E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Gayrimenkul sektörünün önemli derneklerinden KONUTDER, iki hafta önce başkanlık seçimine gitti. Derneğin eski başkanı Ömer Faruk Çelik, yerini Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas’a bıraktı. Altan Elmas, bir grup basın mansubuyla yaptığı toplantıda hem KONUTDER’in yeni politikalarını hem de gayrimenkul sektörünü değerlendirdi.
Elmas, KONUTDER olarak yeni dönemde gündemlerine kentsel, dönüşüm, imar yönetmeliği, müktesep hak, yabancıya satışın artırılması, gayrimenkul sertifikası ve orta gelir gurubuna yönelik konut üretimini aldıklarını belirterek, “2016 yılında gayrimenkul sektörü Türkiye ekonomisinin çok üzerinde, 7.2 büyüdü. Büyüme hızı yavaşlamayan tek sektör olduk. 2017’de de böyle bir gelişme bekliyoruz” dedi. Bu büyüme oranlarıyla istihdama en fazla katkı sağlayan sektör konumuna geldiklerini de dile getiren Elmas, “Sadece 2017 yılında 154 bin ek istihdam sağladık. Bize en yakın sektör 49 binle perakende sektörü oldu” diye konuştu.
Yeni dönemde bugüne kadar üzerine çok fazla yoğunlaşamadıkları alt gelir grubuna yönelik konut üretimi üzerine de çalışmalar yapacaklarını açıklayan Altan Elmas, “Artan arsa maliyetleri istemediğimiz bir şekilde sektörü talebin sınırlı olduğu piramidin üstüne doğru itiyor. Ancak talep aşağıda” dedi.
Bu yükselişin öncelikle arsa maliyetlerinden kaynaklandığını aktaran Elmas, “Arsa pahalı olunca oraya yapılan proje de zorunlu olarak pahalı bir proje oluyor. Arsa bir proje maliyetinin yüzde 50’sini oluşturunca, ayrıca rekabet, lüks ve büyük konut üretimi oldukça fiyatlar ister istemez 7 bin ile 10 bin TL seviyesine geliyor” dedi. Sektörde maliyetlerin düşmesi için mimari tarzda düzenlemelerin yapılması gerektiğini aktaran Altan Elmas, “Çok büyük evler yerine daha küçük evler yapılabilir. Ayrıca devlet tarafından yapılan ihalelerde de arsa payı yüzde 25’le sınırlandırılabilir. Aynı şekilde fiyatlara da bir sınır koyabilir” diye konuştu.
Yabancıya tanıtıma çıkacaklar
Mütekabiliyet yasasından sonra yabancıya satılan kunutun 4.5 milyar dolar seviyesine geldiğini kayde eden Elmas, yabancıya satışta KDV’nin kaldırılması ve vatandaşlık hakkının çıkmasının ellerini rahatladığını belirtti. Daha fazla konut satmak için yurt dışında pazarlama atağına geçeceklerini anlatan Elmas, bu rakamı 10 milyar dolara çıkaracaklarını söyledi.
Sertifikanın yaygınlaşması için düzenleme şart
Gayrimenkul sertifikasını da değerlendiren Elmas, sektör için önemli bir gelişme olan mevcut gayrimenkul sertifikasında SPK tebliğinin son derece kısıtlayıcı olarak yorumladı. Sektördeki tüm firmaların TOKİ altında proje yapmasının mümkün olmadığını sertifikanın yaygınlaşması için “Konut edinimden ziyade menkul kıymet olmalı. Ayrıca blok yerine daire satışı gelmeli. Çünkü bir kentsel dönüşüm projesinde hak sahipleri kendi bloklarının buna konu olmasını istemeyebilir. Ayrıca sertifika satışından elde edilen gelir 10’arlık dilimler şeklinde ve 3 yıl içinde müteahhide veriliyor. Böylesi uygulamalar sertifikanın yaygınlaşmasını engelliyor” dedi.
Yeni konut üretiminin 300 bini dönüşümden gelmeli
Gelecek 20 yıl boyunca sektörün gündeminde kentsel dönüşümün olmasını beklediklerini kaydeden Altan Elmas, “Bu nedenle dönüşümün daha da ivmelenmesini üretim potansiyelimizin bu alana kaymasını bekliyoruz” dedi. 6.5-7 milyon konutun dönüşmesi gereken Türkiye’de 5 yılda çok az mesafe aldıklarını aktaran Elmas şöyle konuştu: “Yılda 1 milyona yakın yeni konutun üretildiği Türkiye’de bunun 300 bininin kentsel dönüşüm kaynaklı olması gerekir. Bunu 300 bin seviyesine getirirsek ancak 20 yılda dönüşümü tamamlarız.” (Dünya / Leyla İlhan)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
siz ilk önce borsada gyo ların perfonmanslarını düzeltin..onu gören paralı**kesim zaten daha çok korkuyor..güven güven***
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:36)