Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, piyasalardaki dalgalanmalardan özelleştirme ihalelerinin etkilenmediğini belirterek, 2013 yılı içinde 13 milyar dolarlık uygulama yapıldığını kaydetti. Bu yıl içinde elektrik dağıtım özelleştirmelerinin tamamlanacağını ifade eden Aksu, Dicle Dağıtım Bölgesi’nin devir işleminin tamamlandığını ve Dicle Bölgesi’nin devri ile birlikte devletin yıllık 1 milyar liralık zarardan kurtulduğunu söyledi. Aksu, “Özelleştirmeler sadece gelir demek değildir. Aynı zamanda, yapısal birçok konuda da devlete önemli katkı sağlamaktadır” dedi. Aksu, bu yılın sonuna kadar Milli Piyango için ihaleye çıkmayı planladıklarını belirtti.
Özelleştirme uygulama ve hedeflerini Taraf’a anlatan Ahmet Aksu’nun, özelleştirme projeleri ile ilgili verdiği mesajlar şöyle:
Elektrik dağıtımında sona doğru Türkiye’nin yıllardır gündeminde bulunan elektrik dağıtım özelleştirmelerinde sona gelindiğini ifade eden Aksu, 21 dağıtım bölgesinden bugüne kadar 18’inin ihalelerinin tamamlanarak özel sektöre devredildiğini söyledi. Aksu, “Ayedaş, Toroslar ve Vangölü dağıtım bölgelerini de önümüzdeki günlerde devredeceğiz. Eylül ayı itibariyle, elektrik dağıtım özelleştirmelerini tamamlamış olacağız. Böylece, Türkiye en büyük problemlerinden birisini halletmiş olacak” dedi.
Devlet tahsilâtı düşürmeyecek Aksu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in enerji dağıtım özelleştirmelerinin tamamlanmasında büyük desteği olduğunu hatırlatarak, dağıtım özelleştirmeleri ihaleleri ile enerji sektöründe yapısal bir dönüşümün de tamamlamış olacağını kaydetti. Aksu, mevcut sistemde, elektrik bedellerinin tahsil edilmemesi halinde enerji KİT’leri arasında zincirleme bir borç-alacak sarmalının oluştuğunu hatırlatarak, yeni dönemde bu sıkıntının da ortadan kalkacağını bildirdi. Aksu, “Artık, elektrik tahsilâtı yapıldı yapılmadı, kayıp kaçak oranı düştü düşmedi devlet düşünmeyecek. Şirketler, elektrik bedelini teminat mektubu ile ödeyecekler. Dolayısıyla devlet, tahsilât sorununu da çözüme kavuşturmuş olacak. Bu da enerji sektöründe verimliliği getirecek. Enerji fiyatları ve cari açık da olumlu etkilenecek” diye konuştu.
Özelleştirmeye çözüm etkisi Çözüm sürecinin Doğu ve Güney Doğu illerindeki özelleştirmelere önemli katkılar sağladığına dikkat çeken Aksu, çözüm sürecinin etkisi ile Dicle ve Vangölü Elektrik Dağıtım Bölgeleri’nin özelleştir-melerinde finansman sıkıntısı yaşanmadığını söyledi. Aksu, “Özelleştirmede amacımız sadece gelir değildir. Örneğin Dicle Bölgesi’nde devletin yıllık zararı 1 milyar liradır. Devlet özelleştirme ile birlikte bu zarardan kurtulmuş oldu” dedi.
“Çözüm süreci hem yatırımcılar hem de finansörler açısından önemlidir” diyen Aksu, süreçle birlikte yatırımcıların yükümlülüklerini yerine getirebildiğini kaydetti. Aksu, “Vangölü ve Dicle Bölgesi’ni alan yatırımcılar, özelleştirme bedelinin dışında yatırım ve teminat içinde finansman buldular. Bu da, çözüm sürecinin etkisini gösteriyor” diye konuştu.
Yabancılar niye gelmedi Aksu, elektrik dağıtım ihalelerine yabancı yatırımcıların ilgi göstermemesi ile ilgili eleştirileri de değerlendirdi. Yabancıların elektrik dağıtım özelleştirmelerine katılmamalarının tamamen kendi ülkelerindeki sorunlardan kaynaklandığını ifade eden Aksu, “Avrupa ülkelerindeki yatırımcılar üç dört yıldır kendi içlerindeki problemleri ile uğraşıyorlar. Kendi sıkıntıları var. Özel sektördeki birleşmelerde de bunu görüyoruz. Yoksa Türkiye’ye karşı bir ilgisizlik söz konusu değil. Yabancı yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgileri devam ediyor” dedi.
13 milyar dolarlık uygulama 2013 yılı için öngörülen 4.5 milyar liralık özelleştirme hedefinin yılın ilk ayında tutturulduğunu hatırlatan Aksu, 2013 yılında bugüne kadar 13 milyar dolarlık bir uygulama gerçekleştirildiğini kaydetti. Aksu, bunun 8 milyar dolarlık kısmının ise sözleşmesinin imzalandığını söyledi. Aksu, piyasalarda son dönemde yaşanan dalgalanmaların özelleştirme ihalelerini etkilemediğini ifade ederek, yerli ve yabancı yatırımcıların ihalelere yönelik ilgisinin devam ettiğini bildirdi.
Yeni ihaleler yolda Yılın son çeyreğinde yapılması planlanan özelleştirmeler konusunda da bilgi veren Aksu, yılın geri kalanında Çatalağzı, Yeniköy, Kemerköy ve Yatağan santrallerini, maden sahaları ile birlikte ihalesini çıkacaklarını söyledi. Aksu, Milli Piyango’nun özelleştirmesi konusundaki hazırlıkların da büyük ölçüde tamamlandığını belirterek, yine bu yılın sonuna kadar Talih Kuşu’nun ihalesine çıkmayı planladıklarını vurguladı. Aksu, “Talih Kuşu’na, yerli ve yabancı yatırımcılardan yoğun ilgi var. Bu yıl içine ihaleye çıkmayı düşünüyoruz. Ayrıca, Derince ve Kalamış Marina’yı da özelleştirmesini gerçekleştireceğiz. Yatırımcıların hazırlıklı olmalarını tavsiye ediyoruz” dedi.
Koç’un marinada süresi bitti Koç Grubu tarafından işletilen Kalamış Marina’nın özelleştirmesi hakkında da bilgi veren Aksu, marina ile ilgili yeniden imar çalışması yapıldığını belirterek, marinanın beş çıpalı olarak ekonomiye hizmet vermeye devam edeceğini kaydetti. Aksu, Koç Grubu’nun marinayı işletme süresinin bittiğini ve halen marinayı geçici olarak işlettiklerini söyledi.
Otoyollar son çeyrekte Otoyolların özelleştirmesi konusundaki yasal düzenlemenin ekim ayına kaldığını hatırlatan Aksu, idare olarak otoyolların özelleştirmesi konusundaki çalışmalarının devam ettiğini vurguladı. Aksu, “Otoyolların halka arzı şeklinde çalışmamız var. Bizim hazırlıklarımız devam ediyor. Halka arz son çeyrekte inşallah” dedi. Aksu, Galataport ihalesinin fiyatının önceki ihaleye göre düşük kalmasına ilişkin yapılan eleştirileri de değerlendirerek, iki ihalenin şartlarının aynı olmadığını kaydetti. Aksu, şartlar baz alındığında, son yapılan ihalenin daha karlı olduğunu vurguladı.
“Dolar satarak piyasaya müdahale etmedik” Piyasalarda yaşanan dalgalanma sırasında ÖİB’nin döviz satmasını da değerlendiren Aksu, satışın piyasalara müdahale etmek amacıyla yapılmadığını söyledi. Aksu, Başkentgaz’ın bedelinin dolar olarak tahsil edildiğini, BOTAŞ’a olan borçların ödenmesi içinde doların TL’ye çevrildiğini söyledi. Aksu, dolaysıyla idarenin o dönemde yaptığı döviz satışının rutin bir işlem olduğunu işaret etti.
“Başkentgaz ihalesinde haksız kazanç yok” AKSU, Başkentgaz özelleştirmesi öncesinde, BOTAŞ’a ait bazı tesislerin ve tüketicilerin şirkete devredilerek, alıcılara haksız kazanç sağlandığına ilişkin iddiaları da yanıtladı. Aksu, Başkentgaz özelleştirmesinde hiçbir kimseye haksız kazanç sağlanmadığına dikkat çekerek, Başkentgaz özelleştirmesi öncesinde yapılan düzenleme hakkında şu bilgileri verdi: “Burada yaptığımız düzenleme ile belirsizliği giderdik. Son dakikada yapılan bir düzenleme de değildir. İhaleden iki yıl önce yapıldı ve tüm yatırımcıların da bilgisi dâhilinde gelişti. Gaz dağıtımında, doğrudan gaz alan tüketiciler konusunda belirsizlik vardı. Biz bu belirsizliği çözdük ve doğrudan tüketicilerin de Başkentgaz’dan hizmet almalarını sağladık. Bu düzenleme, şirketin değerini arttırdı. Burada, BOTAŞ’ın hakkı da yenilmedi."
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.