E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKömür bitti, elektrik üretimi durdu, kesinti kaçınılmaz---

Kömür bitti, elektrik üretimi durdu, kesinti kaçınılmaz

Kömür bitti, elektrik üretimi durdu, kesinti kaçınılmaz
02 Haziran 2022 - 08:21 borsaningundemi.com

Devlet, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinin ihtiyacını karşılayacak kömür sahasını işletmeciye teslim edemedi. İşletmeci sahayı şimdi teslim alsa bile santraller 2023 içinde kömürsüz kalacak, bu da elektrik kesintisi kaçınılmaz demek

Kömür bitti, elektriğe paydos!
Devlet, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinin ihtiyacını karşılayacak kömür sahasını işletmeciye henüz teslim edemedi. İşletmeci sahayı şimdi teslim alsa bile santraller 2023 içinde kömürsüz

Muğla’daki Yeniköy ve Kemerköy kömür santrallerini işleten YK Enerji Anonim Şirketi’nin Genel Müdürü Mesut Serhat Dinç, Elektrik Üretim AŞ EÜAŞ tarafından düzenlenen Termik Santrallerin Geleceği Çalıştayı’nda bir sunum gerçekleştirdi. Yerli kömüre dayalı enerji üretim santrallerinin, enerji sürekliliği ve arz güvenliği açısından kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan Dinç “Ancak bu santrallerde yakıt olarak kömür tüketildiğinden, bu tesislerin Avrupa Birliği baca gazı salımı değerlerine uyumu ve verimliliğin arttırılması şarttır” dedi.

YK Enerji tarafından işletilen kömür santrallerinin verimliliğini arttırmak üzere rehabilitasyon projesi yürüttüklerini ve bugüne kadar 270 milyon euroluk yatırım yaptıklarını kaydeden Dinç şunları söyledi:

“Yeniköy ve Kemerköy santrallerimizdeki rehabilitasyon projesi ile kükürtdioksit, azot oksitleri ve toz emisyonları halihazırdaki mevzuat sınır değerlerine ulaşıyor, hatta bunların da altına düşüyor. YK Enerji olarak Net Sıfır Hedefine ulaşmak için hibrit santral modelini de uygulamaya koyduk, bu amaçla yenilenebilir enerji projeleri (GES) planlama aşamasında.”

20 yıllık kömür var ama...

YK Enerji Genel Müdürü Mesut Serhat Dinç, tüm dünyada iklim değişikliğine yol açtığı gerekçesiyle fosil yakıtlardan bir an önce vazgeçilmesi gerektiğine dair yaygın bir anlayış bulunduğuna işaret ederek yakın ve orta vadede, baz yük santral vasfındaki mevcut kömür santrallerinin alternatifinin bulunmadığının altını çizdi.

Yeniköy ve Kemerköy santrallerinin kömür rezervleri açısından değerlendirildiğinde, yaklaşık 20 yıl daha enerji üretebilecek durumda olduğunu belirten Dinç şöyle konuştu:

“Bu süreç içerisinde enerji arz güvenliğini sağlayacak, net sıfır karbon salımı hedefine de uygun, alternatif baz yük enerji üretim projeleri geliştirilmeli. Çünkü Yatağan Termik Santrali’ni de eklersek Güneybatı Anadolu’da kilit konumunda yer alan bu üç önemli baz yük santralin de yakın gelecekte çalışamama durumu söz konusu. Her geçen gün yaklaşan bir tehlike. Bu tehlikeyle vatandaş elektrik kesintileri yoluyla yüzleşecektir.”

Baz yük santrallere kömür bulunamaması yüzünden elektrik kesintileri yaşanması halinde, Yeniköy, Kemerköy ve Yatağan santralleri ile ilgili uyarıların öneminin daha iyi anlaşılacağının altını çizen Dinç “Ancak bu arada enerji arz güvenliği için her geçen gün biraz daha geç kalmış olacağız. O yüzden bu tesislerin geleceğine dair yapılacaklar çok kritik. Çünkü bu üç baz yük kömür santrali Türkiye elektrik sisteminin bütününü de çok yakından ilgilendiriyor. Güneybatı Anadolu’da yaşanabilecek elektrik kesintilerinin burayla sınırlı kalmayıp, önce Ege’yi sonra bütün ülkeyi etkileyeceği çok açık” uyarısında bulundu.

İKİ ELEKTRİK SANTRALİNDE YENİLEME

YK Enerji Genel Müdürü Mesut Serhat Dinç’in verdiği bilgilere göre Kemerköy Termik Santrali’nde 1 Ekim 2019 tarihinde, birinci üniteden başlayan rehabilitasyon daha sonra ikinci ünite ile devam etti. Üçüncü ünitenin haziran ayı içerisinde rehabilitasyona girmesi planlanıyor. Daha sonra sırasıyla Yeniköy-2 ve Yeniköy-1 ünitelerinin rehabilitasyonu tamamlanacak. Bakanlık kabul işlemleri gerçekleştirilen Kemerköy-1 ve Kemerköy-2 ünitelerinin ayar, optimizasyon ve devreye alma çalışmaları sürüyor.

AYNI ELEKTRİĞİ DAHA AZ KÖMÜRLE ÜRETİYOR

Kemerköy Termik Santrali’nin, rehabilitasyonu tamamlanan 1. ve 2. ünitelerinin, çalışma öncesi ve sonrası performans test değerleri karşılaştırıldığında, kazanda yüzde 3-4 oranında verim artışı görüldü. Eski konvansiyonel buhar türbinlerinin yeni nesil, yüksek verimli buhar türbinleri ile değiştirilmesi sayesinde kazan çıkış buhar debi, basınç ve sıcaklık değerleri değişmeden aynı buhar ile jeneratör çıkış gücü 210 MWe’den 232,6 MWe seviyesine yükseltildi. Böylece MW başına yakılan kömür miktarı yaklaşık yüzde 10 azaltıldı. (Dünya / Mehmet Kara)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AHMET ÖZBİR02 Haziran 2022 17:00

    NÜKLEER ve RÜZGÂR Enerji Türk'ün gönlündeki, ötesi berisi PAHALI be abi.

  • Mucise Reis ;)03 Haziran 2022 08:13

    Bu arada neden GÜNEŞ yazmadın ? Kılıçdaroğlunun güneş enerjisi sistemlerini kurup çiftçiye bedava elektrik verecek diye mi ahahaha :D  Ey Ahmet Özbir edend, bu satten sonra aya Türk asronot gönderip ırada mısırda üretseniz çiftçi vuracak tokatı. "1 vekil nasıl köye gitmeden, köylüden oy ister ?" demey başladılar :D otomobili kır bir köy kahvesine dinle dertlerini, Köylü siyaseti bırakmış, kendi derdine düşmüş... Tuik verilerinde koyun kuzu inek dana rakamlar artsada, köy meydanında , köy damlarında hayvan sesi yok.. :D Artık briket ev alır suriyede yaşarsın sende : ))

  • Mucise Reis ;)03 Haziran 2022 08:10

    yüzyıllık kömür üretimi yapamayanlarda ne nükleer enerji üretimi yapar ama :D  5 şeker fabrikasını yönetemeyıp zarar ediyor diye satanlar da ne işletir ama nükleeer tesisi :D 

  • E akar02 Haziran 2022 13:55

    Kimsenin ekmeği ile oynamayacaksin

  • Güneş02 Haziran 2022 11:48

    Güneşi bol yerler başta olmak üzere orta anadolu, güney, marmara ve egede yeni yapılan konut fabrika vb yapıların çatılarına güneş enerjisi sistemi kurma zorunluluğu getirin. Köy ve kasabalardaki belediyelere de 5 yıl içinde enerjisinin en az % 50 sinin  bu sistemlere çevirme, kurma ve dağıtma görevi verin. Enerjinin en az % 30 unun güneşten elde etme hedefi konulmalı. 

  • Lala02 Haziran 2022 10:42

    Aklınca halkı tehdit edip taviz koparmaya çalışıyor. Çevreyi en fazla kirleten, kansere neden olan şey kömür santralleri. Hepsi kapatılmalı, rüzgar, güneş hiç olmadı dogalgaza geçilmeli. Daha çok kömür diye Soma da 300 madenci öldü, değer miydi?

  • mesut kaya02 Haziran 2022 11:54

    kömür santralleri yerli kömürle çalışır ülkeye döviz kaybettirmez. çevre kirliğini masraflı olsa da filtrelerle çözersin. rüzgar santrali olabilir. güneş panelleri hammaddesi ithal, doğal gaz ithal. somada madenciler kömür den değil iş güvenliği olmadığı için öldü maallesef.

  • deniz02 Haziran 2022 09:48

    100 bin mw üstü kurulu gücü olan ülkemde , elektriksiz kalacağız! ya insanların aklıyla dalga geçmeyin lütfen. enerji konusunda insanlarıda yanlış yönlendişrmeyin. o santraller özel sektöre ait ve özel sektör o santrallerden ürettiği elektriği kendi dağıtım bölgesinde satıyor mu? satmıyor mu? 

  • Mucise Reis ;)02 Haziran 2022 09:11

    Devlet kritik noktaları asla ve asla özele bırakmamalı, satmamalı denildi mi ?.... satılmasın bazı kritik sahalar, işlemler denil di mi ? devlet her kritik alanı hesaplar planlar gerekirse kendisi elini taşın altına zarar etsede müdahale ve yatırım yapar denildi mi ?... eee ne diye bu abuk subuk haberleri okumak zorunda kalıyoruz ?? Koskoca ülkenin sanayisi üretimi durdurulursa ne olur ? senin elektrık üretmede yaptığın zarar olsa da sanayi üretim özel sektor üretim den elde etiğin gelirler zararını kapatır kar yazar... :D ama sen üretim hatlarına zararınada olsa enerjı veremez isen, bu sefer 3 kuruş zarar ettirmedim ben derken binlerce kuruş üretim durması ile elde edersin :D buna planlama derler ... 

  • KILIÇ02 Haziran 2022 08:46

    her gün birbirinden beter oluyor hökümet uçuyoruz diyo bunlar halkı magarada yaşıyor sanıyor ama halk magarada yaşayacak halede getirecekler.