E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKomuta kademesine gençlik aşısı---

Komuta kademesine gençlik aşısı

Komuta kademesine gençlik aşısı
25 Ocak 2014 - 13:49 borsagundem.com

Askeri Torba Yasa Tasarısıyla ordunun komuta kademesi de gençleştirilecek…

Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarına Yüce Divan'da yargılanma imkanı sunacak Askeri Torba Yasa Tasarısıyla ordunun komuta kademesi de gençleştirilecek. Rütbe bekleme süreleri birer yıl düşülecek. Buna göre tuğgeneralliğe geçiş için bekleme süresi 4 yıla inecek, tümgeneralliğe geçiş süresi 3 yıl olacak. Yüksek lisans için 1, doktora için 1 yıl için erken terfi getirilecek. Böylece genç yaşta genelkurmay başkanı olmanın da önü açılmış olacak.

Milli Savunma Bakanı Yılmaz, komisyondaki görüşmeler sırasında yeni tasarıda getirilen düzenlemeyle ilgili olarak, 22 yaşında Harp Okulu'ndan mezun olan bir teğmenin şu andaki mevcut uygulamaya göre 55 yaşında korgeneral, 59 yaşında orgeneral olabildiğini anlattı. Yılmaz, yeni düzenlemeyle erken yaşta YAŞ'a sunulma imkanı getirildiğini, erken terfiye alternatif açılmış olacağını söyledi. Yılmaz, yine kuvvet komutanlarının görev süresinin 1 yıl uzatılması konusunda yetki verildiğini, zorunlu emeklilik yaşının 65 olduğunu kaydetti. Yılmaz, "Üst üste 3 yıl uzatma kuvvet komutanlarına getiriliyor. 63-65 yaşı da yaşlı olarak görülmesin. Ortalama yaş 75'e çıktı artık. Tecrübeli personel olmasının da faydaları var" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kaan Yılmaz25 Ocak 2014 14:11

    Bu iktidar döneminde, 2002'den bu yana hükümet ile TSK arasının limoni olduğu dönem dahil, ne hikmetse, TSK ile ilgili her yeni kanun değişikliğinde subayların imkanları, özlük hakları ve terfilerinde hep pozitif gelişmeler oldu. Maaşlar, yan ödemeler ve tazminatlar teğmeninden orgeneraline yükseltildi, rütbe bekleme süreleri kısaltıldığı gibi emekli olma durumunda da bir albaya tüm tazminatları peşinan verildi ve çalışırken aldığı maaşın %85'i de emekliliğinde tüm subaylara verildi. Genelkurmay subaylara herşey tıkır tıkır verilirken astsubay ve uzmanlara gelince sağır-dilsiz oldu. Polislerin yıllar önce aldığı ve almakta olduğu 100 TL'yi daha yeni reva gördü. Subayların bekleme süreleri kısaltılırken Astsubayların ki uzatıldı. Yeni tasarı ile zaten yığılmış olan Albaylara görev verilecek masa bulunmazken, general sayımız malum tutuklamalar nedeniyle azaldı denilerek generallikteki bekleme süreleri kısaltılarak bu soruna bir çare bulunmaya çalışılmış ama 3-4 sene sonra bu eksiklik de giderildiğinde bu sefer albay yığılmaları gibi general yığılmaları olacak ve komuta kademesindeki atamalarda siyasal etki daha da artacak. Böylece yükselecek ve görevde uzatma bekleyecek generaller sadece TSK içerisinde değil, siyasal arenadan da medet umacak hale gelecek. TSK'nde köklü kanun düzenlemeleri yerine hep günü kurtarma derdine düşülüyor.

  • k.y25 Ocak 2014 14:03

    ne güzel bir reform