E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Ortalamaların üzerinde gerçekleşen petrol üretimi ve hükümetlerin petrole olan kısıtlı harcamaları etkili oluyor.
Özellikle Suudi Arabistan, Umman ve Katar gibi ülkelerde ciddi oranda geri çekilme yaşanırken, Bahreyn cephesinde aynı senaryo geçerli değil.
Körfez ülkelerinde 2023 yılına gelindiğinde bütçe için gerekli olan petrol fiyatı en düşük iki ülke; varil başına 53.1 dolar ile Kuveyt ve 59.1 dolar ile Katar yer alıyor. Diğer taraftan Bahreyn 122 Dolar ile en yüksek konumda iken, bölgenin en büyük üreticisi Suudi Arabistan’da fiyat 70 doların altına geriliyor.
-Suudi Arabistan 2021 yılında bütçe için gerekli olan petrol fiyatı 85,1 dolar iken, bu yıl 79,2 dolara çekildi
-Bahreyn’in 2021 yılında bütçe için gerekli olan petrol fiyatı 128,9 dolar iken, bu yıl 127,5 dolara çekildi
-Umman’ın 2021 yılında bütçe için gerekli olan petrol fiyatı 71,6 dolar iken, bu yıl 73.0 dolara yükseldi
-BAE 2021 yılında bütçe için gerekli olan petrol fiyatı 69,2 dolar iken, bu yıl 76,1 dolara yükseldi
-Kuveyt’te 2021 yılında bütçe için gerekli olan petrol fiyatı 68,6 dolar iken, bu yıl 52,5 dolara çekildi
-Katar’da 2021 yılında bütçe için gerekli olan petrol fiyatı 55,1 dolar iken, bu yıl 56 dolara çekildi
Dünya genelinde yaklaşık günlük 100 milyon varil petrol üretilirken, bu üretimin yaklaşık yüzde 20’si 6 körfez ülkesi tarafından tedarik ediliyor. İhracat cephesinde de önemli konumda olan körfez bölgesi, pandemide fiyattaki oynaklıktan ve talebin daralmasından makro olarak ekonomileri ciddi oranda etkilendi. Pandemi ile birlikte sektörde artan arz-talep dengesindeki belirsizlik; akabinde omikron varyantı ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile perçinlendi. Fakat küresel aşılanma oranın artması, vaka sayılarındaki azalma ve mobilitenini artması talebi pandemi öncesinin üzerine çekti. Artan talep karşısında petrol üretici kartellerin arzı aynı cömertlikte yükseltmemesi fiyatlarda ciddi oranda artışlara sebep oldu. 2021 yılında ortalama brent petrol fiyatı 71 dolar seviyesinde iken, 2022 yılının ilk çeyreğinde 97,6 dolara çıktı.
Bu yılın ikinci çeyreğinde ise fiyatlar hali hazırda 112 dolara yükseldi. Yılbaşından bu yana ortalama 104 dolar seviyesinde olan brent petrol fiyatları karşısında Bahreyn dışında tüm körfez ülkeleri şimdilik yüksek fiyatların keyfini çıkarıyor. Fakat dünyanın en büyük petrol tüketicileri tarafında durum ayrışıyor. Dünyanın en büyük petrol tüketicileri arasında yer alan Çin ve Hindistan, Rusya’dan iskontolu ural petrolü ile rezervlerini dolduruyor. Bugün Brent petrol fiyatı 110 dolardan işlem görürken, ural petrolü 75 dolar seviyesinde. Son verilere göre, Mayıs'ta sona eren 3 ayda Rusya'nın Asya'ya ham petrol ihracatı yüzde 347 artarken, Hindistan'ın aldığı Rus petrolü miktarı Mart-Mayıs döneminde 2021'in aynı dönemine göre yüzde 658 artış gösterdi.
Petrol fiyatlarında resesyon baskısı
Biden'dan petrol sektörüne daha çok petrol rafine etme çağrısı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:04)