E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarKorkutan senaryo gerçek mi oluyor?---

Korkutan senaryo gerçek mi oluyor?

Korkutan senaryo gerçek mi oluyor?
22 Mart 2013 - 00:40 borsaningundemi.com

Euro Bölgesi'nden Güney Kıbrıs'ın çıkış riskinin giderek artarken ülke adım adım iflasa doğru yürüyor.

Kıbrıs Parlamentosu'nun mevduata vergi şartını içeren paketi reddetmesinin ardından ortaya çıkan belirsizlik korkuturken, alternatif kaynak yaratma arayışı sürüyor.
Yunanistan, İrlanda ve Portekiz için önerilen yardım paketlerinin üzerinde olan AB tarafından Güney Kıbrıs'a önerilen 10 milyar euroluk yardım paketi kapsamında 5,8 milyar euroluk kaynak için çözüm arayışı umutları giderek azalıyor.
Kurtarma paketinin Salı günü Parlamentoda reddedilmesinin ardından alternatif çözüm arayışına yönelen politikacıların farklı planlar üzerinde çalışmalarına karşılık Güney Kıbrıs için kalıcı bir çözüm bulunmasının mümkün olmadığı yönündeki söylemler giderek artıyor.
Emeklilik fonların devletleştirilmesini de öngöreceği söylenen B planının bir miktar Rus yardımını içereceği yönündeki açıklamalar öne çıkarken, planının işe yaramayacağı beklentisi fiyatlanıyor.
Euro Bölgesi'nden Güney Kıbrıs'ın çıkış riski giderek artıyor. Avrupa Birliği üyeleri arasında yapılan kritiklerde, Güney Kıbrıs'ın çıkışının daha iyi olabileceği görüşü öne çıkıyor.
Economic Monitor'de yayımlanan makalede, Euro Bölgesi'nden çıkışının Güney Kıbrıslarının yaşamını önemli ölçüde kötüleştirilebileceği kaydedildi. Bankaları yeniden yapılandırmanın mümkün olmayacağı ve bankacılık sisteminin çökeceği, mevduat sahiplerinin kayıplarının çok daha büyük olabileceği yorumu yapıldı. Ekonominin çöküş sürecine gireceğinin ifade edildiği makalede işsizlikte büyük bir artış kaydedileceği belirtildi.
Güney Kıbrıs'ta yaşanacak büyük etkiye karşılık, Euro Bölgesi'nde etkisinin sınırlı kalması bekleniyor. Güney Kıbrıs'ın çıkışının diğer zayıf AB üyesi ülkeleri için emsal niteliği taşıyabileceği kaydedilirken, onları Euro Bölgesi'nde kalmak için gerekli şartları sağlama konusunda teşvik edeceği bildirildi.
Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde yapılan bir araştırma ise, halkın yüzde 91'lik kesimi mevduata vergiyi reddederken, yüzde 67'lik kesiminin Euro Bölgesi'nden çıkmayı ve Rusya ile bağları güçlendirmeyi tercih ettiğini ortaya koydu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)