E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Ferrero dünyanın en büyük 3’üncü çikolata üreticisi. 70 yıl önce İtalya’nın Alba kentinde küçük bir pastaneden doğmuş, çikolata ve şekerleme sektöründe dünya devi olmuş bir başarı öyküsü. 10 milyar Euro’yu aşan cirosu, 41 bin çalışanı ve 22 tesisiyle neredeyse dünyanın her yerinde ürünlerini satıyor. Dünyadaki fındığın yüzde 70’ini üreten Türkiye’den büyük alım yapan, Türkiye’de 7 tesisi olan şirket, dünyada en çok sattığı Ferrero Roche ve Nutella ürünlerinde de Türk fındığı kullanıyor.
GİRESUN’UN KARDEŞİ
Ferrero’nun İtalya’nın Alba kentinde olan en büyük üretim tesisine Ferrero ve Alba Belediyesi’nin davetiyle gittik. Alba, Türkiye’nin fındık üssü Giresun ile de geçtiğimiz yıl kardeş şehir oldu. Bu vesileyle Alba’da kurulan fındık bahçelerini ziyaret ettik ve Türk fındığının Avrupa ve dünyadaki yolculuğunu dinledik. 2014 yılında Türkiye’de de fındık konusunda uzmanlığıyla bilinen Oltan Gıda’yı da alarak Ferrero Fındık yapan şirketin İnovasyon ve Statejik İş Birimleri Başkanı Aldo Uva, şöyle konuştu: “Türkiye bir madenin üzerinde oturuyor ama bunun farkında değil. 2030’larda çok daha fazla fındığa ihtiyacımız olacak. Çünkü raflarda şekerleme ve karamelli ürünlerin yerini fındık alacak. Biz şirket olarak önümüzdeki yılları planlıyoruz. Türkiye’de ağaçlar yaşlı, yaşlanıyor. Her yıl Türkiye’de yüzde 10-15 verim düşüyor. Türkiye mutlaka önlem almalı. Türkiye’de bir hektardan 800 kilo, Şili’den ise 3.200 kilo verim alınıyor. İyi verim almak için çiftçilerin en az 140 gün fındık bahçelerinde kalması gerekiyor. Türk çiftçisinin bahçede kalış süresi ise 40 gün. Türkiye’de verimi artırmak için çiftçilerin eğitimi şart. Gübreleme ve budama iyi bilinmiyor, yeni teknolojiler de kullanılmıyor.” Uva, Türkiye’de bulamadıkları kaliteli fındık için Arjantin ve Şili’de de yatırımlar yaptıklarını söyledi.
YÜZDE 30 VERİM ARTTI
Ferrero Türkiye’de verimi artırmak içinde çiftçilerle “Değerli Tarım Projesi” yürütüyor. Karadeniz’de bahçelerde örnek çalışmalar yapılıyor ve fındık bahçeleri ikiye bölünerek iyi bakım yapılan bahçeden alınan verimin yüksekliği anlatılıyor. Verilen eğitimler ve gübrelemeyle Türkiye’de de yüzde 30 verim artışının yakalandığını söyleyen Uva, bu projelerin güçlenmesi için çiftçilerin kooperatifleşmesini de önerdi. Uva, iklim değişiklikleri ve yıllık hava durumundaki değişikliklerden de fındık üretiminin etkilendiğini, fındık üretimini etkileyen faktörlerden birinin de fındık biti olduğunu şu sözlerle anlattı: “Bazı ülkelerde fındık biti olarak bilinen fındıktaki zararlılar nedeniyle yüzde 40 verim düştü. Gürcistan’ta fındık biti var. Asya’dan gelen böcekler bahçeleri bitirdi. Afrika’da yaşanan kahve krizi gibi Türkiye’de gerekli önlemleri almazsa elindeki madeni kaybedebilir.”
10 YILDA 4.5 KAT BÜYÜME
FERRERO Türkiye Genel Müdürü Azmi Gümüşlüoğlu da “Ferrero Roche ve Nutella’da Türk fındığı kullanıyoruz. Türkiye’de 7 üretim tesisimiz bulunuyor. Manisa’daki fabrikamızdan 100 ülkeye ihracat yapıyoruz” dedi. Son 10 yılda Türkiye’de iş hacmini 4.5 kat büyüttüklerini belirten Gümüşlüoğlu, “Çalışan sayımız 24 iken 1650’ye ulaştı. Bu yıl Türkiye’de 750 bin ton üretim gerçekleştirildi geçen yıl ile arasında 100 bin tonun üzerinde fark var. Gelecek yılın rekoltesinin ne olabileceğine ilişkin tahminde bulunmak mümkün değil. 15- 20 yıl için sadece Ferrero’nun değil, dünyada hiç kimsenin Türk fındığına direkt olarak bir alternatif yaratabilmesi mümkün değil. Bu bizim 15 -20 yıl hiçbir şey yapmamız gerektiği anlamına da gelmiyor elbette. Türkiye’de ağaçlar yaşlı ve teknoloji bahçelere giremedi” diye konuştu. (Hürriyet / Elif Ergu)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
bizim ziraat mühendisleri ne işe yarar...
Evet,madenimiz var ama devlet,,teneke fiyatını veriyor.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:40)