E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKömür şehitlerine mermer anıt---

Kömür şehitlerine mermer anıt

Kömür şehitlerine mermer anıt
17 Mayıs 2014 - 06:22 borsaningundemi.com

İMİB Başkanı Ali Kahyaoğlu, kazayı unutturmamak için anıt yapılacağını açıkladı

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Soma’da hayatını kaybeden meslektaşları için ‘anıt’ inşa etmeye hazırlanıyor.

Eylem Türk'ün Milliyet'teki haberine göre İMİB Başkanı Ali Kahyaoğlu, “Soma Belediye Başkanı ile görüşüp hayatını kaybeden madencilerimiz için uygun bir alana şehitlik yaptırmayı istiyoruz. Unutmamak, unutturmamak için. Bu anıtı yine madenci meslektaşlarının çıkarttığı mermerden inşa etmeyi planlıyoruz” dedi.

Anıt mimarisi için genç mimarlarla çalışabileceklerini belirten Kahyaoğlu, şöyle devam etti: “Ayrıca yardım kampanyası başlatmak üzere gerekli müracaatları yaptık onay bekliyoruz. İhracatçı Birlikleri Yasası’nda yardımla ilgili bir madde yok. Oysa birlik başkanı olarak kendi sektörüme yönelik yardım yapma hakkımın olması gerekir. Bu nedenle benim ve yönetim kurulumuzda yer alan Aydın Dinçer ile Rüstem Çetinkaya’nın adına yardım kampanyası başlatıyoruz. Topladığımız parayı ise Soma’da doğrudan hedefe yönlendireceğiz.”
Kahyaoğlu, “Bu amaçla şehit olan kardeşlerimizin, meslektaşlarımızın çocuklarına ve ailelerine destek olmayı amaçlıyoruz” dedi.

KANUNDA OLMASI ŞART MI?

Kahyaoğlu Soma’da yaşanan faciayla ilgili olarak yanıt bulamadığı sorular olduğunu söyleyerek, şu bilgileri verdi:
“Benim anlam veremediğim konu şu: neden iki vardiya çalışanları aynı anda ocak içinde bulunuyordu? Her türlü riski azaltmak adına neden alttaki vardiya çıktıktan sonra diğer vardiya ocak sahasına inmedi, bilemiyorum. Ayrıca Maden Yasası’nda yaşam odası yok diye biliyorum. Ama koruyucu önlem almak için kanunda olması şart mıdır? Gelişmiş ülkelerde güvenliğe ilişkin önlemler kanunda yer almasa bile alınıyor.”

YASADA DEĞİŞİKLİK
...
Maden Kanunu’nda değişiklik yönünde çalışmalar yapıldığını hatırlatan Kahyaoğlu, “Bu süreç birkaç ay geciktirilmeli, ertelenmeli. Yasanın sektörde yaşanan bütün sıkıntıları kapsaması gerekiyor. Değişiklikler,  sektörün taraflarıyla beraber ele alınmalı” diye konuştu.
Madencilerin yükümlülüklerini her zaman yerine getirmesi gerektiğini kaydeden Kahyaoğlu, “Madenler devletin, biz kiracılarız. Bürokratik ve yerel problemleri de devlet çözmeli. Ayrıca madencilik türlerine göre de yaptırımlar ayrılmalı. Bunlar gibi pek çok konu yeniden ele alınmalı” dedi.

SOMA'DA İHMAL DAHİL HER ŞEY İNCELENMELİ 

Türkiye’de yaşanan sorunun kaynağı tam anlaşılmadan suçlamaların başladığını vurgulayan
Ali Kahyaoğlu, şunları söyledi: “Önce olayı tam boyutuyla görmek lazım. Özellikle son 6-7 yıldır Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) ve bakanlık inanılmaz sıkı denetimler yapıyor. Bu konu da sorumlu kim ise, hata, eksik, ihmal, suistimal ve buna benzer ne varsa bilirkişilerce tespit edilerek gereken yapılmalı. Sabotaj dahil her şey incelenmeli ve gerçek
neden en kısa zamanda bulunmalı. Suçlunun kim olduğunu söylemek için bilirkişinin kesin raporunu görmek gerek.”

MADENLER KAPATILIRSA HAYAT BİTER

Soma’daki bu madenin gerekli tüm önlemler alınıncıya ve yaşam odaları yapılıncaya kadar kapatılması gerektiğini söyleyen Ali Kahyaoğlu, “Ama bu kazadan yola çıkarak tüm madenlerin kapatılması, durdurulması gerekir demek doğru değil. Madenler kapatılırsa hayat biter. Çünkü bindiğiniz otomobilden uçağa, trenden, yemek yediğiniz çatala kadar pek çok şey maden” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)