E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, Gelişen İşletmeler Piyasası'nın, KOBİ'lere sermaye piyasalarına erişim ve maliyetler açısından avantajlı bir yapı sunduğunu belirterek, ''Bu piyasada işlem görmek üzere yapılan başvurularda İMKB, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) aldıkları ücretleri diğer İMKB pazarlarında işlem gören hisse senetlerine göre 'onda biri' seviyesine indirmiştir.'' dedi.
Erkan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), SPK, İMKB, Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odasının (BTSO) işbirliğiyle Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Halka Arz Seferberliği Bursa Zirvesi''nin ikinci gününde yaptığı konuşmada, İMKB'nin ülke ekonomisinin gelişmesi için gerekli olan fon sağlama işlevini daha güçlü bir şekilde yerine getirmek için çalışmalarını yoğun olarak sürdürdüğünü söyledi.
Bu çerçevede, ekonomik kalkınma için büyük önem arz eden küçük ve orta boy işletmelere (KOBİ) yönelik çalışmalara hız verdiklerini belirten Erkan, gelişmekte olan ekonomilerde KOBİ'lerin üretimde istihdamda önemli bir yeri olduğuna dikkati çekti.
Erkan, Türkiye'de KOBİ'lerin işletme sayısı içinde yüzde 99, kayıtlı istihdam içinde yüzde 45 oranında paya sahip olduğunu kaydederek, şu bilgileri verdi:
''Ülkemizde yaratılan katma değerin yüzde 37'si KOBİ'ler tarafından üretilmektedir. Buna karşılık, KOBİ niteliğindeki işletmelere kullandırılan kredilerin toplam krediler içindeki payı düşük (yüzde 22,8) seviyededir. KOBİ'lerin yüzde 45'i yoğun finansman problemi yaşamakta olup, AB ülkelerinde bu problem daha düşük (yüzde 21) yoğunlukta yaşanmaktadır. Hızla gelişen küresel rekabet ortamında KOBİ'lerimizin ayakta kalabilmelerini sağlamak için bu nitelikteki şirketlerimize bankacılık sisteminden sağlanan kredilerin dışında farklı kaynaklardan da finansman temin edebilme imkanı yaratılması gerekmektedir. Bu konuda Avrupa ülkeleri bir yan dan KOBİ'leri destekleyen AB fonlarından faydalanarak borçlanmaya yönelik tedbirler uygularken, diğer yandan KOBİ'lerin sermaye piyasalarından daha fazla fon temin edebilmeleri için borsaları bünyesinde bu şirketlere uygun olarak yapılandırılmış farklı pazarlar oluşturmaktadır.''
Türkiye'de de 2003 yılından bu yana KOBİ'lerin finansman sorunlarının çözümüne yönelik bir piyasa kurulması amacıyla çalışmalar yapıldığını hatırlatan Erkan, bu kapsamda İMKB dışında bir menkul kıymet piyasası oluşturulmasına yönelik olarak 2005 yılında 52 aracı kuruluş ile birlikte TOBB, KOSGEB ve TSPAKB'nin katılımıyla ''KOBİ Borsası'' olarak adlandırılan ''Gelişen İşletmeler Piyasaları A.Ş''nin kurulduğunu anımsattı.
Erkan, şirketin 2005-2008 yılları arasında yaptığı çalışmalar ve oluşturulan fizibilite raporu sonucunda gelir-gider dengesinin, faaliyetlerin sürdürülebilmesi için yeterli olmayacağının öngörüldüğünü ifade ederek, bu noktada İMKB'nin mevcut mevcut bilgi birikimi, yazılım altyapısı, yetişmiş insan kaynağı, yaratmış olduğu işlem hacmi ve KOBİ'lere yönelik bir piyasayı destekleyebileceği hususunun dikkate alınarak Gelişen İşletmeler Piyasası'nın (GİP), İMKB çatısı altında teşkilatlandırılmasının daha uygun olacağı kanaatine varıldığını anlattı.
2008 yılının son çeyreğinden bugüne kadar GİP'in, İMKB'ye uygun olarak yapılandırılması ve faaliyete geçmesiyle ilgili teknik ve mevzuat hazırlıklarının tamamlanması için gerekli çalışmaların SPK ile koordinasyon içinde sürdürüldüğünü belirten Erkan, 2009'da GİP Yönetmeliği'nin yayınlanarak yürürlüğe girdiğini ve GİP'e yönelik çalışmaların resmiyet kazandığını hatırlattı.
-ALTERNATİF YAPI-
Hisse Senetleri Piyasası'ndan ayrı bir piyasa olarak İMKB bünyesinde kurulan GİP'in, gelişme ve büyüme potansiyeline sahip KOBİ'lerin paylarının işlem görebilmesi için farklı yöntemler sağladığına işaret eden Erkan, şunları kaydetti:
''Hem borsamız hem de SPK tarafından gözden geçirilerek sadeleştirilen mevcut yapı ve düzenlemelerin yanı sıra GİP için borsamız ve SPK tarafından oluşturulan alternatif yapı ve düzenlemeler ile finansman ihtiyaçlarının hisse senedi arzı yolu ile karşılanabilmesi kolaylaştırılmış ve KOBİ'ler için uzun vadeli ve düşük maliyetli finansman kaynağının Hisse senedi ihracı ile elde edilebilmesinin yolu açılmıştır.''
Erkan, KOBİ'lerin sermaye piyasası ve İMKB mevzuatı hakkında bilgilendirilmesi ve hisse senetlerinin GİP'te işlem gördüğü süre boyunca mevzuata uyum zorluğu yaşamamaları için piyasanın faaliyete geçmesiyle birlikte sermaye piyasasında yeni bir uygulama başlatılarak ''piyasa danışmanlığı'' sisteminin oluşturulduğunu belirterek, Piyasa danışmanı olarak yetkilendirilen şirketlerin, KOBİ'lere danışmanlık hizmeti vererek sermaye piyasasından daha fazla faydalanabilmelerini temin edeceğini vurguladı.
Bu şirketlerin, ''Yatırım Danışmanlığı Yetki Belgesi'' veya ''Halka Arza Aracılık Yetki Belgesi''ne sahip aracı kuruluşlar, ''Yatırım Danışmanlığı Yetki Belgesi''ne sahip portföy yönetim şirketleri, ''Girişim Sermayesi Yatırım Ortakları'' ve ''Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetimle Yetkili Kuruluşlar''dan oluştuğunu kaydeden Erkan, piyasa danışmanı kuruluşların yetkilendirilmesi sürecinin devam ettiğini, bugüne kadar 6 adet piyasa danışmanının yetkilendirildiğini bildirdi.
-KOBİ'LERE SAĞLANAN AVANTAJLAR-
KOBİ'lerin, GİP vasıtasıyla sermaye piyasasından fon teminini kolaylaştırmak ve halka açılmalarını teşvik etmek üzere, faaliyet süresi, karlılık, sermaye ve piyasa değeri büyüklüğü gibi ön koşullar aranmaksızın çok daha kolay bir şekilde sermaye piyasasına erişebilmelerinin sağlandığını ifade eden Erkan, şöyle konuştu:
''GİP, KOBİ'lere sermaye piyasalarına erişim ve maliyetler açısından da avantajlı bir yapı sunmaktadır. Bu piyasada işlem görmek üzere yapılan başvurularda İMKB, SPK ve MKK aldıkları ücretleri diğer İMKB pazarlarında işlem gören hisse senetlerine göre 'onda biri' seviyesine indirmiştir. İMKB 2012 yıl sonuna ücret almayacaktır. GİP'te 'halka arz edilen' payların yanı sıra sayısı 100'ün altında kalmak kaydıyla önceden belirlenmiş yatırımcılara 'tahsisli satılan' paylarında da işlem görebilmesi mümkündür. KOBİ'lerin sermaye piyasasının sunduğu olanaklardan daha fazla yararlanabilmelerini sağlamak ve halka açılmalarını teşvik etmek amacıyla SPK-İMKB-TSPAKB-KOSGEB arasında bir 'işbirliği protokolü' imzalanmasına yönelik çalışma yapılmaktadır. Bu kapsamda, halka arz giderlerinin KOSGEB tarafından hibe veya geri ödemeli olarak karşılanması yoluyla KOBİ'lerin sermaye piyasasından faydalanmasının teşvik edilmesi planlanmaktadır.''
Erkan, GİP yatırımcılarının, büyüme potansiyeli yüksek KOBİ'leri ve bunların gelecek vaat eden projelerini tanımlamalarına, portföy yatırımlarını KOBİ'lere yönlendirmelerine ve bu şirketlere ortak olarak finansman ihtiyaçlarını karşılamalarına imkan sağlayacağını belirterek, GİP'te paylarının işlem görmesiyle birlikte KOBİ'lerin, zaman içinde gösterecekleri büyüme ve gelişmeye bağlı olarak yatırımcılar tarafından tanınacaklarını ve borsada oluşturulan bir mezuniyet yapısı içinde Hisse Senetleri Piyasası pazarlarından birine geçme olanağı bulacaklarını kaydetti.
İMKB Başkanı Erkan, bölgesel faaliyet gösteren KOBİ'lerin borsa piyasalarına katılımının artmasıyla birlikte, sermaye piyasalarına yatırım yapma konusunda çekingen davranan Anadolu yatırımcısının, kendi yörelerinde yer alan ve çok daha iyi tanıdığı şirketlere daha rahat yatırım yapabilmesi imkanının da sağlanmış olacağını sözlerine ekledi.
İMKB Gelişen İşletmeler Piyasası Müdürü Korhan Eryılmaz da GİP'e ilişkin teknik ve detaylı bilgiler içeren bir sunum yaptı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:20)