E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Doç. Dr. Mete Kalyoncu, güneşte kalmış ve içi çok ısınmış araçlarda, camları açıp, içerideki sıcaklıkla dışarıdaki sıcaklık eşitlenmeden klima çalıştırılmaması gerektiğini belirtti.
Otomobil klimalarının verimli çalışabilmesi için sistemdeki gaz kontrolünün mutlaka yapılması gerektiğini vurgulayan Kalyoncu, bakım yaptırmanın yanında klima kullanımının da çok önemli olduğunu söyledi.
Yaz aylarında otomobilin saatlerce sıcak altında kaldığı durumlarda araç içindeki sıcaklığın dayanılmaz hale geldiğine dikkati çeken Kalyoncu, şunları kaydetti:
''Güneşte kalmış ve içi çok ısınmış araçlarda, camları açıp içerideki sıcaklıkla dışarıdaki sıcaklığı eşitlemeden klima çalıştırılmamalıdır. Klima açılıp, sıcaklık düşmeye başlar başlamaz camlar kapatılarak, klimanın ayarı iç sirkülasyona alınmalı. Böylece sistem kapalı devre çalışacak ve kullanılan hava dışarıdan gelmediği için yoğuşturucudan geçen hava daha soğuk olacaktır. Klimanın ilk çalıştırılması sırasında otomobilin yüksek devirlerde kullanılmasından kesinlikle kaçınılmalıdır.''
Kalyoncu, klimayı sürekli çalıştırmaktansa, içerideki havanın devir daim ettirilmesi gerektiğini, bu sayede yakıt tasarrufu sağlanacağını aktardı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
.... dışarıdaki havanın 5 derece altında olmalı hava örnek : dışarısı 35 derece sıcak ise, içerisi 30 derece bırakılmalı... yanı dışarısı-içerisi gibi hareket halınde iseniz vucut bu hava olayında dengeler kendını yoksa, vucudun tutulması, baş ağsırı, klima rahatsızlıkları, vucudun yıpranması vb.. olur... normal klima kullanımı böyle olmalı 5 derece 8 derece arasında.. abartı olursa hava değişimi haliyle vucudu yıpratmaktadır.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:36)