E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Danışma Kurulu üyesi Abdülaziz el-Arayar, Körfez ülkelerinin dolardan vazgeçmeye gerek olmadığını söyledi.
El-Arayar, "Körfez ülkelerinin karşılıklı ödemelerde rial, dinar veya dirham olsması, yerel paralara geçmeleri için bir sebep görmüyorum görmüyorum. Bunlar çok güçlü para birimleri ve dolar ile bağlantılılar. Para biriminin adı önemli değil. Önemli olan tanınması ve güçlü bir ekonomi tarafından temin edilmesi" dedi.
ÇİN BİLE DOLARLA TİCARET YAPIYOR
ABD'nin çeşitlilik gösteren güçlü bir ekonomiye sahip olduğunu ve para birimlerinin dünya çapında tanınıp kabul edildiğini belirten el-Arayar, "ABD üretim, tarım, turizm alanlarında dünya lideri. Çin bile onlarla dolarla ticaret yapıyor" ifadelerini kullandı.
Türkiye'deki mevcut krizin sebebi olarak, ekonomisinin yabancı yatırımlar temelinde inşa edilmesini gösteren el-Arayar, "Yatırımcılar Türk istikrarından şüphe eder etmez paralarını geri çekti. Bu durum daha önce 1990'lı yıllarda Malezya'da da yaşanmıştı. Bugün yaşananlardan Türkiye'nin kendisi suçlu" yorumunda bulundu.
GÜVEN GERİ GETİRİLMELİ
Ruble veya başka parayla ödemelere geçişin Türkiye'yi kurtarmayacağını dile getiren el-Arayar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türk ekonomisine 'güveni' geri getirmek lazım. Çeşitlendirmeye ihtiyaç var, sadece yabancı yatırımcılara güvenilmemeli. Paralar, örneğin emlak ve altyapı gibi uzun vadeli olmayan alanlara yönlendirilmişti. Tüm bunlar beklenen etki yaratmadı".
'KÖRFEZ EKONOMİLERİ ABD'YE SIKI SIKIYA BAĞLI'
Diğer yandan Mısırlı ekonomi uzmanı Muhammed Abdül Cevad, Körfez ülkelerinin ABD'ye sıkı sıkıya bağlı olduğunu ve isteseler bile durumu değiştirmenin onlar için çok zor olacağını dile getirdi.
Sputnik'e konuşan Abdül Cevad, "Tek başına dolardan vazgeçmek çok zor. Ama eğer Körfez ülkeleri bunu ortaklaşa yapma kararı alırlarsa, ortak para birimini oluştururlarsa bunun büyük etkisi olur ve ileriye dönük büyük bir ivme olur. Bu adım, Körfez bölgesini küresel ekonomik liderler arasına çıkarır" yorumunda bulundu.
'BAZI AVRUPA ÜLKELERİNİN EKONOMİLERİ BÜYÜK ORANDA PETROLE BAĞLI'
Avrupa ülkelerinin, 42 dili, farklı dinleri, politik çizgileri, monarşileri ve cumhuriyetleri tek çatı altında toplayan Avrupa Birliği şeklinde toplandığını söyleyen Mısırlı uzman, "Onlar kendi dövizleri Euro'yu çıkardı. Bu paraları dolarla rekabet ediyor ve hatta onu geride bıraktı. Körfez ülkelerini birleştirmek çok daha kolay olur ve bu ülkeler, birleştikten sonra AB'ye göre çok daha büyük ekonomik güce sahip olur, zira bazı Avrupa ülkelerinin ekonomileri büyük oranda petrole bağlı" dedi.
Abdül Cevad, "Eğer Körfez ülkeleri ortak para birimini oluşturursa dolar titrer" diye altını çizdi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Arablar icten ice, itiraf edemeselerde RTE'nin buyumesinden umutlaniyorlar. Osmanli'ya buyuk ozlem oldugunu kendi halk agizlarindan duydugumu soyleyebilirim. Lakin bunu delikanli gibi gosteren tek ulke Qatar. Birseyi iyi anlamalari lazim, "Tayyip gelsede bizi kurtarsa" diye beklemek olmaz, yemezler. Yuzyillar boyu arkalarini Turkler kolladi, 00 yil osmanli hukmunde yasamisliktan en buyuk sikayeti yapan Misir'lilardir ama bugun kendi dillerini konusuyorlar. Osmanli, bir Rusya veya bir ABD olsaydi, arapcanin alfabesini bile okuyamazlardi. Kusura bakmasinlar da, onlar simdi zora gelip dolardan cikmazlarsa, yarin petrol bitince bunu yapmak mecburiyetinde kalacaklar. ozaman, hangi guclu ekonomiden bahsedecek ve hangi dinar ve riyal'den konusacaklar emin degilim.
Arab dostlarımız gerçekten bizi destekleser, bugünlerde sadece Katar ve Kuveyt 10.000.000.000,- Amerikan dolarını piyasada bozdursalar, dolar 4,00 TL. civarına düşer, hem kendileri kazanır, hem de bu krizden de güçlenerek çıkarız. Her iki ülkenin de Bankası var, çok kolay ve iyi bir çözüm.Dostluklarını görelim.
arablar her zaman kendi çıkarlarını düşünürler tabiki HAYIR
sizler böyle derseniz abd daha çok borusunu öttürüp fakat petrol yakında teknolijiler yenilebilir olunca ve petrola ihtiyaçlar kalmayınca doları nerede bulacaksınız.
Akıllarının ucundan bile geçiremezler !
Bırakmaz
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:08)