E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye’nin “kardeşlik ve dostluk” bağlarının güçlü olduğu ülkelerden Güney Kore’nin Cumhurbaşkanı Lee Myunge-bak yarın Ankara’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birçok açıdan önem taşıyan görüşmelerde bulunacak. Görüşmelerde ilişkilerin “stratejik ortaklık” düzeyine çıkarılmasının yanı sıra nükleer santral projesi, serbest ticaret anlaşması ve İran’a yönelik yaptırımların ele alınması bekleniyor. Nükleer santral projesi konusunda "ilerleme şansı" pek olası görülmediği öne sürülüyor.
Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni de kapsayan bir gezi çerçevesinde geldiği Türkiye’de Ankara’dan önce hafta sonunda İstanbul’da yoğun temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Lee’nin Türkiye ziyareti sırasında ikili ilişkilerin “stratejik ortaklık” düzeyine yükseltilmesi öngörülüyor.
SERBEST TİCARET ANLAŞMASI
Lee’nin çantasındaki başlıca dosyalar arasında Güney Kore’nin önemsediği iki ülke arasındaki serbest ticaret anlaşması da bulunuyor.
İkili ekonomik ilişkilerin siyasi bağlar kadar gelişmediğini düşünen Seul’un, anlaşmayı ekonomik bağların artırılması için önemli bir araç olarak gördüğü, görüşmelerde bu konuda bir hamle yapılmasını arzuladığı belirtiliyor. Anlaşma ile ilgili şimdiye kadar üç müzakere turunun gerçekleştiğine dikkat çekiliyor.
NÜKLEER SANTRAL
Bu arada, Lee’nin görüşmelerinde nükleer santral projesinin ele alınması beklentisi bulunuyor. Ancak Kore basını bu konuda pek iyimser görünmüyor. Korea Times gazetesi, yetkililere dayanarak, “iki ülke arasındaki görüş ayrılıklarının çok büyük olduğu için duran müzakerelerde ilerleme sağlanması olasılığının pek büyük olmadığını” yazdı.
Türkiye ile Güney Kore arasında 2010 yılında Karadeniz’de 20 milyon dolarlık bir nükleer santral projesi için yoğun müzakerelerin yapıldığı, ancak “kilit” görüş ayrılıklarının giderilemediği için müzakerelerin askıya alındığı anımsatılıyor.
Korea Times “Japonya’nın projeyi kazanması bekleniyordu. Ancak Türkiye ile Japon arasındaki görüşmeler, bu ülkede geçen Mart ayında yaşanan nükleer santral kazasından bu yana durmuş durumda. Geçen Kasım ayında Türkiye, Güney Kore’den projeye katılmasını istedi ancak o zamandan beri pek ilerleme sağlanmadı” diye yazdı.
İRAN’A YAPTIRIMLAR
Cumhurbaşkanı Lee ile görüşmelerde gündeme gelmesine kesin gözüyle bakılan diğer bir konuyu, ABD ve AB’nin nükleer programı nedeniyle İran’a yönelik son yaptırımları oluşturacak. Güney Kore’nin de, ABD’nin bu konudaki çağrılarının doğrultusunda İran’dan petrol ithalatını azaltamaya hazırlandığı belirtiliyor.
Ham petrol ihtiyacının yüzde 10’unu İran’dan sağlayan Güney Kore’nin, böyle bir kesintinin ekonomisini olumsuz etkilemesinden kaygılandığına dikkat çekilirken Cumhurbaşkanı Lee’nin bölge gezisinin “kilit” bir amacının, ziyaret edeceği petrol üreticisi ülkelerden, İran’dan petrol alımının durdurulmasıyla oluşacak açığın telafi etmelerini sağlamak olduğu ifade ediliyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
nükleer enerji maalesef kapıda bekleyen uşak muamelesi gördüğümüz müttefiklerce ülkemize layık görülmemekte vede domates patates narenciye yetiştirerek kazandığımız paracıklarımızda cari açık kalemi olarak ENERJİ YE gitmektedir.yani biz enerjisini ithal ederek kalkınmaya çalışan bir ülkeyiz.bu bağlamda KENDİLERİ NÜKLEERDEN BEDAVAYA ELEKTRİK ÜRETEN VEDE NÜKLEER BOMBALARA SAHİP BATILI EMPERYALİSTLERİN BOYUNDURUĞUNDAN ÇIKMAK İÇİN NÜKLEER BAĞIMSIZLIK ŞARTTIR.TC YE BU TEKNOLOJİYİ VERECEK OLAN ÜLKE İSE RUSLARDIR.G.KOREDEN BİR CACIK OLMAZ...
kesin dış güçler uyarmıştır koreyi, nukleer teknoloji zor değil ki. hani dünyada gelişmiş ülkelerdendik hacı tayyip erdoğan. ee o zaman neden bir santrali bile yapamıyoruz? ben söyleyin hangi konularda lider olduğumuzu: vergi, adaletsizlik
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:19)