E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKorsan ödeme merkezlerine dikkat!---

Korsan ödeme merkezlerine dikkat!

Korsan ödeme merkezlerine dikkat!
10 Şubat 2019 - 09:50 borsaningundemi.com

Korsan ödeme merkezleri vatandaşı mağdur etmeye devam ediyor. Dağıtım şirketleri, 30 milyon liralık vurgun yapan bu merkezlere karşı vatandaşı dikkatli olmaya çağırdı.

Küçükçekmece ve Pendik'te binlerce tüketicinin fatura bedellerini dolandırıcılara kaptırarak mağdur olmasının ardından Türkiye genelinde yetkisiz tahsilat yapan korsan ödeme noktaları yeniden gündeme geldi. Bu korsan firmalardan bazılarının müşterilerden tahsil ettikleri tutarları ilgili kurumlara yatırmayarak, bir süre sonra topladıkları para ile kaçmaları nedeniyle her yıl binlerce vatandaş mağdur olurken, bu merkezlerin her yıl ortalama 30 milyon liralık vurgun yaptıkları ortaya çıktı. Vatandaştan aldıkları 2-3 liralık komisyon bedelleriyle de ayrıca bir mağduriyet yaratan bu ödeme merkezlerine karşı dikkatli olunmasına yönelik uyarı, elektrik perakende şirketlerinden geldi. 

BDDK LİSANSI ALINMASI ŞART

CK Enerji Boğaziçi Elektrik Genel Müdürü Halit Bakal, Türkiye genelinde sayıları 43.8 milyonu aşan elektrik abonesinin, faturayı düzenleyen elektrik şirketi ile anlaşma sağlamayan ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından verilen "Ödeme Kuruluşu" lisansı olmadan fatura tahsilatı yapan korsan ödeme noktalarına para kaptırma tehdidi altında bulunduğuna dikkat çekti. Bakal, "Vatandaşların, öncelikle ödeme yaptıkları yerin BDDK Ödeme Kuruluşu Lisansı ve ilgili şirket tarafından verilmiş yetki belgesine sahip olup olmadığını kontrol etmeleri gerekiyor. Ödeme kuruluşu lisansına sahip olmanın yanında ödemenin yapıldığı faturayı düzenleyen şirket tarafından da yetkilendirilmesi gerekiyor" dedi.

AYDA 5 MİLYON FATURA

Limak Enerji Uludağ Elektrik Genel Müdürü Ali Erman Aytac ise elektrik, su ve doğalgazsektörlerinin fatura adetlerinin aylık olarak 80 milyonu bulduğunu, telefon, internet ve dijital TV abonelikleri de dahil edildiğinde fatura miktarının 125 milyon adete çıktığını belirterek, "Bankaların otomatik ödeme talimatı ve diğer kanalları ile aldıkları ödeme payı, pastanın yüzde 41'ini oluşturuyor. Bankaları sırasıyla yaklaşık yüzde 26'lık işlem hacmi ile kurumların kendi ödeme noktaları, yüzde 15'lik hacim ile PTT, yüzde 14'lük pay ile de anlaşmalı ödeme kuruluşları takip ediyor. Korsan ödeme noktalarında ise yaklaşık 5 milyon fatura ödemesi gerçekleştiriliyor" şeklinde konuştu.

KİMLİK VE KART BİLGİLERİNE DİKKAT!

Korsan ödeme noktalarıyla mücadelede BBDK'nın faaliyet izni uygulamasının önemine değinen Aytac, "Ödeme kuruluşlarının sermaye, bilanço ve teminat tutarları BBDK tarafından kontrol ediliyor. Faaliyet iznine sahip olmayan noktalarda yapılan tahsilat işlemleri ve dekontların yasal geçerliliği bulunmuyor. Bu noktalar vatandaşların kimlik ve kredi kartı bilgilerine de erişebildikleri için ciddi riskler taşıyor. Müşterilerimiz eğer izinli ödeme noktalarında tahsilatlarını gerçekleştirmedilerse, borcun ödendiği bilgisi bize zamanında veya hiç ulaşmıyor. Vatandaş hizmet kesintisi gibi sıkıntıların dışında dolandırılma riskiyle de karşı karşıya" dedi. 

İZİNLERİ YOK, KOMİSYON ALIYORLAR

Korsan ödeme noktaları olarak adlandırılan fatura ödeme merkezleri vatandaştan aldıkları fatura ücretinin üzerine 2-3 lira gibi bir komisyon ekleyerek, faturaları şirketlerin hesabına yatırıyor. Ancak bu merkezlerin BBDK'dan faaliyet izinleri bulunmuyor. Fatura ödeme merkezleri bir vatandaşın internet bankacılığından sıradan bir işlem olarak yapabildiği fatura ödeme işlemini kendi hesapları üzerinden şirketlere ödeyerek vatandaş ile şirket arasında yalnızca aracılık yapıyor. Bu nedenle kötü niyetli ödeme merkezleri vatandaştan aldıkları paraları şirketlere ödemediklerinde ise verdikleri dekontların yasal geçerliliği olmuyor.

BDDK İZİN BELGESİ KONTROL EDİLMELİ

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Başkanı Aziz Koçal, faturanın yatırıldığı merkezin paraları alıp kaçması halinde, fatura sahibi şirketlerin sorumlu tutulamayacağını ifade ederek, "Vatandaş bu tür merdiven altı ödeme merkezlerinin mağduru olmamak için levhalarında olması gereken BDDK faaliyet iznini kontrol etmeli. Devlet ise her bir mahallede tüm telekomünikasyon, elektrik, doğalgaz ve su faturalarının ödeneceği şekilde birer ortak ödeme merkezi kurmalı. Ayrıca mevcut ödeme merkezlerine yönelik denetimler sıklaştırılmalı" dedi. (Sabah)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ömer tamel11 Şubat 2019 07:51

    Kaçak ödeme noktası nasıl oluyor.Bir bakkal dükkanı bile bir hafta ruhsatsız çalıştırılmaz.Bunlar kaçak nasıl para toplayabiliyor.Devletimiz bu işin içinde ne işler var ilgilenecektir.

  • Oldu canım10 Şubat 2019 23:29

    70 yaşında teyze gidecek ve herifin BDDK levhasını kontrol edecek?Devlet ne iş yapacak?

  • Recep10 Şubat 2019 15:22

    Mahallenin korsan ödeme temsilcisi neyi savunuyon

  • Mahallenin Delisi10 Şubat 2019 12:55

    Otomatik ödeme talimatı vermek, banka şubesi, banka internet şubesi, ilgili firma şubeleri vs varken bu gibi yerlerden ödeme yapmanın mantığını kimse bana anlatamaz. Herkesin elinde akıllı telefon var sosyal medyada gezmeyi biliyor iş fatura ödemeye gelince internet bankacılığını kullan(a)mıyor güler misin ağlar mısın?

  • Mahallenin Delisi10 Şubat 2019 14:23

    Senin kaç bankada hesabın var? Kaç tane kredi kartın var ki kendini GEBE hissediyorsun? Maşallah bankacılık verilerini incelediğimde banka hesabı olmayan vatandaş yok, kredi kartı ayağı hepten rezil 3-5 tane en düşük geliri olan da dahi 3-5 kart alıp gelirine göre harcamayan kendini GEBE bırakıyor yani biyolojik olarak eşeysiz üreme oluyor. Herhangi bir bankada hesabın mutlaka vardır oradan otomatik ödeme talimatı verince komisyon vs ödemiyorsun hatta yıllık hesap işletim ücreti senden almıyor bu nasıl gebelik oluyor? Diğer türlü düşünelim sırf fatura ödemesi için hesap açtın otomatik ödeme talimatı yerine internetten kendin ödedin sadece yıllık hs. işletim ücreti ödüyorsun. Boş yere vakitini kuyruklarda harcamamak ve paranı kaptırmamak kar kalıyor.Bu ödeme merkezlerine de zaten komisyon ödemiyor musun? Birde sıraya gir vakit harca  sonra dolandırıcı çıkması riski, kişisel verilerini görmesi vs. 

  • Kafaya bak10 Şubat 2019 13:29

    Bankalara gebe kalalım onlar soysun diyorsun.

  • Ali10 Şubat 2019 10:57

    Biz niye dikkatli olalım. İş yeri açmalarına izin vermeyin. Mağdurların zararı karşılanmalı

  • Yusuf10 Şubat 2019 10:00

    Devlet bunlara şieket açtırıyorsa bizim suçumuz ne.

  • Mahallenin Delisi10 Şubat 2019 13:03

    Yasal olmayan her konuda şirket açılabilir yasal olmasa da gelir elde edilmişse vergisi alınır. Tabela olması, vergi levhası olması vs. ne fiilen yapılan işin yasal olduğu anlamına gelir ne de devlet güvencesi olması anlamına. Önce bunu aklına yaz.Sen boş ver bunları faturanı banka kanalı ile öde...