E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKovid-19 aşısında son aşama---

Kovid-19 aşısında son aşama

Kovid-19 aşısında son aşama
12 Haziran 2020 - 16:50 borsaningundemi.com

ABD'li ilaç şirketi Moderna korona virüs aşısını bulmaya çok yaklaştı. Şirket açıklamasında aşı denemelerinin 3. ve son aşamaya yaklaştığını açıkladı

ABD'li ilaç şirketi Moderna, Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü (NIAID) iş birliğinde geliştirdiği, "mRNA-1273" adı verilen potansiyel yeni tip korona virüs (Kovid-19) aşısı için üçüncü aşama klinik denemelere başlamak üzere onay aldı.

Euronews'in haberine göre Moderna, üçüncü aşama denemelerinde başarılı olursa mRNA-1273, Kovid-19 aşısı olarak kullanılmaya başlanacak. Şirket, deneme için ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) ile protokol imzaladı.

Protokolde denemelerin ABD'de 30 bin sağlıklı gönüllü üzerinde yapılacağı, her biri 0.1 miligram olacak olan aşı denemelerinin gelecek ay başlanacağı kaydedildi. Bu potansiyel aşı, Kovid-19’un insan hücresine tutunmasını sağlayan "çivi proteini" adı verilen enzimi baskılayarak vücutta bağışıklık sağlamayı hedefliyordu.

FDA'nın verdiği onayın ardından birinci aşama klinik denemeler 17 Mart'ta Washington eyaletinde başlamış, mRNA-1273, insanlar üzerinde denenmeye başlanan ilk Kovid-19 aşı adayı olmuştu.

13 Ocak'ta firma ilk potansiyel Kovid-19 aşısını geliştirdi

Merkezi ABD'nin Boston kentinde bulunan Moderna ilaç şirketi, Çin'in Kovid-19'un genetik dizilimini açıklamasından iki gün sonra, 13 Ocak’ta "mRNA-1273" adını verdiği potansiyel bir aşı geliştirdiklerini duyurmuştu.

NIAID Direktörü Dr. Anthony Fauci, aşının güvenliğini test etmek amacıyla yapılan ilk aşama denemelerde olumsuz bir durumla karşılaşılmadığını ve daha geniş çaplı ikinci aşama klinik denemelere haziran başında başlanmasını umduklarını belirtmişti.

Klinik denemeler üç aşamada yapılıyor

Üç aşamada yapılan klinik denemelerde, ilk aşamada, az sayıdaki gönüllü sağlıklı denek üzerinde aşının güvenli olup olmadığı ve olası yan etkileri araştırılıyor.

İkinci aşamada güvenilirliği doğrulanan aşının etkinliği 100’den fazla denek üzerinde test ediliyor.

Üçüncü ve son aşamada ise aynı işlem, birkaç bin denekle tekrarlanıyor. Tüm bu süreç, aylar ve hatta yıllar alabiliyor.

150 bin kişiye yapılacak Kovid-19 test süreci başladı

 

Bakan Varank: Kovid-19'a karşı kendi sentezimizle geliştirilmiş çok önemli bir ilacı ürettik

 

O ülkede bir günde yaklaşık 11 bin vaka

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ekonomist/stratejist 12 Haziran 2020 17:21

    Bu aşı 2022 Ocaktan önce piyasaya sürerlerse eşek gibi anırırım. Milyarlarca aşının piyasa sürülmesi dağıtılması organizasyonu falan nerden baksan en az 3 yıl alır kimbilir bizlere ne zaman verirler öncelikle ABD, İngiltere, İsrail ve Avrupa sonrasında diğer ülkelere gelir. Tüm dünyaya ulaşana kadar belki 10-20 milyon arası insan hayatından olabilir.

  • Vatandaş 12 Haziran 2020 20:05

    Ekonomist e cevap; aşı bulunduğunda patentini dünyaya satacaklar, aynı anda birçok ülkede üretim başlar, abartmışsın ve konuyada vakıf değilsin, sen ekonomi konusunda ahkam kes istersen.

  • ekonomist/stratejist 12 Haziran 2020 19:51

    Dünyanın sayılı ultra dolar milyarderlerin yatırım yaptıkları alanları bakarsanız ve bugün IMF bile borç verirken nereye çöreklendiğini bakarsanız büyük resimde puzzle birlestirdiğinizde bunlar 3-5 aylık ya da 1-2 yıllık perspektif ile yapılan yatırımlar ve atılımlar değil tam tersine organize olunmuş büyük bir planin eseridir. Kriz tahmincisi duayen ekonomist/stratejist Roubini 5 yıl sürebilir büyük buhrana yol açabilir dedi. Kısa vadede bitecekse böyle uzun projeksiyonlu planlar niye yapıldı ki dimi kardeşlerim.

  • 😃12 Haziran 2020 19:34

    Senin gibi çok anıran gördük

  • Honkie Ponkie12 Haziran 2020 19:09

    SAYIN EKONOMİST 2 AY ÖNCE HER TARAFA STRATEJİLERİNİ YAZIYODUN;MALESEF DEDİKLERİNİN HİÇ BİRİ TUTMADI.STRATEJİNİ VE GÖRÜŞLERİNİ DEĞİŞTİRMEN GEREKLİ.

  • Yaw he hee12 Haziran 2020 18:49

    Amma da komple teorisi atmışın ortaya. ortaçağ damı yaşıyon sen 21.yüzyıldayız çık mağaradan artık ;)