E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Kosova Hükümeti, 100 megavat (MW) kapasiteli güneş enerjisi santrali için açık artırma usulüyle ihale düzenleyeceğini duyurdu.
Kosova Başbakanlık binasında yapılan tanıtım toplantısına Kosova Başbakanı Albin Kurti, Ekonomi Bakanı Artane Rizvanolli, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) Başkanı Samantha Power ile çok sayıda davetli katıldı.
Başbakan Kurti, törende yaptığı konuşmada, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik sebepsiz saldırısı ve bunun sonucunda ortaya çıkan uluslararası enerji krizi ve enflasyonun ardından, enerji güvenliğinin ulusal güvenlik konusu olduğunu söyledi.
KURTİ: BU MÜZAYEDE, HÜKÜMETİMİZİN TEMEL HEDEFLERİNİ YERİNE GETİRİYOR
Müzayedeyi, Kosova için çok önemli bir zamanda yeşil enerjiye geçişin ve enerji sektörünün son on yıllardaki en büyük yatırımlarının atıldığı önemli bir zamanda duyurduklarını belirten Kurti, "Kosova Cumhuriyeti'nin 100 megavat kapasiteli güneş enerjisi için ilk müzayedesi vizyonumuzun her adımını yerine getiriyor. Bunun da ötesinde, kilit sektörlerden biri için, rekabetçi bir plan olarak bu müzayede, hükümetimizin üç yönlü temel hedeflerini de yerine getiriyor: birincisi ilgili tüm aktörler için eşit fırsatlar ve adil rekabet. İkincisi, yenilikçilik ve daha uygun fiyatlar. Üçüncüsü, şeffaflığı garanti etmek ve ülke vatandaşlarına karşı hesap verilebilirliği artırmak." dedi.
USAID Başkanı Power da Kosova'daki enerji sektörünün parlak bir geleceğe sahip olacağına dikkati çekerek, "2031'de (üretilen) enerjinin yüzde 35'inin yenilenebilir kaynaklardan elde edilmesi yönünde açık, iddialı ama ulaşılabilir bir hedef belirleyen Kosova, umarım benzer yolculuklara çıkan diğer uluslar için bir model olabilir." ifadelerini kullandı.
Kosova hükümeti, ihaleyi kazanacak şirkete, uygun arazinin belirlenmesi ve sağlanması, garantili satın alma fiyatı ve basit idari prosedürler gibi avantajlar sağlayacak.
Kosova Meclisi, 8 Mart'ta ülkenin 2022-2031 enerji stratejisini onayladı. Stratejide 2031 yılına kadar enerji tüketiminin en az yüzde 35'inin yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanması hedefleniyor.
Saatte yaklaşık 900 megavat elektrik üretme kapasitesine sahip olan Kosova'da, özellikle kış aylarında elektrikle ısınan hanelerin yarattığı artışla talep, saatte 1400 megavata kadar ulaşıyor ve bu fark yurt dışından ithal ediliyor.
Kosova, Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) verilerine göre Avrupa'da, 2022'nin ilk yarısında konutlarda en ucuz elektrik tüketilen ülke konumunda bulunuyor.
Türkiye'nin en büyük termik santralinde üretim yeniden başladı
Belçika'nın en büyük offshore rüzgar santrali şirketi satılıyor
Dışişleri Bakanlığı'ndan Kosova ile Sırbistan mutabakatı açıklaması
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:36)