E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Uzmanlar ve ekonomistler derin bir resesyonun haberciliğini yapıyor. Neredeyse herkes ABD ekonomisini ve dünya ekonomilerini bir durgunluğun beklediğinden emin.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Ekonomist El-Erian, beklenen resesyonun alışıldık durgunluklara benzemeyeceğini ve hem ekonomik hem finansal anlamda derin ve köklü bir değişime yol açacağını iddia ediyor. El-Erian, ekonomik çarkın ‘dönüş’üne değil, ‘dönüşüm’üne odaklanıyor.
Ekonomik ve finansal değişim
Fortune’dan Alena Botros’un haberine göre, üst düzey Ekonomist Mohamed El-Erian, sadece başka bir resesyona değil, ‘derin bir ekonomik ve finansal değişime’ doğru gittiğimizi söylüyor.
Yatırımcılar ve ekonomistler durgunluk alarmı veriyor. Ancak aylardır uyarı işaretlerinin arttığını gören Ekonomist El-Erian, bu potansiyel durgunluğun alıştığımızdan farklı olduğunu söylüyor. En iyi Fed ve piyasa gözlemcilerinden biri olan ve ekonomide ve piyasalarda bir süredir gördüklerinden hoşlanmadığını ifade eden El-Erian, Foreign Affairs için yaptığı yorumda, ekonomik zorlukları ,’geçici ve hızlı bir şekilde tersine çevrilebilir’ olarak görme eğilimi olduğunu yazdı ve Fed'in yüksek enflasyonun geçici olacağı şeklindeki ilk düşüncesine veya bir durgunluğun kısa olabileceğine dair fikir birliğine atıfta bulundu. El-Erian, “Dünya başka bir durgunluğun eşiğinde sallanmıyor. Dünya derin bir ekonomik ve finansal değişimin ortasında” diye ekledi.
Bir iş döngüsü, beklenen son noktasına ulaştığında ve bir sonraki döngü gerçekten yükselişe geçmeden önce bir durgunluğun meydana geldiğine dair ekonomik teoriye atıfta bulunan El-Erian, ancak tüm dünyanın açık şekilde deneyimlediği gibi, ‘mevcut iş çevriminden daha uzun süre dayanacak’ büyük değişiklikler nedeniyle ‘ekonomik çarkın’ bu kez bir dönüşü olmayacağını söylüyor. El-Erian, bir ‘dönüş’ten öte bir ‘dönüşüm’den bahsediyor ve o dönüşümün küresel ekonomi için yolda olduğunu gösteren üç eğilimin altını çiziyor.
Dünya ekonomisini dönüştüren üç ana trend
El-Erian, ilk dönüşüm eğiliminin, yetersiz talepten yetersiz arza geçiş olduğunu söylüyor. İkinci dönüşüm eğilimi olarak ise merkez bankalarından gelen sınırsız likiditenin sonunu gösteren El-Erian üçüncü olarak ise finansal piyasaların artan kırılganlığını gösteriyor.
Bunların ‘son birkaç yıldaki olağandışı ekonomik gelişmelerin çoğunu’ açıklamaya yardımcı olduğunu yazan ekonomist, ileriye baktığında, ekonomik şoklar ‘daha sık ve daha şiddetli’ hale geldikçe daha da fazla belirsizlik yaşanacağını öngörüyor. El-Erian, “Analistler henüz buna uyanmıyor” diye de ekliyor.
İlk değişim, tüm sistemin durması ve hükümetin teşvikiyle veya El-Erian'ın ‘muazzam yardımlar’ dediği ve ‘arzın çok ötesinde talep dalgalanmalarına’ neden olan pandeminin etkilerinden kaynaklanıyor.
Ancak El-Erian, zaman geçtikçe tedarik sorununun ‘pandemiden daha farklı ve fazla nedenlerden kaynaklandığının’ netleştiğini söylüyor. Ekonomist bunu, Rusya'nın yaptırımlar ve jeopolitik gerilimlerle sonuçlanan Ukrayna'yı işgalinin yanı sıra salgının getirdiği yaygın iş gücü kıtlığına da yoruyor. Tedarik zincirlerindeki bu kesintilerin 2019 dönemi tedarik zincirinin yeniden inşası yerine, şirketlerin üretimlerini evlerine yaklaştıran daha kalıcı bir değişim olan ‘yakın üretim’e yol açtığını ifade eden El-Erian, bunun da temelde ‘küreselleşmenin doğasındaki bir değişikliği’ yansıttığını iddia ediyor.
Finans piyasalarında artan kırılganlık
El-Erian, “Daha da kötüsü, küresel ekonomik manzaradaki bu değişiklikler, merkez bankalarının yaklaşımlarını temelden değiştirmesiyle aynı zamana denk geliyor” diyor. El-Erian, aylardır yaptığı gibi, özellikle Fed'i enflasyonun ekonomiye yerleşmesini tanımakta çok yavaş davranmakla ve ardından kaybedilen zamanı telafi etmek için yaptığı hızlı oran artışlarıyla eleştiriyor.
Enflasyon yükseldikçe, Fed agresif oran artışlarına yöneldi. Son dört faiz artışının tümü 75 baz puan olarak gerçekleşti ve faiz oranını yüzde 3,75 ila yüzde 4 aralığına yükseltti. Ancak El-Erian, yaklaşımdaki bu temel değişikliğin üçüncü soruna yol açtığını yazıyor. El-Erian, “Piyasalar, Fed'in kaybedilen zamanı telafi etmek için çabaladığını fark etti ve faiz oranlarını ekonomi için iyi olandan daha uzun süre yüksek tutacağından endişelenmeye başladı. Sonuç, finansal piyasa oynaklığı oldu” diyor.
Fed’in işi hiç olmadığı kadar zor
El-Erian, “Piyasalar, merkez bankalarından kolay para bekleyecek şekilde eğitildi ve bunun ‘ters etkisi’, ‘küresel finansal faaliyetin önemli bir kısmının’ diğer düzenlenmiş varlıkları arasında yer alan varlık yönetimine, özel sermayeye ve hedge fonlara akması oldu. Bu yıl kolay para döneminin sona ermesinden bu yana piyasalardaki dalgalanmalar, yatırım açısından önemli bir yığının yeni bir yuva araması olarak anlaşılabilir. Finansal piyasaların kırılganlığı da tam bu mantıkta yatıyor” diye yazıyor.
“Finansal sistemin kırılganlığı merkez bankalarının işini de zorlaştırıyor” diyen El-Erian, “Fed, normal ikilemiyle yani ekonomik büyümeye ve istihdama zarar vermeden enflasyonun nasıl düşürüleceğiyle yüzleşmek yerine şimdi bir üçlemle karşı karşıya: Enflasyonu düşürme, büyümeyi ve istihdamı koruma ve finansal istikrarı sağlama” şeklinde yazıyor.
El-Erian, ileriye dönük olarak, bu değişikliklerin ekonomik sonuçlarını tahmin etmenin daha zor olacağı anlamına geldiği sonucuna varıyor. Ve bu El-Erian’a göre mutlaka tek bir basit sonuç anlamına değil, daha ziyade bir ‘basamaklı etkinin yansıması’ anlamına geliyor; yani El-Erian’a göre bundan sonra ortaya çıkacak herhangi bir kötü olay muhtemelen bir başkasına yol açma potansiyeli taşıyor.
El Erian: Doların yükselişi ülkeleri iflasa sürüklüyor
El- Erian: Yatırımcıları zorlu bir dönem bekliyor
El-Erian: Fed direksiyon başında uyuyakaldı
Fitch Ratings'ten ABD ve Euro Bölgesi için resesyon uyarısı
Resesyon endişeleri emtia piyasasını vurdu
Morgan Stanley'den resesyon yorumu
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Emir kulu konuşmuş ama dilinin altında ne var pek belli değil. Belli olan şu ki Dünya nın azgın kapitalistlerini Dünya nın hükümdarı yapma gayreti içinde! Bundan hiç şüpheniz olmasın.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:07)