E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakKonutta KDV’ye rötuş sinyali---

Konutta KDV’ye rötuş sinyali

Konutta KDV’ye rötuş sinyali
05 Ocak 2013 - 10:54 borsagundem.com

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Gerek görülmesi durumunda yeni düzenlemeler yapılabilir" dedi

Konutta yılbaşında yürürlüğe giren ve hem inşaatçıların hem de vatandaşların tepkisini çeken KDV uygulamasında düzenleme sinyali geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Gerek görülmesi durumunda yeni düzenlemeler yapılabilir" diyerek bu konudaki tepkilere duyarlı oldukları mesajını verdi. Sabah gazetesinin haberine göre, daha önceki uygulamanın adaletsiz olduğu ve yenisinin gerekliliği konusunda hemfikir olan Çevre ve Şehircilik ile Maliye Bakanlıkları, düzenlemenin herhangi bir mağduriyete sebebiyet vermemesi için ortak çalışma kararı aldı. Her iki bakanlığa yakın kaynaklardan alınan bilgilere göre, düzenlemede KDV oranını belirleyen arsa bedelinin vergide adaletsizlik yaratabileceği endişesi de bulunuyor.
VİLLAYA DAHA AZ VERGİ
İki bakanlığın inceleme kararı almasında arsa bedelinin semte göre değil emsal oranıyla belirlenmesi etkili oldu. Bu karar üzerine aynı semtte bulunan iki farklı emsaldeki arsa ele alındı. Çünkü aynı bölgede bulunduğu halde emsali düşük olan parsele lüks konut yapılsa bile daha az vergi alınıyor. Emsali yüksek olan arsaya sıradan bir konut yapılsa bile daha yüksek vergi alınıyor.
Yılbaşında yürürlüğe giren yeni KDV düzenlemesi 1 Ocak 2013'ten önce ruhsat alan markalı konutlar için avantaja dönüştü. Yapı ruhsatını bu tarihten önce alınan projeler KDV artışından muaf tutulduğu için etkilemeyecek. Böylece projenin fiyatı otomatik olarak yeni ruhsat alınanlardan yüzde 18 daha ucuz olacak. KDV'yi arsa değerine göre belirleyen yeni düzenleme henüz ruhsat almayan firmalarda büyük sıkıntı yaratacak. Yeni yılda bu kararın çıkmasını öngören birçok firma son 6 ayda ruhsat işlemlerini tamamladı.
17 bin konut inşa ediliyor
Markalı konutların pek çoğu Emlak Konut GYO ortaklığıyla gerçekleştiriliyor. Emlak Konut'un verilerine göre ise halen İstanbul'da 16 bin 206, Türkiye genelinde ise 17 bin 305 konut inşa ediliyor.
AKSAKLIKLAR YIL İÇİNDE DÜZELECEK
Yeni düzenlemeye göre lüks villada oturan kişi normal konutta oturandan daha az vergi ödeyecek. Yıl içinde buna yönelik yeni bir düzenleme gelmesi bekleniyor. Yetkililer, "Öyle yerler var ki, emlak değerini belediyelerdeki komisyon belirliyor. Bunları elden geçireceğiz. Şimdilik böyle uygulamaya geçti. Ancak süreç içerisinde aksaklıklar düzeltilecek" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HADİ ORDAN BEEEEEEE.07 Ocak 2013 23:37

    Bunlar tükürdüklerini YALAYAN insanlardır.

  • HADİ ORDAN BEEEEEEE.07 Ocak 2013 23:37

    Bunlar tükürdüklerini YALAYAN insanlardır.

  • VELİ SATAR05 Ocak 2013 16:46

    BÖYLE VERGİ DÜZENLEMESİ OLMAZ!BU İŞİ BİLMİYORSUNUZ,YAPACAKSANIZ BENİ DİNLEYİN:1ci yol:Öyle arsa rayici ile KDV olmaz,Her ilin şehir merkezinden dışa doğru kdv ayarlaması yapacaksın vede binanın yaşına göre nasılmı: 1.0-2 yaş ve şehir merkezinden 1 km mesafeye kadar olan binalarda kdv yüzde 20 olsun 2. 3-4 yaş 19,4-5 yaş 18,5-6 yaş 17,7-8 yaş 16,9-10 15,11-12 yaş 14,13-14 yaş 13,15-16 yaş 12,17-18 yaş11,19-20 yaş 10,21-22 yaş 9,23-24 yaş 8,25-26 yaş 7,27-28 yaş 6,29-30 yaş 5,31-32 yaş 4,33-34 yaş 3,35-36 yaş 2,37-38 yaş 1 39 ve üzeri 0 kdv 2.şehir merkezinden dışa doğru her km.de 1 puan indireceksiniz.3.Tek evi olanlara kdv nin her yaşdaki oranın dörtte biri uygulanmalı nedersiniz bunun üzerinde çalışma yapılabilir adalet budur arsa rayici ile olmaz. uyarsanız adalet etmiş olursunuz

  • ALİ TARTAR05 Ocak 2013 16:11

    BU VERGİYİ KOYANLARA SESLENİYORUM!NEKADAR BASİRETSİZCE VE HANGİ BEYİNSİZİN İŞİ!TAŞITLARIN YÜZDEYETMİŞİ VERGİ,AKARYAKITIN YÜZDE SEKSENİ VERGİ,YOLLAR KÖPRÜLER VERGİ BİR BU KALDIYDI ZATEN BİNA YAPARKEN 30-40 ÇEŞİT VERGİ HARÇ ALINIYOR SON BU KALDIYDI AFFERİM SİZE BUNUDA YAPTINIZ TEBRİK EDİYORUM ALLAH VERSİN SİZDEN BEKLENENDE BU BRAVO!....

  • flamenco7205 Ocak 2013 11:30

    Kanımca KDV artışının getirceği yük kentsel dönüşüm alanlarının genişletilmesi ile kompanse edilecek.Yani orta vadede kentsel dönüşüm alanlarının genişlediğine tanık olacağız sanırım..Aksi halde kentsel dönüşüm alanları dışında sıfır projeler stoklarını arttıran kalkan firmalar kentsel dönüşümle ortaya çıkacak olana konut arzı sebebiyle batacak..Yani bu yolla konut pazarı kentsel dönüşüm alanlarına kaydırılarak 1 taşla 2,3 kuş vurulmuş olacak...Hem, yaklaşan belediye seçimlerinde kentsel dönüşüm alanlarının genişletilmesi oy alınacak cazip bir vaat olacak, hem kentsel dönüşümle ortaya çıkacak konut arzının absorbe edilmesi noktasında kentsel dönüşüm alanları dışındaki konut arzı önlenecek, hem KDV artışı ile gelecek gelir atıl veya değil kamu yatırımları ile istihdam yaratan bir kaynak olarak kullanılabilecek, hem ekonomi büyütülecek vsvs..Eğer uzun vadeli strateji ve hedefler bu yönde ise bu kdv mevzuunda dramatik rötuşlar olacağını sanmıyorum..Bir de Hükümetin sektörün önde gelen güçlü firmaları ile kentsel dönüşüm odaklı bilgilendirici ve teşvik edici toplantılara hız vereceğini göreceğiz..kanımca:)..