E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Konut projelerindeki Güneş Enerjisi Santrali (GES) yatırımlarında Gelir Vergisi muafiyetinin kapsamını genişleten yasa değişikliği yapıldı. Değişiklik ile 50 kilovata kadar olan konut tipi güneş enerjisi kurulumları ile üretilen tüketim fazlası elektriğin satışından elde edilen gelir, vergiden muaf olacak.
Söz konusu düzenleme TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçen ve Genel Kurul’a gelmesi beklenen torba yasada yer alıyor.
SİTELERDEKİ YÜKSEK ELEKTRİK TÜKETİMİ
Yeni Şafak'tan Merve Safa Akıntürk'ün haberine göre; Komisyona düzenlemeye ilişkin bilgi veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Kaynakları Dairesi Başkanı Mustafa Çalışkan kentsel dönüşümden dolayı sitelerin yaygınlaştığına vurgu yaptı. Çalışkan, “Sitelerde, ortak kullanım alanları, asansör, hidrofor ve çevre aydınlatması gibi nedenlerle yüksek elektrik tüketimi bulunuyor. Dolayısıyla 50 kilovatlık tesisler bu sitelerin ihtiyaçlarını ancak karşılayabilecek hale geliyor” dedi.
Bugünün gelinen noktada yaklaşık 102 bin megavatlık bir kurulu gücün bulunduğunu belirten Çalışkan, "Kurulu gücün 8 bin küsuru güneş enerjisine dayalı, 54 bini de yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı tesislerden oluşuyor. Özellikle elektriğin tüketim noktalarında üretilmesini önceliklendiriyoruz. Mesken aboneleri tarafından ve sanayicilerimiz tarafından çok ciddi anlamda lisanslı üretim başvuruları yapılıyor. Daha önce 10 kilovat olarak belirlenen sonra 25’e çıkan değer aslında konutlar içindi ama bugün kentsel dönüşüm de dikkate alındığında artık siteleşmeye gidiyoruz" ifadelerini kullandı.
BİR SİTEYİ BİR TESİS KARŞILAYACAK
50 kilovatlık bir sistemin yaklaşık olarak 50 bin dolar maliyet ile kurulabileceği bilgisini de paylaşan Mustafa Çalışkan, bu büyüklükteki bir tesisin yıllık 60-65 bin kilovat saat elektrik üreterek, bir sitenin ihtiyaç duyabileceği 60 bin kilovat saatlik üretimi gerçekleştirebileceğini kaydetti. Çalışkan bu kurulumların üretim fazlasının satışında kısıtlama bulunmadığını ekledi.
Sitelerdeki ortak binaların çatı olarak değerlendirilebileceğini söyleyen Çalışkan, şu bilgileri paylaştı: "Sitenin, binanın kendi çatısı, varsa bahçesindeki diğer çatılar, mesela bir otoparkın üzeri; bunlar hep çatı olarak değerlendiriliyor. Yaklaşık 50 kilovatlık bir tesis için de 200-250 metrekarelik bir yüzey alanı yeterli olabiliyor."
Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Ayşe Dilbay da “home office” olarak kullanılan konutların da bu muafiyetten yararlanacağını ifade etti.
500 bin konut için ilk temeller atılıyor
Konut piyasası serbest düşüşte
Güneş enerjisi kapasitesinde rekor büyüme beklentisi
İtalya'da elektrik yüzde 59 zamlanacak
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
"RÜZGAR" bir yandan "GÜNEŞ" öte yandan ülkemize bereketli kazanç ve kesintisiz enerji sunuyor. BİST'te ucuz HİSSE'si olan şirketi bulmak ve paracıklara konmak ise BorsaGündem'den faydalanıp CUKKALANMAK zamanı... Herkese bereketli bol kazançlar dostlar.
ucuz enerjı rekabet eden ağır sanayi demek, TL/ USD birbirine eşit bile olsa TL üretilen enerjı ile tl üretilan mallar, Ülkeye avruapdan bol bol sıfır modern fabrikalar gelmesi demek :D yıllardır yazıyoruz ama boş. Bu 100 milyar usd enerjı masrafıi cari açık temeli.. yılda 1-3-5-10-15-20 derken cari açık kademeli olarak sıfıra dahi gidebilecek. Bir çok üretim hattı tesisi, fabrika iş sahası demek. kanal İstanbullar yerine okullar yerli-yabancı ekip transferler ile bu tesisler kurulup dünyaya çöl iklimlerdeki krallıkalra kadar milyar usd lik pazar kurarız... var mı böyle baba yiğit ? Bu ülke varlık içinde yönetilecek bir ülke , yapacak kadroda sistemde ekipte kaynakta parada vb vb hepsi bulunur ... İcraat sıfır. iktisat, işletme, öğretmen vb. mezun oluyor, işsiz... yahu kapa to kulları yenilerini alternatif enerjılere çevir orada okut. yurtdışına gönder, geri getir dunyaya egemen ol.
Ünivetsiler, endüstri meslek liseleri, baız belediyeler ve sigorta uzmanları güzel bir organizasyon yaparak, uzman bir kaç ithal kişi getirip, üretim hatlarını ülkemize kurmalı. sıfırdan %100 bu alanda uzman olmalıyız. Ülkemizin 100 milyar enerjı açığı böyle kapanacak. Bu alanda uzman olmalıyız. ihalar, sihalar, uzay araştırmaları bu alanda mecbur sonsuz enerjı için araştırmalarada girecek. evler, devlet kurumlarıi, binalar, tarla sulama, inanılma zpotansiyal var. hemde ilkim öyle bişe ki 5 derece dunyad aoynaması ülkemizin yetişen ürünlerini dahi yok edebiliyor. örnek akdenize gelen sıcak su okyanus balıkları balon balıgı gibi yalam alanları iklimdeğişinde değişiyor. Bu alanda enerjı bakanlığı sadece 5 yıl temel atsa uzman ekip ihracı vb eğitim üretim tesis kurulum, şark edilebilir otomobil piller, yol ışıklandırmalar, petrol tesislerinde güneş ejernısi, rüzgar vb.
Borsadaki yeotek ve smarta guzel haber.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:44)