E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisKlimasan’ın eurobond oyunu---

Klimasan’ın eurobond oyunu

Klimasan’ın eurobond oyunu
14 Ocak 2020 - 14:23 borsaningundemi.com

Kasası para dolu olan ve rekor kar açıklayan Klimasan, finansal yatırımlardan 11 milyon lira zarar ediyor. İddiaya göre şirket Türkiye’de kazandığı parayı eurobond yöntemiyle Brezilya’ya aktarıyor…

BORSAGUNDEM.COM - KULİS HABER

Türk sanayisinin önemli şirketlerinden, Türkiye’de binlerce ortağı bulunan, halka açık Klimasan, Brezilyalıların kontrolüne geçtikten sonra iddialara göre önemli hesap oyunlarına sahne oluyor.

Türkiye’de şirket satın alan yabancıların neredeyse tamamı bir kılıfına uydurarak yurtdışına para aktarıyor. Danışmanlık, lisans hakkı, imtiyaz gibi başlıklar altında ödenen şişkin faturalarla Türkiye’deki kar örtülü bir şekilde yurtdışına çıkarılıyor.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) bunların önemli bir bölümünü ortaya çıkardı ve gerekli cezaları kesti. Halka açık binlerce ortağı olan Klimasan’ın ise Türkiye’de kazandığı parayı eurobond taktiğiyle Brezilya’ya taşıdığı öne sürülüyor. Hem de yüzlerce milyon lira… Bu işlerden de şirket zarara uğratılıyor!

KLİMASAN YÖNETİMİ BUNU NASIL BAŞARIYOR?

Brezilya’da merkez bankasının uyguladığı politika faizi yüzde 4.5 iken Klimasan, eurobond yatırımlarından nasıl zarar ediyor?  Adı üstünde eurobond… Devlet ya da şirketlerin, kendi ülkeleri dışında kaynak sağlamak amacıyla, uluslararası piyasalarda yabancı para birimleri üzerinden satışa sundukları, genellikle uzun vadeli borçlanma aracı. Faiz oranı ülke ya da ihraç eden şirketin riskine göre belirleniyor. Genellikle sabit faizli ve 6 ay ila 1 yıllık periyotlarda sabit ya da değişken kupon faizi getirileri var.

Şirketin 9 aylık bilanço sonuçlarına bakıldığında tablo net olarak görülebiliyor. 9 aylık döneme ait özet konsolide finansal tabloların 13. maddesinde yer alan “Yatırım Faaliyetlerinden Gelir ve Giderler”  başlığının altında, finansal yatırımların değer azalışı 11 milyon olarak görünüyor. Geçen yıl bu rakam 5 milyon liraymış. Bir yılda zarar yüzde 100’den fazla artarak 11 milyona ulaşmış. 2018 yılında eurobonda 261 milyon yatıran şirket 2019 yılında 123 milyon liraya düşürmüş olmasına rağmen zarar 5 milyon liradan 11 milyon liraya çıkmış. Yatırımcılar, “Şirket bu işlemlerden 11 milyon lira zarar ederken para Brezilya’da bazı kişi ve kurumlara mı aktarılıyor?” diye soruyor.

YURTDIŞINA ÖRTÜLÜ KAZANÇ AKTARIMI MI?

Konsolide bilançoda zararın nedeni ise şöyle açıklanıyor: “Finansal yatırımlar değer artış / azalışları şirketin sahip olduğu eurobond portföyü ile yatırım fonu ve hisse senetlerinin gerçeğe uygun değer artış / azalışlarından kaynaklanmaktadır.”
Bütün dünyada borsalar rekor üstüne rekor kırıyor, yatırım fonu, eurobond yatırımcıları para kazanıyor. Türkiye’de kazandığı parayı yurtdışına bu yöntemle aktardığı ileri sürülen Klimasan zarar ediyor. Peki bu durum yurtdışına örtülü kazanç aktarımı değil midir? Yatırımcılar şirketin bu zararının nedenini net bir şekilde açıklamasını istiyor.

ASLINDA ÇOK KARLI BİR ŞİRKET VE KASASI PARA DOLU

9 aylık bilançosunda 101 milyon kar açıklayan Klimasan çok karlı bir şirket, kasası da nakit dolu. Ancak şirketin kasasındaki paraların önemli bir kısmı bu şekilde değerlendiriliyor ve zarar oluşuyor.

YÖNETİM KURULU BAŞKANI BU İŞLERİ İYİ BİLİYOR

Klimasan’ın yönetici kadrosuna bakıldığında ise finansal piyasalar konusunda çok deneyimli isimlerin olduğu görülüyor. Özellikle de Yönetim Kurulu Başkanı Marcelo Faria de Lima. Brezilya’nın en iyi üniversitesinde ekonomi eğitimi almış bir isim. Marcelo Faria de Lima, üniversitede ekonomi dersleri vermiş. 12 yıl boyunca finans piyasasında görev yapan Lima, 1989-1996 yılları arasında ABN Amro Bank Brezilya Başekonomisti ve fon yöneticisi olarak görev almış.  1996-1998 yıllarında Credit Suisse’in satın aldığı Banco Garantia’da sermaye piyasaları yöneticisi olarak çalışan Lima’nın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Klimasan’ın finansal işlemlerden zarar etmesi mümkün mü? Sermaye piyasalarında bu kadar deneyimi olan bir isim eğer özel bir nedeni yoksa halka açık şirketin bu işlemlerden zarar yazmasına izin verir mi?  

BAĞIMSIZ DENETİM ŞİRKETİ DE UYARIYOR

Şirketin finansal tablolarını değerlendiren bağımsız denetim kurumu ise ‘Diğer Fiyat Riskleri Yönetimi’ başlığı altında şu uyarıyı yapıyor: “Grup, belirli dönemlerde ortaya çıkan fon fazlalığının değerlendirilmesi amacıyla, çeşitli ülke özel kesim tahvil ve bonolarına yatırım yapmaktadır. Grup mevcut piyasa koşullarına göre, vadeye bağlı kalmaksızın alım satım işlemleri gerçekleştirmekte ve menkul kıymetlerin piyasa fiyatındaki değişimleri finansal tablolarına her dönem yansıtılmaktadır. Bu sebeple Grup, Eurobond ihraç eden kuruluşun itfası veya Piyasa fiyatlarındaki değişimlerinden dolayı fiyat riskine maruz kalmaktadır. Ayrıca Grup, Eurobond ihraç eden kuruluşun iflas etmesi veya kupon ödemelerini ve itfayı ertelemesi durumunda anapara veya faiz riskine maruz kalmaktadır.”

Halka açık binlerce ortağı olan bir sanayi kuruluşu göz göre göre neden bu riske maruz kalıyor? Üniversitede ekonomi hocalığı yapmış, dev bankaların sermaye piyasaları bölümünde trilyonlarca dolara yön vermiş Marcelo Faria de Lima bu işlemleri bilinçli olarak mı yapıyor?  Neden uzman olduğu bir alanda şirketin para kaybetmesine göz yumuyor? Ya da bu işlemleri organize eden isim Lima mı? Bu kritik soruların yanıtlarını merak eden yatırımcılar ise şirketin ilk genel kurulunu bekliyor!

2013’TE BREZİLYALILAR’IN KONTROLÜNE GEÇTİ

Endüstriyel soğutucu ve dondurucu sektöründe uluslararası platformda faaliyet gösteren Klimasan’ın kuruluş öyküsü 1915 yılına kadar uzanıyor. Şenocak Ailesi’nin İzmir’deki küçük bir dükkân ile başlayan iş hayatı, 1931’de ilk buzdolabı ithalatıyla farklı bir alana yöneliyor ve bugünkü Klimasan’ın temelleri atılmaya başlanıyor. Sahip olduğu 54 bin metrekarelik üretim tesisi ve depolama alanı ve sürekli yenilenen teknolojisiyle, dünya devi içecek şirketlerinin tedarikçisi konumunda. Şenocak Holding, 31.12.2013 tarihinde Klimasan sermayesinin yüzde 61.1’ini temsil eden hisselerini Metalfrio Solutions Soğutma San. Tic. A.Ş.’ye devrediyor. MF Solutions Soğutma’nın yüzde 100’ü ise Metalfrio Solutions S.A.’ya ait. Klimasan’ın ana ortağı ile esas kontrolü elinde tutan taraf Metalfrio Solutions Soğutma Sanayi ve Ticaret A.Ş. Grubun nihai ana ortağı ise Metalfrio Solutions S.A.

Metalfrio Solutions Soğutma Sanayi ve Tic. A.Ş.’nin Şirket’in sermaye yapısındaki toplam payı, Şirket hisselerinin halka açık kısmında elinde bulundurduğu yüzde 7.75 oranı da dikkate alındığında, yüzde 68.75. Şirketin yüzde 39’u halka açık.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 26,28
En Yüksek: 26,56
En Düşük: 25,50
Değişim 2,74 %
FK: 0,00
PD / DD: 0,64
İşlem Hacmi 13.440.586
Toplam Adet: 513.352
Ağırlıklı Ort.: 26,18
YORUMLAR (20)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yücel 21 Mayıs 2020 19:26

    Kim ne derse desin Türkiyede asil tanınmış aile şirketleri Koç,sabancı , eczacıbaşı , oyak ve devlet hisseleri harici hepsi dansik tehlikeli almayın böyle soyguncu hisseleri

  • bücür23 Mart 2020 23:16

    big trader hala satamadımı malları

  • Ryu ken 15 Ocak 2020 18:47

    Ondan sonra da tv ye çıkıp, efendim Türk insanının borsaya ilgisi yok, efendim yastık altındaki para borsada değerlendirilmiyor, insanları borsaya çekecek adımlar atmalıyız diye konuşurlar...daha çok kaz gelsin ki tüy miktarı artsın tüm dertleri bundan...

  • Okie Dokie15 Ocak 2020 12:53

    Dün acile iki Klimasan şoku vakası geldi. Klimadan çarpılmışlar.

  • cingöz15 Ocak 2020 12:00

    boşuna uğraşmayın, türkiyede deveye diken vatandaşa s...n kıymetli geliyor

  • onur15 Ocak 2020 08:55

    bir senelik mevzu değil ki bu. yıllardır eurobond işlemleri ile kar-zarar oyunu yapıyor şirket. 7 liradan aldığım kağıdı 4 liradan lanet olsun deyip satmışlığım vardı.galiba hisseler şimdi küçük yatırımcıya devredildi, alttan toplama peşindeler. bunun gibi olmuksa (olmıp) yı da haber yapsanıza

  • Ozan 15 Ocak 2020 04:02

    ALYAĞ’daki durum daha extreme! Alyağ borcu sadece 60 milyon civarında iken, bir yıl içinde 150 milyona fabrika sattı, 45 milyon da edelliden kasaya para koydu. Ve şirketin daha başka varlıları varken, kısa sürede şirket özserrmayesi mucizevi şekilde nerdeyse soğura düştü. Bu kadar kısa sürede bu kadar varlık nereye uçtu bu kadar özsermaye. Ülke borsasının haline bakın. Ülke borsası nasılsa harika yönetiliyor.

  • canbey14 Ocak 2020 22:09

    klımasanı ytırımcıya hesap vermeye davet edıuyorum 

  • belirsizlik14 Ocak 2020 17:48

    Yabancılar baktılar Türk Telekomda lübnanlılar soydu soğana çevirdi hiç bir şey olduğu yok eee biz de boş durmayalım demişler . Ülke sahipsiz.

  • yami b 14 Ocak 2020 19:10

    özel şirketler istediklerini yapabilir.sanane klimasanın işinde isterse kapatır kendini .bir çok şirket hollanda isviçre gibi şirket vergilerinin düşük olduğu yerlere karlarını aktarır.british virgin adaları bunların en büyüklerindendir.sana yada hükümete kalmadı özel şirketler için karar vermek

  • ky14 Ocak 2020 16:32

    [email protected] den bu haberlerle ilgili açıklama yapması için mail atın şirkette görsün ki yatırımcımız boş durmuyor gerek @spkgovtr gerek şirketten detaylı bilgi isteyin.

  • The broker 14 Ocak 2020 16:24

    Tektu hep ilişkili taraf olaylarıyla malı götürdü uzun yıllar. Tektu büyük flnans borç maliyeti ödesin, yanvivı şirketlere para aktarıp büyük miktarda alacaklı olma olayları. Hissesi kaç liradan-donardan borsada halka açılmış, bugüne hissesi kaç lira-dolar ediyor.... Bugüne kadar ilişkili taraf işlemleri ile ne gibi haltlar olmuş hep bir incelenmeli .

  • Orhan 14 Ocak 2020 16:18

    Prysmian kablo her yıl milyarlarca ciro yapıp nasıl pek kar etmiyor diye de sorgulanmalı. Uzunca borsa tarihi büyük cirolara rağmen ya zarar ya üç beş kuruşluk önemsiz karlarka geçmiş. Birde aynı sektördeki diğer şirketlerin ciro kar oranına bakmalı .

  • MİSAFİR14 Ocak 2020 15:28

    ne şoku kardeşim şirket kısa sürede  %100 ün üzerinde prim yapmış ve hala yükseliyor, nasıl şok bu, bu hisseye yatırım yapan köşe oldu, tabi ki diplerden alabilenler.

  • Kara kartal14 Ocak 2020 15:21

    Sevgılı SPK yetkılılerı bu gıbı ıslerı nasıl denetleyım yakalayamıyorsunuz sız orada nıye oturuyorsunuz yatırımcıyı korumak sadece vbts getırmekle olmaz bunlar daha onemlı ayrıca ulkenın paradını kacırıyorlar bu bır suc duyurusu ıste daha ne beklıyorsunuz

  • Çakma Okie14 Ocak 2020 15:12

    Aynı hırsızlık yıllardır Mondi Tire Kutsan da yapılıyor. Yazık ülkeme. Hırsız Avusturyalılar.

  • Hass14 Ocak 2020 15:08

    Gecen sene 4 bu sene 20. 5 maliyet ile hissede bekleyip ortalama 12.5 ila 17.50 arasından sattım. Üstelik ekonominin kötüye gideceği beklentisi varken yani 2019 yılında bu hareket oldu. Şirlet hem temettü hemde sermaye arttırımı yapıyor. Ülke ekonomisine katkıda bulunuyor. Fazla parasını istedigi yerde değerlendirir kime ne ?? Vergisini ödüyor, yeri geliyor teşvige hak kazanıyor. Brezilyalı klimasanı para ödeyip almış bu arada sonra ise işleri büyüttü. Bu kadar basit.

  • Kyci14 Ocak 2020 14:42

    Olan biz klimasan dan hisse alan ky oluyor. Kimsede müdahale etmiyor. Yazıklar olsun.

  • Kr14 Ocak 2020 20:13

    23 ten hisse alırsan böyle olur. Günlük yatırımcı kazanamaz. Uzun vadede ise bu şirketten zarar etmiş olman imkansız..

  • ..14 Ocak 2020 14:40

    brazilyalının ne işi var klimasanda ya, ülke olarak değerlerimizi kaybediyoruz yazık