E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Koç Holding'in planladığı 1 milyar dolarlık borçlanma aracı ihracı şirketin satın almalar için güçlü nakit pozisyonu sağlamaya yönelik bir hazırlığı olarak nitelendirilirken; analistler, şirketin olası ilgi alanlarında üçüncü havalimanı ihalesi ile şans oyunları özelleştirmelerinin öne çıkabileceğini belirtiyorlar.
Koç Holding'in dün gerçekleştirdiği analist toplantısı sonrasında yapılan analist değerlendirmelerine göre, Koç Holding özellikle Avrupa'daki ekonomik dalgalanmalara fazla duyarlı olan otomotiv ve beyaz eşya gibi sektörlerdeki kırılganlığı; ekonomik dalgalanmalara daha duyarsız sektörlere girerek dengelemeyi amaçlıyor.
Koç Holding otomotiv sektöründe Ford Otosan,Tofaş, Türk Traktör ve Otokar ile; dayanıklı tüketim mallarında ise Arçelik ile faaliyet gösteriyor.
Ford Otosan, Tofaş ve Arçelik satış gelirlerinin yüzde 50'den fazlasını Türkiye dışından elde ediyor.
Koç Holding'in 2012 bilançosuna ilişkin sunumunda yer alan bilgiye göre, holdingin 84.8 milyar liralık toplam gelirlerinin yüzde 63'ü enerjiden gelirken; otomotiv ve dayanıklı tüketim grubu yüzde 12'şer payla bunun ardından geliyor. Finans'ın payı ise yüzde 9 seviyesinde bulunuyor.
Koç'un net nakit pozisyonunun 2012 sonu itibariyle 756 milyon dolar olduğunu söyleyen Ekspres Invest Analisti Alper Akalın, "Koç Holding'in 2012 karından 350 milyon lira seviyesinde temettü dağıtması bekleniyor. İştiraklerinden ise 764 milyon liralık temettü geliri elde etmesini bekliyoruz. Buda holdingin nakit pozisyonuna önemli katkı sağlayacak. Temettü gelirleri sonrasında, Koç'un ikinci çeyrekte nakit pozisyonunun 1 milyar dolara yükselmesi bekleniyor" dedi ve ekledi:
"Koç Holding'in 1 milyar dolarlık borçlanma aracı ihracı başvurusu da gözönüne alındığında, holdingin özelleştirmelerin yanı sıra, yurtiçi ve yurtdışı satın almalar için elinde güçlü nakit pozisyonu bulunmasını istediği anlaşılıyor."
Koç Holding Mart ayı başında 1 milyar dolar tutarında yabancı para veya TL cinsinden Türkiye dışında borçlanma aracı ihraç etme kararı aldığını duyurmuştu.
Koç Holding'in 2012 sonuçlarına ilişkin yayınladığı sunumda yer alan bilgiye göre, holdingin 31 Aralık itibariyle net nakit pozisyonu 756 milyon Dolar seviyesinde bulunuyor.
Koç'un özellikle portföyündeki mevcut riskleri dağıtma amacıyla, satın alma ve özelleştirmelerle ilgilendiğini belirten Akalın, "Kur riskinin yanı sıra, özellikle tüketime dayalı sektörlere olan bağımlılığı azaltacak, makro-ekonomik dalgalanmalardan daha az etkilenen ve öngörülebilir bir nakit akışı sağlayan yeni alanlara yönelmek istiyor. Ekonomik dalgalanmalara karşı daha güvenli sektörler öne çıkıyor. Bu noktada üçüncü havalimanı ile spor toto-iddaa oyunları özelleştirmesinin öne çıkabileceğini düşünüyoruz" dedi.
Akalın, elektrik sektörünün yoğun bürokratik ve müdahaleye fazla açık yapısı nedeniyle, üretim özelleştirmeleri veya yeni üretim projelerinin başlatılması konusunda ise Koç'un çok istekli olmasını beklemediklerini söyledi.
2013'te 6.8 milyar lira kombine yatırım hedefliyor
Koç Holding'in yaptığı yatırımcı sunumunda yer alan hedeflere göre; Koç 2013 yılında yüzde 40 artışla 6.8 milyar lira kombine yatırım planlıyor. Holding, toplam aktiflerinin ise yüzde 10 artışla 54.6 milyar liraya ulaşmasını bekliyor.
Konsolide gelirlerini ise yüzde 7 artışla 69.8 milyar lira olarak öngören Koç Holding; yüzde 22 artışla 4.6 milyar lira konsolide operasyonel kar, yüzde 21 artışla 5.5 milyar lira da konsolide EBITDA hedefliyor. Söz konusu artış oranları, IFRS'de yapılan düzenlemeler sonrası konsolide bilançolarda gözlenecek değişikliklerin yansıtılmasını içeriyor.
Koç Holding'in önümüzdeki dönem planlarıyla ilgili değerlendirmede bulunan bir başka analist de, "Koç Holding, en önemli önceliklerinden birinin portföyündeki riskleri azaltmak olduğunu söyledi. Özellikle otomotiv, beyaz eşya gibi dönemsel değişikliklere de duyarlı sektörlerdeki risk etkisini gidermek üzerine kurulmuş bir strateji gözlüyoruz. Portföyü çeşitlendirmek istiyorlar. Bu doğrultuda Koç yeni sektörlere girebilir" dedi ve ekledi:
"Koç Grubu'nun köprü ve otoyol ihalesine girme sebebinin altında da bu yatıyordu. Bu, Koç için düzenli nakit akışı yaratacak bir işti. Ayrıca asfalt yenilemesi gibi işlerde iştiraki Tüpraş'tan alım yapılması ya da otoyol kenarlarına Opet istasyonları açılması suretiyle iştirakleri arasında da sinerji sağlayabileceği bir işti. Dolayısıyla bu kadar kapsamlı bir işe girince, başka bir büyük işe daha girmesi düşük bir ihtimaldi. Ancak otoyollar iptal edilince Koç, havalimanı ihalesine yönelebilir."
Koç Holding, Malezyalı UEM Group Berhad ve Gözde Girişim ortak girişim grubunun en iyi teklifi verdiği İstanbul 1.ve 2. köprü ile bazı otoyolların 25 yıllığına özelleştirilmesi ihalesi, tutarın düşük bulunduğu gerekçesiyle iptal edilmişti.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım,Mart ayı başında yaptığı açıklamada, son teklif verme tarihi 3Mayıs olarak ilan edilen YİD modelli İstanbul 3. Havalimanı ihalesi için 16 firmanın şartname aldığını söylemişti.
İhaleyle ilgilenen firmalar arasında Koç Holding, Sabancı Holding, TAV Havalimanları Holding, Limak İnşaat, AIC Group, Kolin İnşaat, Alarko Holding, IC İçtaş, Fraport, Çelebi Hava, Doğuş Holding ve Varyap'ın bulunduğu belirtiliyor.
Koç Holding, son dönemde, özellikle Avrupa kaynaklı riskleri azaltmak için, ihracat pazarlarında çeşitlendirmeye giderek, Asya ve Ortadoğu gibi pazarlara daha fazla ağırlık vererek Avrupa pazarlarına bağımlılığı azaltma yönünde bir strateji izlemeye başlamıştı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:42)