E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakKonutun cazibesi azaldı mı---

Konutun cazibesi azaldı mı

Konutun cazibesi azaldı mı
22 Aralık 2016 - 05:27 borsaningundemi.com

Milliyet yazarı Güngör Uras, ekonomideki yavaşlamanın konut sektörü üzerindeki etkilerini yazdı. İşte Uras'ın o yazısı:

1) Konut satışlarında yavaşlama var. 2) İlk ve ikinci el satış fiyatları geriledi. 3) Kiralık konut sayısı artıyor. 4) Yeni sözleşmelerde kira rakamları geriliyor. 5) Bütün bunlara rağmen konut yapımı (arzı) devam ediyor.

Talebin canlı olması, konut fiyatları ile kiraların devamlı yükselmesiyle konut arzı bugüne kadar devamlı arttı.Her şehirde konut yapımı başladı. Sanayiciler bile müteahhitliğe soyundu.

Ekonominin yavaşlamasına, talebin canlılığını kaybetmesine rağmen konut yapımı sürüyor. Çünkü frene basmak zor. Frene basılırsa dengeler bozulabilir. Bunun için inşaat ve yapı kullanım izinleri azalmadı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, 2016’nın ilk 9 ayında 692 bin daire için inşaat izin belgesi alındı. İzin verilen konutların değeri 114 milyar lira olarak beyan edildi.

İlk 9 aya 504 bin daireye iskân belgesi verildi. İskân verilen dairelerin değeri 90 milyar TL oldu.

İlk 10 ayda satılan birinci el, yeni konut sayısı 496 bin. Her ay ortalama 50 bin yeni konut satıldı. Her konutun ortalama 200 bin liraya satıldığını varsaysak, ayda 10 milyar TL’lik yeni konut piyasası olduğu ortaya çıkıyor.

Yatırım için alan var

Ekonomideki yavaşlamadan önceki dönemlerde birikimi olanların yarısı ihtiyaçları için konut satın alırken yarısı da “gayrimenkul yatırımı” olarak konut satın aldı. Çok kişi, satın alınan konutun değerinin devamlı artacağı bekleyişi içinde fiyatına bakmadan birikimini konuta yatırdı.

Fiyat artışı bekleyişiyle konut satın alanların çoğu, konutu kiralama arayışında olmadı. Çünkü beklenti, kiracısı olmasa da konut fiyatının artacağıydı. Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Mersin gibi şehirlerdeki yeni konutlardaki dairelerin çoğu boş durumda.

Fiyatının artacağı bekleyişi ile konut satın alanlar, şimdilerde fiyatın hızla gerilemesi karşısında üzülüyorlar. Boş daireleri kiraya vermek isteyenler kiracı bulamıyorlar. Ekonomideki yavaşlama nedeniyle ve de buna ek olarak konut sektöründe fiyatların gerilemesi ve kiracı bulunamaması sonucu, konuta talep daralmaya başladı.

Konutun cazibesi azaldı

Birikimi olanlar için, kredi kullanarak konut satın almayı düşünenler için konutun çekiciliği azaldı. Unutmayalım, ekonomideki yavaşlama gelirleri de olumsuz etkiliyor. Konuta ilgi duyanların birikimleri sınırlı. Birikimlerini konuta yöneltmek isteyenlerin çoğu zaten konut yatırımı yaptı. Gelirleri artmayanların konut satın almaları güçleşti.

Bütün bunlar tablonun olumsuz yanı. Ama konut piyasası yaşamını sürdürecek. Gerçekçi olalım. Nüfus artıyor. İnsanlar daha iyi yaşam özleminde. Çok kişinin gene de imkânı var. Bu nedenle konut piyasası çökmez, ölmez.

Ama görünen o ki konut piyasasında önümüzdeki günlerde daralma eğilimi devam edecek. Talep düşecek. Satış baskısı altında olanlar konut fiyatını düşürecek. Yeni konutlarda boş tutulan dairelerin kiraya verilmesi güçleşecek. Ekonomideki yavaşlama diğer sektörleri olumsuz etkilerken konut piyasasının eski canlılığını koruması imkânsız. Olan biteni normal karşılamak zorundayız.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Tolga Daniş23 Aralık 2016 01:25

    Dünya ortalaması dikkate alındığında emlak piyasası kendini geri ödeme süresi 12 16 yıldır Türkiye de bu süre 33 yıla çıkmış durumda Bu kadar irrasyonel yatırım olmaz

  • Sdk 23 Aralık 2016 00:11

    Emlak her zaman kazandırır bu sene dursa seneye kazandırır suriyelilerin yarısı gitmez biçok insan çürük binalarda oturuyor biçok aile kalabalık bi dünya genç evleniyor henüz depreme dayanıklı konut yüzde 20-30

  • yanlış hesap bağdat mı şam mı22 Aralık 2016 15:34

    2008 yılında abd yi vuran konut krizi 2011 de türkiyeyi vuracaktı ama suriyeden gelen göç dalgası buna engel oldu egerki suriyeliler giderse ev fiyatları %30 oranında düşecekk

  • melih demir22 Aralık 2016 12:34

    konutta vakıfla halk gyo lardaki anormal hisse durumları nedir..bürokrasi ne yapmak istiyor.**incelenmeli **nelker dönüyor bu 2 çok önemli bankanın gyo larında***

  • osman22 Aralık 2016 11:49

    sanayide birsey yapma konut uzerinden oyna. yabancılara konut satışına dur demeli. butun araşara konut satarak ulkeyi beton haline getirerek ve ortadoğuyu buraya taşıyarak ekonomik kalkınma olmaz.

  • Ezel22 Aralık 2016 11:46

    Yabancılara konut toprak satarak ekonomiyi ayakta tutma politikası hep ortasınıf yerliyi ezdi. Önce avrupalılara, sonra ruslara, sonra araplara konut satışları yasaları gecirildi. ulke betona cevrildi ve şişirilmiş konut fiatlarıyla yabancı zengin karşısında yerli orta sınıf ezildi.

  • ENGİN 22 Aralık 2016 11:20

    Bu kadar konut yapılıyor ama kime nasıl satılacak. Göreceksiniz konut stoğunun her geçen gün arttığı bu ülkede bu konutlar bir gün elde kalacak. Asgarî ücretin 1300 tl ( ağı içinde) olduğu ülkede alım gücü ortada . Satılamayan daireler kiraya veriliyor .

  • hani köylerimiz vardı22 Aralık 2016 10:13

    dağa taşa konut yaptılar.sebze yetiştiremiyoruz.

  • gerçek22 Aralık 2016 09:20

    Suriyeliler gittigi anda kiralar dip yapacak