E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkeleri karapara cenneti olmada başı çekiyor. Küçük adalar üzerinden yapılan karapara transferleri artık anakaradan yapılıyor. Sabah'ın haberine göre, illegal para transferinde 2001-2010 arasında en hızlı yükseliş yüzde 26.3 ile Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde oldu.
Jersey, Cayman, Bahamalar, Virjin gibi ada isimleri küresel krizin başından bu yana dünya ekonomisinin gündeminin ilk sırasında. Özellikle bütçe açıklarıyla krize düşen gelişmiş 20 ülkenin oluşturduğu G-20 örgütü, haritada küçük bir nokta büyüklüğündeki adaları mercek altına aldı. Kara paranın ve zenginlerin zulalarının bulunduğu bu adalara karşı verilen mücadelede başarılar kazanıldıkça para akacak başka bir kasa buluyor. Son dönemin gözdesi ise Körfez ve Kuzey Afrika oldu.
YÜZDE 61 HÂLÂ ÇİN KAYNAKLI
Global Financial Integrity raporuna göre 2001- 2010 arasında illegal para transferlerinde en hızlı yükseliş Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde gerçekleşti. Yüzde 26.3 hızlı bir artış yakalayan Ortadoğu'yu, Afrika yüzde 23.8 ile takip etti. Ancak hâlâ illegal para transferleri içindeki en büyük pay yüzde 61.2 payla Çin tarafından yapılıyor. Buna rağmen sadece altı körfez ülkesinden yılda 413.9 milyar dolarlık kara paranın aklandığı iddia ediliyor. Raporda yer alan verilere göre Çin 2.74 trilyon dolarlık bir para transferi gerçekleşti. İkinci sırada yer alan Meksika ise 10 yılda 475 milyon dolarlık transfer yaptı. Gelişmekte olan ülkelere odaklanan raporun bölgesel incelemesine bakılınca ise 10 yıllık süreçte Asya liderliği 4.1 trilyon dolarla kimseye kaptırmıyor. Asya'yı 1.6 trilyon ile Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesi takip ediyor. Üçüncü sırada ise 1.43 trilyon dolar ile gelişmekte olan Avrupa var. PETROL ETKİLİ OLDU
Ortadoğu'nun illegal para transferlerindeki bu yükselişinin ardında petrol fiyatlarındaki hızlı artışın olduğu belirtilirken Asya'da durum biraz daha farklı. Asya ülkeleri özellikle de Çin'deki para akışının altında yatan sebeplerden biri de kayıtdışı yapılan ve belgelenmeyen ticaret. Çin'de ortalama yılda 274 milyar dolarlık bir illegal para akışı yapılıyor.
TÜRKİYE'DE 2002'DEN BU YANA SES YOK
2001-2010 arasında Türkiye'de uzun süredir herhangi bir illegal para transferi yapılmadığı ortaya çıktı. Türkiye'den çıkan illegal transferlerde 2001 ve 2002'de sırasıyla 2 milyar 91 milyon dolar, 2002'de ise 759 milyon dolar transfer yapıldığı bu tarihten itibaren ise herhangi bir transfer yapılmadığı ortaya çıktı. Böylece 10 yılda toplam 2.84 milyar dolarlık akış oldu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:08)