 1989'da 438 milyona çıkan uluslararası turist hareketliliği, 1995-96 yıllarında 530 milyon, 2000-2001'de 673 milyon, 2005'te 810 milyon, 2010-11 döneminde 956 milyon, 2016'da 1 milyar 203 milyon, 2019'da ise 1 milyar 461 milyona ulaştı.
Salgının başlamasıyla bir yıl içinde yüzde 85 azalan turist sayısı dünya turizmini 1990'lar seviyesine geriletirken, Kovid-19'un turizme "beklenmedik" etkisi 2003'teki SARS'ın turizme yüzde 0,4, 2009'daki küresel ekonomik krizi yüzde 4'lük etkisini açık ara geride bıraktı.
Kısıtlamalar turizm alışkanlarını değiştiriyor
Uluslararası turizm destinasyonlarının kısmen veya tamamen kapatılması sonucu turistlerin seyahat ve tatil alışkanlarındaki tercihler de değişiklik gösterdi.
Ülkelerin iç turizminde insanların evlerine yakın olan yerlere seyahat etmeyi tercih etmesiyle olumlu gelişmeler kaydedilirken, doğa, kırsal alanlar ise açık hava deneyimlerine olan ilgiden dolayı talep gördü.
Sağlık ve güvenlik önlemleri ile bunlara ilişkin ülkelerin yaptığı düzenlemeler tüketicilerin endişelerinde başı çekerken, seyahat kısıtlamaları ve salgınla alakalı tedbirlerin hızlı değişmesi nedeniyle son dakika rezervasyonlarında artış gerçekleşti.
Orta ve ileri yaştaki turistler Kovid-19 nedeniyle daha az seyahat etmeyi tercih ederken genç turistlerin sayısı arttı.
Öte yandan son 30 yılda birkaç kat büyüyen turizm sektörünün 2020'de yaşadığı kaybı telafi ederek 2019 seviyesine ulaşmasının 2 ila 4 yıl süreceği tahmin ediliyor.
Bu iyileşmeyi baskılayan ana faktörler arasında seyahat kısıtlamaları, ülkelerin Kovid-19 ile mücadelede koordinasyon oluşturamaması, hava yolu seferlerinin toparlanmasındaki yavaşlık oluşturuyor.
Dünya turizminin en kötü yılı: 2020
Kruvaziyer turizmi daha güçlü dönüyor
Turizmde dalgalı toparlanma 2023'e kadar devam edecek
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:47)