E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKorona virüs döneminde piyasaların başarısının sırrı---

Korona virüs döneminde piyasaların başarısının sırrı

Korona virüs döneminde piyasaların başarısının sırrı
20 Ağustos 2020 - 10:40 borsaningundemi.com

Apple’ın yükselişiyle, risk korkularının yerini yüksek dozda iyimserlik alıyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Apple’ın yalnızca beş ay sonra ikiye katlanarak, 2 trilyon dolar değere ulaşması şaşırtıcı. Ancak bunun bir açıklaması olabilir. Baştaki beklentilerin aksine, evden çalışmanın etkisiyle pahalı iPhone’lar, küçük kulaklıklar ve akıllı saatler çok satanlar arasına girdi. 

Yine de Apple yalnızca bir şirket ve piyasanın geri kalanıysa şaşkın bırakıyor. Mart ayında ekonominin karanlık döneminden sonraki gürültülü iyileşmeyi ne açıklayabilir? S&P 500 endeksinin ABD piyasalarında rekor değere ulaşması nasıl gerçekleşti?

Endeksi yükselten Amazon, Facebook, Google ve Microsoft gibi şirkeleri de dahil ettiğimizde bu iyileşme seviyesi gizemini koruyor. S&P pandemi başında dibi gördükten sonra neredesye %50’den fazla yükseliş gösterdi. Bu performans, 1987 yılının dramatik ama sonuç olarak mantıksız çöküşünden sonraki iyileşme sürecini gölgede bıraktı.

Bu V şeklinde bir iyileşmenin devrede olduğuna duyulan bir güvenden mi kaynaklanıyor? Bu durum ABD Merkez Bankası’nın, hisseleri vergisiz finansal ortamda çekici gösteren, parasal genişleme politikasının başarısı mı?

The Guardian’a konuşan, Boston merkezli portföy yöneticisi James Montier’a göre “ABD piyasaları absürd görünüyor.”

Montier’nin argümanları dikkate değer. Bunun sebebi sadece Montier’nin birkaç ay önceki satış furyasında boğa piyasası tarafında olması değil. Öncelikle, “bu parasal genişlemenin etkisi” görüşü şüpheli. 2009’dan 2015 yılına kadar üç ana parasal genişleme döneminde, ABD hazine bonoları süreci Fed devreye girdiğinde olduğundan daha yüksek değerle kapattı. Böylece yatırımcıların Fed’in iyileştirici etkisine olan yüksek güveninin çok sağlam temelleri yok. Montier, “Fed temelli açıklamalar, piyasaların performansıyla ilgili en iyi ihtimalle geç gelen savunmalar” dedi.

İkincisi, tamamen görmezden gelinemese de, Montier, V şeklinde bir iyileşmenin en az ihtimal taşıyan sonuçlardan biri olacağı konusunda haklı. İşsizlik, iş dünyasındaki yatırımlar, karantina, korona virüsün ikinci dalgası ve tüketici harcamaları konuları halen belirsizliğini koruyor. Aklı selim bir uzun vade yatırımcısı, Montier’e göre, tüm zamanların en yüksek maliyetli piyasalarından birine girmeden önce, bir “güvenli sınır” çizmeli.

Montier’nin açıklamasına göre, özellikle ABD piyasaları, “her şeyin mümkün olan en iyisi olduğu iyimser bir geleceği fiyatladı.”

İsteyenlerler bazı hisseleri istisna olarak belirleyebilir (ve belki Apple bunun bir örneğidir) ancak eski kafalı risk tanımları, yüksek dozdaki iyimserlik sürecinde terk edilmiş görünüyor.

New York borsası güne yatay seyirle başladı

 

Fon yöneticileri "Boğa piyasası" dedi

 

Dalgalı piyasada kazanma dönemi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)