E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dünyanın en büyük dördüncü asma köprüsü olan Körfez Geçiş Köprüsü’nün son tabliyesi yarın (21 Nisan) Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yerleştirilecek. Köprünün mayıs ayında hizmete açılması planlanıyor. Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu’nun en kritik parçası olan Körfez Geçiş Köprüsü önemli bir ulaşım koridoru oluşturulmasını sağlayacak. Erdinç Çelikkan'ın Hürriyet'teki haberine göre 11.4 milyar liraya mal olan otoyol projesinin ekonomik etkisinin 27 milyar lirayı bulması bekleniyor.
Daha önce 4 saatte geçilen körfez çevresi yolu, köprünün devreye girmesiyle 4 dakikaya inecek. Toplam uzunluğu 2 bin 682 metre olan dev köprünün iki kulesinin arasındaki mesafe 1550 metre. 36 metre genişliğe sahip köprüde 3 gidiş, 3 dönüş olmak üzere toplam 6 şerit bulunuyor. Köprüde ayrıca bir de hizmet şeridi olacak. Köprü, İstanbul-İzmir arasındaki mesafeyi 3.5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu projesinin de en önemli geçiş noktası. Toplam 113 tabliyesi bulunan İzmit Körfez Geçişi Köprüsü’nün maliyeti ise 6.3 milyar doları buluyor.
29 BİN İSTİHDAM
Ulaştırma Bakanlığı’nın yaptığı etki analizine göre projenin 27 milyar liralık faaliyeti tetiklemesiyle bu ekonomik faaliyetin 11.3 milyar TL seviyesinde katma değer ortaya çıkaracağı ve 15 bin kişiye istihdam sağlayacağı tahmin ediliyor.
Otoyolun hizmete açılması ile bölgede üretkenlik artışı ortaya çıkararak ekonomik gelişmeye katkı sağlaması bekleniyor. Otoyolun bölge ekonomisinde büyümeye 2017 yılında yüzde 4 seviyelerinde başlayıp 2030 yılında yüzde 7 seviyelerine kadar varan katkı sağlayacağı öngörülüyor. Bu katkının 2017 yılında 14 milyar TL; 2017-2030 yılları arasında, yıllık ortalama 4 milyar TL’yi bulması hesaplanıyor. Bu artışlardan kaynaklanan büyümenin, yaklaşık 14 bin kişiye istihdam sağlayacağı tahmin ediliyor.
HER SEKTÖRE BÜYÜK KATKI
Otomotiv: 1.5 milyar lira
BÖLGEDEKİ otomotiv ve yan sanayi sektörü çıktılarının, otoyolun hizmete açılması ile 2017-2030 yılları arasında, yıllık ortalama 1.5 milyar TL kadar büyüyeceği öngörülüyor. Sektörün çıktılarındaki bu artış, yıllık ortalama yüzde 40’lık ilave bir büyüme, her yıl ek olarak ortalama 30 bin motorlu aracın üretimi anlamına geliyor. Otomotiv ve yan sanayi sektörünün artan büyümesi, tedarik zinciri içindeki faaliyeti tetikleyecek ve bölge ekonomisinde hareketliliği artırarak tüketimde de artış sağlayacak. Bu etkinin 2017-2030 yılları arasında, yıllık ortalama 3 milyar TL olması bekleniyor. Sektördeki doğrudan büyümeyle desteklenen istihdamın, 2017-2030 yılları arasında, yıllık ortalama 3 bin kişi olması öngörülüyor. Bunun yanında, artan dolaylı faaliyetlerle desteklenmesi beklenen ek istihdamın yıllık ortalama 3 bin 200 kişi civarında olacağı tahmin ediliyor.
Tekstil: 600 milyon lira
TEKSTİL, giyim ve deri sanayisinin çıktılarında 2017-2030 yılları arasında, yıllık ortalama 600 milyon TL büyüme bekleniyor. Sektörün tedarik zinciri faaliyetlerden oluşacak dolaylı ve sektörde çalışanların harcamalarının artması ile oluşacak dolaylı etkiler ile birlikte sektördeki toplam çıktının 2017-2030 yılları arasında, yıllık ortalama 1.5 milyar TL’ye ulaşacağı tahmin ediliyor. Sektörde büyümenin, bölgesel Gayri Safi Katma Değer’e (GKSD) olumlu etkilerinin olacağı öngörülüyor. Etkinin, 2017’de 200 milyon TL ve 2030 yılına kadar yıllık ortalama 500 milyon TL civarında gerçekleşeceği belirtiliyor. Sektördeki doğrudan büyümeyle desteklenen istihdamın 2030 yılın kadar olan dönemde yıllık ortalama 1.200 kişi seviyesine ulaşması bekleniyor. Ayrıca, dolaylı ve uyarılmış faaliyetlerden doğacak ilave istihdamın, yıllık ortalama 2 bin kişi olacağı tahmin ediliyor.
Turizm: 500 milyon lira
Otoyol ile birlikte, 2017-2030 yılları arasında bölgedeki turizm hizmetlerinin değerinde yıllık ortalama 500 milyon TL’ye denk gelen bir artış öngörülüyor. Bu artış, talepte ortaya çıkacak yüzde 40’lık büyümeye denk gelen, yıllık ortalama 600 bin ilave yerli ve yabancı turistin gelmesinin bir sonucu olarak ortaya çıkacak. Otoyol ile birlikte ortaya çıkacak olan coğrafi yakınlaşma sonucunda, turizm sektördeki bu büyüme doğrudan ve dolaylı etkilerle bölgesel ekonomide, 2017-2030 yılları arasında yıllık ortalama 1.1 milyar TL ilave büyümeye imkan sağlayacak. Turizm sektöründeki bu büyüme sonucunda, bölgesel GSKD, 2030 yılının sonuna kadar yıllık ortalama 500 milyon TL büyüme gösterecek. Turizm sektöründeki büyümeye bağlı olarak bölgede, 2030 yılına kadar, tahmini yıllık ortalama 2 bin kişilik ek istihdam imkanı ortaya çıkması öngörülüyor. Dolaylı yollarla sağlanacak ilave istihdamın da, yine yıllık ortalama 2.000 kişi olacağı tahmin ediliyor.
Arazi fiyatları ve nüfusa etkisi
OTOYOLUN hizmete açılacağı ilk yıllarda, Bursa’daki arazi fiyatları üzerindeki etkisinin, büyük illerde metrekare başına 20 TL rakamın ortalama 50 TL seviyesine çıkacağı tahmin ediliyor. Diğer iller yapılan tahminlerde ise, otoyolun uzun vadede metrekare başına 15 ile 20 TL arasında bir artışı beraberinde getireceği öngörülüyor. Bölge nüfusu üzerindeki etkilere yönelik ölçümler, istihdam olanaklarından beklenen artışların, bölgede, yeni yerleşimlerin oluşmasında itici bir faktör olacağını gösteriyor. Otoyolun işletmeye başlanacağı ilk yıllarda, nüfus artışı üzerindeki etkinin 15 ile 20 bin aralığında olacağı, 2030 yılına kadar ise bu artışın 40 binin üzerine çıkacağı tahmin ediliyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:51)